RO EN
Košík je prázdný

ABDLR: Ritmul de degradare a spatiului locativ, superior trendului locuintelor noi

Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), in colaborare cu IRSOP, a dat recent publicitatii, la data de 16 aprilie 2019, studiul intitulat „Cat cheltuiesc romanii pentru imbunatatirea confortului locativ si sursele lor de finantare. Noul sistem de economisire-creditare - sprijin pentru realizarea proiectelor locative”.
O solutie pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezinta noul sistem de economisire-creditare. Atractivitatea sistemului de economisire creditare este data de dobanda fixa la credite, combinatia economisire-creditare si prima de stat, informeaza un comunicat al asociatiei, ce reuneste doua institutii bancare de profil, respectiv BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte. 
Intentia romanilor de a demara proiecte de imbunatatire a confortului locativ creste de la un an la altul. Circa 72% dintre ei doresc sa porneasca un astfel de proiect in urmatorii cinci ani, in timp ce 32% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni, se arata in studiul realizat de IRSOP pentru ABDLR. Printre principalele cauze care determina aceasta stare de fapt se numara degradarea imobilelor si invechirea acestora, rata scazuta de imbunatatiri curente si proportia mica de locuinte noi, ce nu reuseste sa contracareze trendul de degradare a locuintelor existente. In ceea ce priveste suma necesara pe care romanii vor sa o investeasca pentru imbunatatirea calitatii locuirii, aceasta se ridica la 4.800 de euro in urmatoarele 12 luni. In anul 2017, romanii au cheltuit in medie pentru imbunatatirea confortului locativ circa 2.600 de euro. Principala sursa de finantare pentru efectuarea lucrarilor de imbunatatire locativa o reprezinta economiile deja realizate. Apoi, urmeaza ca sursa de finantare importanta veniturile curente. Se observa o scadere a intentiei de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative. Astfel, se poate concluziona ca, daca romanii economisesc mai mult, vor avea incredere mai mare sa se lanseze intr-un proiect de renovare a locuintei in care sta familia lor. Prin urmare, educatia financiara este importanta si in ceea ce priveste imbunatatirea confortului locativ. O solutie pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezinta noul sistem de economisire-creditare. Atractivitatea sistemului de economisire creditare este data de dobanda fixa la credite, combinatia economisire-creditare si prima de stat.
***
In decembrie 2015, Curtea de Conturi a decis ca ambele (si singurele) banci de locuinte din Romania, respectiv BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, au incasat si platit clientilor ilegal prima de stat anuala, respectiv pentru copii si persoane varstnice, precum si fara justificare. Cele doua banci au considerat ca pot incheia contracte indiferent de varsta si ca la finele celor cinci ani de contract pot acorda prima de la stat fara justificare, deoarece legea aflata in vigoare in acel moment nu prevedea expres nicio interzicere. De la finele anului 2015, cele doua banci nu au mai semnat noi contracte si nu au mai acordat prima pentru clientii ale caror contracte au ajuns la scadenta, dar au contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, procesul fiind inca pe rol. Astfel, de exemplu, la dosarul nr. 1723/2/2016 avand ca recurent reclamant BCR Banca pentru Locuinte SA si ca recurent parat Curtea de Conturi a Romaniei, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) au acordat urmatorul termen intermediar de judecata la data de 26 iunie 2020, ora 9.00. Insa, pentru a reglementa situatia, din 2016, au inceput demersurile pentru crearea unei noi legislatii. Fata de fostele prevederi, prin noile reglementari a devenit obligatorie justificarea primei de stat si a dobanzii aferente. In urma publicarii in Monitorul Oficial (din martie a.c.) a normelor metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cele doua institutii bancare, membre ale ABDLR, si-au reluat activitatea dupa aproape trei ani si jumatate de la suspendare. Pentru a vizualiza rezultatele sondajului realizat de IRSOP pentru ABDLR, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter