RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Intensificare a aplicarii principiilor dezvoltarii durabile a afacerilor

Intr-un mediu economic global tot mai nesigur, caracterizat printr-o intensificare a competitiei si prin fluxuri financiare tot mai reduse destinate domeniilor riscante, grav afectate de recesiune, firmele din sectorul de constructii si-au intensificat procesul de aplicare a principiilor sustenabilitatii, astfel incat sa demonstreze faptul ca sunt preocupate de bunastarea generatiilor viitoare. Multi manageri considera ca numai in acest fel isi pot dinamiza afacerile pe termen scurt, mediu si lung, inclusiv prin atragerea unor finantari din partea fondurilor de investitii, tot mai preocupate de garantiile pe care le-ar putea asigura colaborarea cu asemenea holdinguri multinationale. In prezent – mai mult ca oricand – operatorii economici din industria de constructii sunt preocupati de indicatorii de sustenabilitate ce au impact multiplu (social, economic si asupra mediului), in ultimul timp remarcandu-se rezultate notabile in acest sens.
Sustenabilitatea este marea provocare a secolului al XXI-lea
O teorie unitara, ce a fost aplicata cu deosebit succes in practica, afirma ca societatile de constructii sunt capabile ca, indiferent de conditiile economice actuale, sa-si optimizeze activitatea prin monitorizarea intregului ciclu operational (Life Cycle Assessment – LCA), incepand cu prelucrarea materiilor prime de baza si terminand cu procesul de reciclare. Transparenta in ceea ce priveste comunicarea oricaror masuri aplicate in vederea imbunatatirii operationale este primordiala, mai ales ca asa-numita „dezvoltare sustenabila” reprezinta un concept ce permite atat imbunatatirea calitatii vietii, cat si ameliorarea conditiilor sociale, economice si ambientale pentru generatiile din prezent si cele viitoare, aspect ce trebuie perceput ca atare de factorii interesati. Trebuie spus ca, deoarece marile grupuri multinationale din constructii interfereaza cu foarte multe persoane, entitati, organizatii etc., efortul acestora pentru a indeplini exigentele prezentului fara a compromite abilitatea generatiilor viitoare de a-si exprima propriile cerinte nu este neglijabil. Sustenabilitatea constituie, de altfel, marea provocare a secolului al XXI-lea, acest termen creand, de fapt, un raport echitabil intre tehnologiile disponibile la un moment dat si politicile de inovare sau cele guvernamentale. Operatorii din industria de constructii, ce reprezinta actualmente un sector extrem de dinamic pe plan global si foarte activ in tarile puternic industrializate si in cele aflate in curs de dezvoltare, au asimilat rapid acest concept si incearca permanent sa identifice solutii pentru imbunatatirea celor trei indicatori (economici, sociali si de mediu). In ceea ce priveste aspectele de protectie a ambientului, mai sunt multe etape ce trebuie parcurse, deoarece domeniul constructiilor este inca responsabil pentru consumul mare de energie, generarea deseurilor solide, poluarea externa si interna, transformarea ireversibila a unor elemente de mediu si utilizarea de resurse conventionale ce nu mai pot fi recuperate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter