RO EN
Košík je prázdný

FINANTARE pentru implementarea Strategiei de Dezvoltarea Durabila 2030

Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila si Directia de Strategii Guvernamentale, a organizat astazi conferinta de lansare a proiectului „Romania Durabila: Dezvoltarea cadrului strategic si institutional pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei 2030” (SIPOCA 613). Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Institutul National de Statistica si Asociatia Regionala pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
„In urma cu un an de zile lansam noua Strategie pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030. Astazi marcam inceputul unei noi etape pe care am proiectat-o inca de la inceputul activitatii noastre. Am reusit sa obtinem finantare europeana pentru proiectul acesta deosebit de important care ne va asigura o parte dintre elementele necesare implementarii Strategiei. Suntem un centru regional recunoscut in ceea ce priveste promovarea Agendei 2030 si avem determinarea sa pastram ritmul activ in perioada urmatoare care va fi dedicata punerii in practica a acesteia. Sunt convins ca alaturi de reteaua formata din oameni dedicati dezvoltarii durabile vom duce la bun sfarsit miscarea pe care am pornit-o”, a declarat Laszló Borbély.
In cadrul evenimentului au luat cuvantul: Ionel Danca, seful Cancelariei Prim-Ministrului; Tudorel Andrei, presedinte al Institutului National de Statistica; Carmen-Elena Dobrota, director general AM POCA, in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei; reprezentantii echipei de management. Experti europeni care activeaza in domeniul implementarii Agendei 2030 au impartasit participantilor exemple de buna practica privind dezvoltarea durabila din Spania, Olanda si Germania.
„Asigurarea unei dezvoltari durabile reprezinta una dintre componentele esentiale ale viziunii guvernului . Romania a demonstrat ca poate fi un partener important in implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila. Prin activitatea Departamentului pentru Dezvoltare Durabila suntem printre primele tari care a facut pasi concreti in aceasta directie. Avem o Strategie care trebuie pusa in practica, iar proiectul lansat astazi ofera o parte dintre elementele necesare acestui demers”, a declarat Ionel Danca, seful Cancelariei Prim-Ministrului.
Conferinta si-a propus sa informeze reprezentantii din adminstratia publica, sectorul privat, societatea civila, mediul academic si universitar referitor la progresele in implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 care sunt preconizate prin derularea acestui proiect.
Informatii despre proiect
Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020. Scopul proiectului este implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 (SNDDR 2030) prin asigurarea cadrului adecvat de implementare, cresterea capacitatii institutionale a autoritatilor centrale, eficientizarea comunicarii si colaborarii interinstitutionale, asigurarea consistentei implementarii prin monitorizarea progresului si prezentarea tendintelor de dezvoltare ale Romaniei, permitand decizii publice bazate pe dovezi in maniera proiectiva, anticipand evolutii si riscuri sistematice. In acest sens obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Operationalizarea cadrului strategic existent in domeniul dezvoltarii durabile prin elaborarea planului de actiune pentru implementarea SNDDR 2030, de catre Departamentul pentru Dezvoltare Durabila;
- Realizarea unui mecanism de monitorizare si raportare a implementarii SNDDR 2030, prin extinderea si valorificarea rezultatelor, experientei si functionalitatii sistemului informatic agregator de date statistice elaborat in cadrul proiectului „Starea Natiunii –construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (SIPOCA 11), gestionat de catre Directia pentru strategii guvernamentale, si realizarea corespondentei cu indicatorii pe care Institutul National de Statistica si alte institutii publice relevante ii colecteaza, centralizeaza si agrega;
- Crearea cadrului institutional adecvat pentru implementarea si monitorizarea SNDD 2030 prin infiintarea de nuclee de dezvoltare durabila in cadrul autoritatilor publice centrale si locale, formarea profesionala in domeniul dezvoltarii durabile a personalului din cadrul acestora, si dezvoltarea capacitatii institutionale a Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, in vederea indeplinirii functiilor de planificare strategica in domeniul dezvoltarii durabile, de coordonare a activitatilor de implementare rezultate din setul de 17 Obiective de Dezvoltare Durabila ale Agendei 2030 a O.N.U. si de monitorizare a progresului implementarii SNDD 2030 pe baza indicatorilor de dezvoltare durabila, functii stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 313/2017 privind infiintarea, organizarea si functionarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiectul se desfasoara pe o perioada de 36 de luni, incepand din august 2019. Bugetul alocat este de 24.999.991,85 lei, din care 22.056.895,87 lei reprezinta fonduri europene nerambursabile si 2.943.095,98 lei fonduri din bugetul entitatilor implicate in proiect.
Rezultatele proiectului
- Plan de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030;
- Plan de comunicare pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030;
- Mecanism de monitorizare a implementarii Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030 si baza de date statistice coerenta.
- Cadru institutional adecvat pentru implementarea si monitorizarea SNDDR 2030 prin infiintarea de nuclee de dezvoltare durabila in cadrul autoritatilor publice centrale si locale, formarea profesionala in domeniul dezvoltarii durabile a personalului din cadrul acestora, si dezvoltarea capacitatii institutionale a Departamentului pentru Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei;
- Act normativ pentru standardizarea procedurilor de interactiune administrativa in scopul generarii si utilizarii datelor de dezvoltare durabila in cadrul autoritatilor publice centrale si locale, cu responsabilitati in implementarea SNDD 2030.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter