RO EN
Košík je prázdný

DDD lucreaza la finalizarea Strategiei Nationale privind Economia Circulara

Elaborarea Strategiei Nationale privind Economia Circulara este pe ultima suta de metri si sper ca, saptamana viitoare, acest document sa intre in sedinta de Guvern, a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat si coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
"Noi avem format deja un cadru inter-institutional in ceea ce priveste dezvoltarea durabila si Consiliul Consultativ - unul dintre elementele de baza ale consultarii mediului academic, a societatii civile si a mediului privat - format din 34 de personalitati sau cum imi place sa spun "Inteleptii neamului" ne-au ajutat sa finalizam indicatorii dezvoltarii durabile. Ei vor fi partenerii nostri, ai Guvernului Romaniei in anii urmatori. Incepand din 2017 am construit impreuna un departament care sa ajute sa dea acea expertiza de care este nevoie pentru a face strategii viabile. Chiar astazi finalizam economia circulara a Romaniei, un drum lung care a inceput in 2017 de la o fundatie din Cluj. Ulterior, noi am devenit parteneri impreuna cu Ministerul Mediului, apoi cu Ministerul Economiei. Suntem acum pe ultima suta de metri. Sper ca saptamana viitoare sa avem in Guvern o strategie a economiei circulare. Greul va incepe de acum, pentru ca vom avea obligatia, conform PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta, n.r.), sa avem pana in septembrie, anul viitor, un plan de actiune", a spus Borbely, intr-o conferinta de specialitate.
Acesta a subliniat ca este foarte dificil sa elaborezi strategii avand in vedere razboiul din Ucraina, insa Romania poate deveni un centru regional din punct de vedere energetic.
"In ceea ce priveste decarbonizarea Romaniei, s-a discutat din punct de vedere al cercetatorilor "Ce facem?". Suntem acum la "Fit for 55", suntem fit, suntem pregatiti sau nu? Din pacate e foarte dificil sa faci strategii, cu acest razboi langa noi. Nu stii ce se va intampla maine, poimaine. Eu cred ca va trebui, in functie de posibilitatile fiecarei tari, de cat putem noi sa ne asumam, sa discutam la nivelul Uniunii Europene. Doamna Ursula von der Leyen a facut un anunt important cu hidrogenul. A spus ca se va infiinta o banca, cu 3 miliarde de euro, cu 10 milioane de tone pana in 2030. Trebuie sa fim activi, iar noi putem deveni un centru regional. Am discutat mult cu colegii mei de la Ministerul Energiei si este in pregatire o strategie. De asemenea, o sa avem un Cod al Sustenabilitatii pe modelul german. Germania au astfel de cod din 2011", a mentionat oficialul Guvernului.
Conform site-ului Departamentului de Dezvoltare Durabila, Strategia Nationala privind Economia Circulara ofera o imagine de ansamblu a 14 sectoare economice din Romania din punct de vedere al potentialului lor de circularitate.
"Rezultatele evaluarii sectoriale vor servi drept baza pentru elaborarea ulterioara a Planului de Actiune, care va prezenta mai detaliat si mai profund obiective specifice si recomandari de politici, precum si actiuni concrete de urmat. Sectoarele energie, apa si deseuri sunt abordate in toate cele 14 sectoare intr-o maniera transversala. Apa si deseurile sunt, de asemenea, prezentate separat pentru a evidentia provocarile si potentialul lor de circularitate, avand in vedere infrastructura inca slab dezvoltata din Romania in aceste domenii. Pe baza analizei preliminare, se poate concluziona ca imbunatatirea EC are cel mai mare potential in agricultura si silvicultura, sectorul auto, constructii, bunuri de consum, cum ar fi produsele alimentare si bauturile, ambalajele, textilele si echipamentele electrice si electronice", se precizeaza in document.
Obiectivul general al acestei strategii este strans legat de Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD) ale Agendei ONU 2030 si de obiectivele globale privind clima, precum si de noile obiective ale Uniunii Europene (UE) din Planul de Actiune privind Economia Circulara (PAEC), in conformitate cu principiile si actiunile promovate in cadrul Pactului Verde al UE.
La nivel national, elemente ale tranzitiei catre Economia Circulara in Romania sunt prevazute, de asemenea, in Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 si in Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR).
Publicatia Bursa organizeaza, joi, cea de a VIII-a editie a conferintei "Romania - Strategia dezvoltarii".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter