Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos a semnat doua contracte de finantare pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si canalizare in judetele Olt si Satu Mare.
„Stiu ca pregatirea si aprobarea proiectelor pentru care lucrati de ani de zile nu a fost usoara, insa implementarea lor constituie o provocare si mai mare. Vreau sa va asigur, insa, ca sustinerea investitiilor in infrastructura de apa si canalizare reprezinta una dintre prioritatile mele de mandat, asa cum anuntam si dupa ce am luat prima masura de simplificare a muncii dumneavoastra, in ceea ce priveste elaborarea si aprobarea cererilor de finantare pentru proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii de apa si canalizare”, a declarat Ioan Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene.
Astfel, contractul cu o valoare de 285,23 milioane euro (192,62 mil. euro fonduri europene), aferent proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Olt in perioada 2014-2020”, incheiat intre Ministerul Fondurilor Europene si Compania de Apa Olt S.A, va avea ca rezultat urmatoarele:
- peste 160.000 locuitori din judet vor beneficia de apa potabila de calitate;
- pentru aprox. 174.000 locuitori echivalenti va fi asigurat transportul si tratarea apei uzate;
- proiectul va contribui la protejarea mediului inconjurator, asigurand totodata si conformarea cu aquis-ul comunitar in sectorul de apa si apa uzata.
Obiectul contractului cuprinde (pentru segmentul de alimentare cu apa potabila):
- 79 puturi forate (front captare) reabilitate;
- 30 puturi forate noi;
- 53,25 km conducte de aductiune reabilitate/inlocuite;
- 10.465 km conducta aductiune;
- 96,58 km retele alimentare cu apa reabilitate;
- 220,72 km retele alimentare cu apa extinse;
- 13 statii pompare apa potabila construite;
- 6 statii pompare apa potabila reabilitate;
- 7 statii tratare apa potabila reabilitate;
- 7 statii tratare apa potabila construite;
- 15 rezervoare de inmagazinare apa.
Pentru componenta de canalizare se vor asigura:
- 37,87 km retea de canalizare reabilitata;
- 259,08 km retea de canalizare extinsa/construita;
- 10 statii pompare apa uzata reabilitate;
- 156 statii pompare apa uzata construite;
- 64,41 km conducte refulare construite;
- 2 statii de epurare reabilitate;
- 9 statii epurare noi/extinse.
Localitati beneficiare:
Slatina, Caracal, Bals, Corabia, Visina, Potcoava, Scornicesti, Izbiceni, Giuvarasti, Tia Mare, Rusanesti, Farcasele, Dobrosloveni, Balteni, Perieti, Schitu, Babiciu, Gostavatu, Scarisoara, Draganesti Olt, Daneasa, Piatra Olt, Ganeasa, Serbanesti si Crampoia.
Cel de-al doilea contract de finantare, „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, in perioada 2014-2020”, cu o valoare de 254,58 milioane euro (169,23 mil. fonduri europene), incheiat intre Ministerul Fondurilor Europene si S.C. ApaServ Satu Mare S.A., are ca scop asigurarea unui grad de conectare la retelele de apa si canalizare de 100% in aria de implementare.
Rezultatele urmarite pe segmentul de alimentare cu apa potabila:
- 1 captare de apa din surse de suprafata construita;
- 22 foraje de captare apa bruta subterana reabilitate/ construite/ echipate;
- 176 km conducte de aductiune extinse si reabilitate;
- 16 statii de tratare (clorare) construite;
- 17 rezervoare de inmagazinare apa potabila construite;
- 259 km retea de distributie apa potabila extinsa.
Canalizare:
- 448 km retea de canalizare noua/ extinsa;
- 133 km de conducta colectoare;
- 5 statii de epurare apa uzata noi/ reabilitare.
Localitati beneficiare:
Satu Mare, Negresti Oas, Tasnad, Ardud, Barsau, Batarci, Bogdand, Camarzana, Cauas, Certeze, Craidorolt, Culciu, Doba, Dorolt, Halmeu, Lazuri, Mediesu Aurit, Micula, Odoreu, Orasu Nou, Porumbesti, Sanislau, Santau, Supur, Tarna Mare, Terebesti, Tiream, Tarsolt, Turt, Turulung, Urziceni, Valea Vinului si Vetis.
La reuniunea de lucru au participat reprezentantii a 12 operatori regionali care au semnat contracte de finantare pentru proiecte noi finantate prin POIM, din Valea Jiului, Vrancea, Alba, Galati, Timis, Turda-Campia Turzii, RAJA Constanta, Ilfov, Cluj-Salaj, Dolj, Satu Mare si Olt.
In prezent, rata de contractare in acest sector este 116% (29 proiecte fazate, cu o valoare de 770 milioane euro si 10 proiecte regionale noi cu o valoare de 2,75 miliarde euro).
Prin astfel de proiecte, Romania asigura conformarea cu prevederile Directivei 98/83/CE in ceea ce priveste calitatea apei prin extinderea/reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in localitatile din judet, precum si conformarea cu prevederile Directivei 91/271/CEE prin imbunatatirea colectarii si epurarii apelor uzate din aglomerarile mai mari de 2.000 locuitori echivalenti.