RO EN
Košík je prázdný

Greenpeace: Demersuri contrare CE in contextul includerii gazului in taxonomia UE

Opt birouri Greenpeace incep demersurile legale impotriva Comisiei Europene in contextul includerii gazului si a energiei nucleare in taxonomia UE, adica in lista de investitii sustenabile. In ianuarie 2022, Comisia Europeana a decis sa adauge aceste tehnologii poluatoare in taxonomie, iar in iulie, Parlamentul European a esuat in a aduna suficiente voturi pentru a bloca acest plan, in ciuda opozitiei din partea cetatenilor UE, expertilor climatici, institutiilor financiare si organizatiilor de mediu.
Pe 8 septembrie, Greenpeace Germania, Franta, Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Europa Centrala si de Est (din care face parte si Greenpeace Romania) si Greenpeace European Unit au transmis o cerere formala Comisiei, pentru revizuire interna. Greenpeace sustine ca includerea gazului fosil si a energiei nucleare in taxonomia UE contravine regulamentului taxonomiei, Legii Climatice Europene si obligatiilor UE derivate din Acordul climatic de la Paris din 2015.
Comisia poate sa revizuiasca si sa raspunda argumentelor Greenpeace pana in februarie. Comisia poate sa confirme argumentele Greenpeace si sa retraga actul delegat complementar prin care gazul fosil si energia nucleara au fost adaugate in taxonomie. In caz contrar, Greenpeace va inainta cazul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace EU pentru investitii financiare sustenabile: „Aceasta falsa eticheta verde este incompatibila cu legile UE de mediu si climatice. Gazul este una dintre principalele cauze ale haosului climatic si economic, iar in ceea ce priveste problema deseurilor radioactive nu exista inca o solutie, riscul accidentelor nucleare fiind prea mare pentru a fi ignorat. Mai mult, in aceasta iarna ne vom confrunta cu o criza energetica, iar cetatenii vor intampina dificultati cu plata facturilor la energie. E inacceptabil faptul ca aceiasi oameni care au cauzat criza climatica si criza energetica sunt acum aceiasi care profita de pe urma lor, in timp ce oamenii sufera. Comisia Europeana joaca si ea un rol si si-a murdarit mainile clasificand gazul si energia nucleara drept verzi. Greenwashingul sectorului gazului fosil si energiei nucleare a fost motivat politic de la bun inceput, dar asta nu va ajuta Comisia Europeana in proces”
Alin Tanase, campaigner pentru clima si energie, Greenpeace Romania: „Includerea gazului fosil si a energiei nucleare in taxonomia UE transmite un mesaj fundamental gresit in Romania, mai ales in contextul in care tara noastra are in plan dezvoltarea de noi capacitati pe gaz si nuclear. Aceste noi investitii nu pot fi considerate verzi si sustenabile si ne vor indeparta si mai mult de la atingerea obiectivelor climatice asumate prin Acordul climatic de la Paris. Pentru a proteja clima si pentru a deveni cu adevarat independenta energetic, Romania trebuie sa renunte la solutiile false si sa se concentreze pe accelerarea investitiilor in sursele regenerabile de energie si masuri de eficienta energetica”.
Clasificarea gazului drept o sursa de energie sustenabila neaga dovezi stiintifice climatice fundamentale. In prezent, gazul este cel mai mare emitator din sectorul energetic din Europa, iar Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat ca noi centrale pe gaz vor face de neatins obiectivele climatice asumate prin Acordul de la Paris.
Energia nucleara produce deseuri radioactive periculoase si utilizeaza cantitati uriase de apa proaspata, cu un impact negativ devastator asupra biodiversitatii si naturii. Mai mult, durata de constructie nerezonabil de lunga (intre 10 si 15 ani) si costurile din ce in ce mai mari asociate cu centralele nucleare dovedesc de ce nu putem considera energia nucleara drept o solutie viabila la criza climatica.
E necesara o tranzitie energetica accelerata, bazata pe energie regenerabila si reducerea consumului de energie pentru a ameliora efectele crizei climatice si energetice, iar in acest sens, taxonomia ar trebui sa directioneze fonduri sustenabile doar catre acestea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter