RO EN
Košík je prázdný

VEGACOMP: 41 de orase cumuleaza peste 300 de proiecte Smart City

41 de orase din Romania cumuleaza peste 300 de proiecte Smart City, potrivit unei radiografii a pietei de profil, realizata de integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting. Integratorul de solutii inteligente la cheie Vegacomp Consulting aduce, la sase luni de la prima radiografie a proiectelor Smart City din Romania, un raport actualizat, cu noi informatii, strategii si proiecte inteligente, aparute in tara in perioada martie - septembrie 2018. Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, informatiilor furnizate de primarii, companii si interviurilor efectuate, 41 de orase mari, medii si mici din tara au, in faza de plan, in derulare sau deja finalizate, 316 proiecte tip Smart City.
“Suntem prezenti in piata solutiilor si serviciilor Smart City inca din anul 2015 si, in primavara acestui an, am pornit elaborarea primului studiu complex si a primei raportari actualizate, in ceea ce priveste evolutia si adoptia Smart City la nivelul Romaniei. Acum, la sase luni de la prima editie a raportului, am identificat atat noi solutii cu un mare nivel de replicabilitate, cat si noi proiecte, strategii si municipalitati care completeaza peisajul oraselor inteligente din Romania. De altfel, strategia Smart City este sintagma-cheie a acestei noi editii a raportului”, declara Cornel Barbut, CEO al Vegacomp Consulting.
Lista oraselor inscrise in cursa Smart City este intr-o continua evolutie si include, in prezent, 41 de municipalitati precum Alba Iulia, Arad, Avrig, Bacau, Bals, Botosani, Brasov, Bucuresti, Bumbesti-Jiu, Calarasi, Cernavoda, Comanesti, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Falticeni, Galati, Giurgiu, Gura Humorului, Hunedoara, Iasi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinesti, Odobesti, Oradea, Piatra Neamt, Resita, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Mures, Targu Neamt, Tarnaveni, Timisoara, Tirgu Bujor si Tulcea.
“Orasele din lista ajung, acum, sa insumeze, conform ultimului recensamant, o populatie de 5.708.940, echivalentul a peste un sfert din populatia Romaniei, Vedem, insa, o crestere relativ redusa a adoptiei solutiilor Smart in randul populatiei care nu era inca acoperita. In continuare, majoritatea noilor proiecte si solutii Smart City se dezvolta in ariile deja acoperite, iar accesul, prin faptul ca aria geografica nu se extinde cu mult, ramane limitat, ca avans. In plus, remarcam dificultatea primariilor de a comunica despre acest subiect, Smart City, intr-un mod articulat, coerent si transparent”, spune Barbut.
Proiectele Smart City identificate isi pastreaza clasificarea, in aceleasi sase Verticale Smart City - Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living si Smart Governance, verticale care sunt in concordanta cu raportarile recente ale Uniunii Europene.
Vegacomp Consulting a realizat din nou, in functie de categoria sau categoriile bifate de catre fiecare proiect in parte, un clasament national al verticalelor. Noul lider este verticala Smart Living, acoperita de 74 de proiecte, care detroneaza anteriorul loc intai, ocupat in primavara de Smart Governance, ce ajunge acum la 71 de proiecte. Locurile trei si patru sunt ocupate de Smart Mobility, cu 63 de proiecte, care se detaseaza de Smart Economy, 58 de proiecte, cu care era egala in martie. La distanta urmeaza Smart Environment, cu 33 proiecte, si Smart People, cu o crestere redusa, pana la doar 16 initiative.
Printre orasele care imbratiseaza solutiile Smart City atat intr-un mod inovator, cat si acoperitor la nivelul locuitorilor, putem mentiona:
- Alba Iulia, care duce domeniul Smart si in aria blocurilor de locatari, printr-o aplicatie de management pentru administratorii imobilelor.
- Avrig, cu un proiect ce vizeaza contributia urbana pentru combaterea schimbarilor climatice,
- Hunedoara, cu o harta electronica a investitiilor
Raportul complet realizat de catre Vegacomp Consulting include, pe langa o analiza a oraselor si proiectelor, si informatii esentiale despre industrie, alaturi de date relevante, ce prezinta tendintele mondiale in domeniu. Studiul va fi disponibil, la cerere, pentru orice parte interesata.
Companie fondata in anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazeaza pe o experienta a echipei de peste 25 de ani in telecomunicatii, in special pe retele de fibra optica, in Romania si la nivel international si isi concentreaza proiectele pe dezvoltari de solutii combinate de telecomunicatii si energie. Vegacomp Consulting aduce, atat in tara cat si in strainatate, solutii inovatoare pentru dezvoltarea retelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare si Dezvoltare. Compania isi concentreaza activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa si activeaza in domeniul Smart City din anul 2015.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter