RO EN
Košík je prázdný

Consiliul Concurentei utilizeaza activ Indicele Agregat de Presiune Concurentiala

Consiliul Concurentei (CC) a dat recent publicitatii raportul aferent anului 2018, prin intermediul caruia arata ca acest an a fost unul dificil, cu multe provocari, marcat de o activitate foarte intensa, dar care s-a finalizat cu rezultate bune.
„2018 este si anul in care am finalizat cele mai multe cazuri prin programul de clementa, respectiv 20%, companiile care au apelat la acest mecanism oferind informatii referitoare la existenta unor fapte anticoncurentiale sau dovezi suplimentare pentru probarea incalcarii legislatiei in materie de concurenta. In acelasi timp, 80% dintre investigatiile instrumentate s-au finalizat cu amenzi, iar aproape jumatate dintre companiile sanctionate au recunoscut incalcarea legislatiei in domeniu. Acest lucru demonstreaza atat o maturizare a companiilor, cat si faptul ca institutia devine din ce in ce mai puternica. In anul 2018, am declansat o serie de investigatii in domenii sensibile, avand impact direct asupra consumatorilor: alimentar - oua, farmaceutic - imunoglobuline, infrastructura/constructii–drumuri, ciment, energie - licitatii organizate de Transelectrica si un posibil abuz de pozitie dominanta al Hidroelectrica. Astfel, la sfarsitul anului 2018, aveam in desfasurare un numar de 37 de investigatii, ce se mentine aproximativ constant in ultimii trei ani, aratand in consecinta capacitatea noastra de gestionare simultana a cazurilor”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.
Potrivit documentului, Consiliul Concurentei a initiat pe parcursul anului 2018 o ancheta sectoriala privind lucrari de modernizare, intretinere, reparatii drumuri si strazi la nivelul primariilor municipiilor resedinta de judet si a finalizat patru anchete sectoriale privind: comertul online, gazele naturale, apele minerale si lemnul, la finalul anului 2018 ramanand in derulare opt anchete sectoriale. In cadrul raportului privind concurenta in sectoare-cheie pentru 2018, au fost analizate sectoarele de retail alimentar, energie si materiale de constructii. In cadrul aceluiasi raport, Consiliul Concurentei a continuat utilizarea Indicelui Agregat de Presiune Concurentiala, al carui scop este sa masoare inclinarea spre concurenta a unor piete sau industrii din economia nationala, evaluand in total 43 de industrii. De asemenea, dintre principalele domenii de activitate analizate in contextul derularii cazurilor de concurenta neloiala, la nivelul lui 2018, se disting serviciile (paza, auto, constructii, imobiliare, medicale, taximetrie, reparatii, traducatori autorizati, bancare, contabilitate, IT), cu 48% dintre cazuri, iar acest domeniu nu este devansat de nicio alta activitate din sfera economiei nationale. In acelasi, doar in ceea ce priveste executia de lucrari de constructii si instalatii, analizata separat de inspectorii de concurenta, se inregistreaza 8% dintre cazuri. Pentru a descarca raportul aferent anului 2018, care include si unele cazuri in materie de concurenta pe piata de constructii si in domeniile conexe (cum ar fi, printre altele, licitatiile Transgaz in care anumite firme de constructii si-au impartit lucrarile – investigatie declansata la sesizarea DIICOT, cazul Jovila Construct si analiza operatiunii de concentrare economica a Wienerberger, ce dorea sa exercite controlul unic direct asupra Brikston), click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter