RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Pierdere neta de -118,6% in constructii, desi veniturile au crescut cu 16%

Anul 2017 a fost unul profitabil pentru Europa Centrala si de Est (ECE), deoarece rata de crestere a PIB a ajuns la +4,5%, reprezentand cel mai mare nivel in ultimii opt ani. In consecinta, rezultatele sunt mai bune pentru cele mai mari 500 de companii din regiune in toti cei trei piloni analizati (venituri, profit net si recrutare). Pe sectoare de activitate, domeniul auto/transport isi apara pozitia fruntasa, iar sectorul petrolului si gazelor a revenit la cursul normal dupa revenirea preturilor la petrol in 2017. Insa, sectorul de constructii a intampinat din nou probleme si a fost singurul care a raportat o pierdere neta (-118,6%), desi veniturile au crescut cu 16%. Ca structura, Polonia gazduieste cei mai multi giganti din Top 500 companii din ECE. Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari elaborate recent de compania internationala de asigurari de credite Coface, care prezinta cel de-al zecelea studiu anual cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est - Topul ECE 500. Acesta clasifica unitatile dupa cifra de afaceri si analizeaza in plus mai multe date, cum ar fi numarul de angajati, cadrul general al companiilor, sectoarele si pietele, precum si noile evaluari Coface privind creditul companiei. Trendul Topului ECE 500 reflecta dezvoltare in regiune.
Potrivit studiului, prezentat intr-un comunicat al Coface, 2017 a fost un an excelent pentru tarile din ECE si cele mai mari companii din aceste state. Cresterea economica a fost determinata in principal de consumul privat sporit, de o revenire a cererii externe pentru exporturi, gratie recuperarii zonei euro si de imbunatatirea cererii din partea Rusiei. Practic, 80% din toate exporturile din aceasta regiune merg catre UE, in timp ce Rusia ramane un important partener de comert pentru unele tari, cum ar fi cele din regiunea baltica. Prin analizele efectuate, Coface a imbunatatit evaluarile privind riscul de tara ale mai multor state din regiune - si anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Rusia si Serbia, doar Croatia si Serbia avand un risc relativ mare de neindeplinire a obligatiilor.
„Economia in ECE este in plina expansiune, companiile s-au bucurat de un mediu macroeconomic bun in 2017, rata medie de crestere a PIB ajungand la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, de +4,5%, dupa ce in 2016 a fost de +3,1%, iar in 2015, de +3,7%. Drept urmare, companiile din top 500 au incheiat anul cu o crestere a cifrei de afaceri de +11,8%, ajungand la 652 miliarde euro si cu o crestere a ratei de angajare de +4,7%, ajungand la 2,4 milioane de persoane”, a explicat Declan Daly, Director Executiv al Coface Europa Centrala si de Est.
Top 500 companii: crestere a cifrei de afaceri, profit net si recrutare
Analizele Coface arata o zona ECE puternica si in expansiune, cu riscuri mai scazute in 2017, fapt care s-a tradus in venituri mai mari (+11,8%) si intr-o profitabilitate si mai mare, cu o crestere a profitului net de +16,2% pentru cele mai mari 500 de unitati din regiune. Aceste companii au fost intotdeauna angajatori importanti ai regiunii in trecut. Chiar daca piata muncii in ECE devine mai stransa si chiar daca a devenit mai dificil sa angajezi personal calificat, gigantii din top 500 au crescut numarul angajatilor cu +4,7%. Dezvoltarea generala pozitiva a pietei muncii in ECE a dus la salarii mai mari si la imbunatatirea increderii consumatorilor.
Analiza pe sectoare indica o pozitie de frunte pentru industria auto & transport; in plus, sectorul petrolului si gazelor a revenit la cursul normal. Astfel, cele trei sectoare-cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune (auto & transport, petrol & gaze, comert nespecializat) continua sa reprezinte aproape 60% din veniturile generate. Cu toate acestea, cresterea in cifra de afaceri totala a fost determinata de toate industriile in 2017. Cei mai importanti contribuitori in cifre absolute au fost companiile din industria de energie, auto si comert, care sunt si cele mai numeroase in clasificarea pe sectoare. Profitul net s-a dezvoltat pozitiv pentru majoritatea acestora, cu cresteri intre +5% (lemn & mobilier) si +51,4% (textile, piele & imbracaminte). Cele mai mari castiguri totale s-au inregistrat in sectoarele de minerale, produse chimice, petrol, plastice si farmaceutic (9,5 miliarde euro). Sectorul de constructii a intampinat din nou probleme si a fost singurul sector industrial care a raportat o pierdere neta (-118,6%), desi veniturile au crescut cu +16%.
Auto & Transport este cel mai mare sector si a beneficiat de o cerere in crestere, in special in Europa de Vest, unde se exporta cea mai mare parte a productiei din ECE. In regiunea ECE, exista o crestere a numarului de companii din domeniul auto, in timp ce companiile deja existente si-au marit capacitatea - exemplele recente includ o noua fabrica Jaguar Land Rover in Slovacia si o fabrica BMW in Ungaria.
Coloana vertebrala a topului 500, sectorul de minerale, produse chimice, petrol, plastice si farmaceutic, si-a revenit in urma rectificarii preturilor la petrol in 2017. Sectoarele de minerale si petrol au beneficiat de o revenire prin preturile la petrol si cererea in crestere. Sectoarele de produse chimice si materiale plastice au inregistrat o productie mai mare datorita noilor investitii si cererii puternice atat interne, cat si externe. Sectorul farmaceutic a profitat de pe urma consumului casnic in crestere, pe fondul imbatranirii populatiei, precum si de experienta impactului pozitiv al investitiilor straine directe (ISD) si s-a profitat de o cerere mai mare pe pietele externe.
Cel de-al treilea sector clasat pe podium este comertul nespecializat. Motorul principal al cresterii ECE este consumul casnic, care a accelerat in mod special in 2017, gratie ratei scazute a somajului si salariilor in crestere. O majorare a cheltuielilor a fost inregistrata in categorii de comert variate. Acest sector este din nou cel mai important angajator; aproape o treime din angajatii Top ECE 500 (608.000 de persoane) lucreaza in acest sector, ceea ce reprezinta o crestere de +6,3% fata de 2016.
„Perspectivele pentru 2018 si viitor sunt optimiste, desi ar trebui sa ne asteptam la o dezvoltare economica mai slaba. Dupa atingerea cresterii de varf de +4,5% in 2017, Coface preconizeaza o scadere a ritmului respectiv, pana la +4,1% in 2018 si la +3,4% in 2019 in regiunea ECE. O astfel de incetinire nu va fi extinsa, iar afacerile vor beneficia in continuare de o cerere solida. Gospodariile se vor baza in continuare pe rata scazuta a somajului si pe cresterea salariilor. O alta contributie pozitiva la crestere va fi reprezentata de o revenire a investitiilor. Totusi, scaderea fortei de munca in regiune a ajuns la niveluri inalte si a devenit un obstacol important, limitand extinderea economica si de afaceri”, a adaugat Grzegorz Sielewicz, Economist Regional in cadrul Coface Europa Centrala si de Est. Pentru a descarca documentul de tip infografic, pus la dispozitie de Coface, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter