RO EN
Košík je prázdný

AICPS recomanda evaluarea cladirilor si plan de evacuare in caz de cutremur

Evaluarea seismica a locuintei pentru a afla nivelul de siguranta al acesteia si realizarea unui plan de evacuare in cazul unui cutremur, bazat pe informatii din surse avizate, sunt primele doua recomandari ale Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) in ceea ce priveste preventia in caz de seism.
"Cutremurul nu este ceva ce sperie doar locuitorii Bucurestiului, ci mai multe zone din tara. De exemplu intregul fond construit extracarpatic prezinta conditii de hazard seismic semnificative, insa cu o educare si antrenare a oamenilor despre cum sa actioneze corespunzator efectele unui seism pot fi minimizate, mai ales din perspectiva pierderii de vieti omenesti. In Romania, exista mai multe provocari, inclusiv resurse financiare limitate si blocaje birocratice, constientizare si educatie insuficienta in ceea ce priveste preventia in caz de seism, atat in randul populatiei cat si la nivelul autoritatilor competente. Profesionistii AICPS militeaza pentru educare oamenilor in directia preventiei. Primele doua recomandari ale unui inginer de structuri pentru un cetatean preocupat de preventie ar fi sa realizeze cu ajutorul unor specialisti, o evaluare seismica a locuintei astfel incat sa aiba o idee despre nivelul de siguranta al acesteia si sa isi faca un plan de evacuare in caz de urgenta, bazat pe informatii din surse avizate", se arata intr-o analiza realizata de AICPS privind siguranta cladirilor din Romania in cazul unui cutremur.
Reprezentantii AICPS sustin ca desi exista diverse instrumente normative care vin in sprijinul ierarhizarii vulnerabilitatii seismice a cladirilor, inclusiv metode de evaluare rapida, precum si bugete pentru consolidari, raportul dintre cladiri reabilitate energetic si cladiri consolidate seismic este de 100 de cladiri anvelopate la una consolidata.
"In prezent exista reglementari care cer proprietarilor de cladiri sa efectueze expertize periodice pentru evaluarea riscului seismic si sa consolideze cladirile, daca este necesar. Autoritatile locale monitorizeaza aplicarea acestor reguli, iar guvernul ofera uneori sprijin financiar pentru aceste activitati. Totusi, exista inca provocari in asigurarea aplicarii eficiente a acestor masuri si in sensibilizarea publicului cu privire la importanta securitatii seismice. Expertizarea si mentenanta cladirilor ar trebui sa fie efectuate periodic, de obicei la intervale de 1-5 ani, in functie de varsta, tipul si starea cladirii. Inclusiv pentru cladirile noi, urmarirea in timp are un caracter continuu, conform si cu reglementarile tehnice in vigoare. In acelasi timp exista diverse instrumente normative care vin in sprijinul ierarhizarii vulnerabilitatii seismice a cladirilor, inclusiv metode de evaluare rapida, precum si bugete pentru consolidari. Din pacate insa raportul dintre cladiri reabilitate energetic (anvelopate) si cladiri consolidate seismic este 100 de cladiri anvelopate la una consolidata", se mentioneaza in analiza AICPS transmisa Agerpres.
Pe de alta parte, directorii Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri demonteaza in analiza mentionata cele mai raspandite 5 mituri cand vine vorba despre cutremur.
Primul dintre acestea: "Stand sub grinda vei fi in siguranta" este fals, sustin reprezentantii AICPS. "Acesta era aplicabil cladirilor vechi pe vremea cand placile erau din lemn, acum sunt din beton, iar grinzile vor parai si se vor fisura primele. Structurile moderne sunt proiectate de ingineri astfel incat energia indusa de actiunea seismica sa fie distribuita cat mai uniform in cat mai multe puncte mici ale constructiei. Scopul nu este sa crape ceva major ci sa fie mici chestii de reparat cat mai usor in diverse puncte ale constructiilor", mentioneaza specialistii.
"A trecut prin multe cutremure o sa fie in regula si la urmatorul" este de asemenea fals in opinia AICPS, pentru ca o structura dupa o actiune seismica majora echivaleaza cu o structura cu degradari (minore sau majore), care poate afecta intr-o mai mica sau mai mare masura rezistenta initiala proiectata.
"Cladirea mea este din beton armat la cutremur nu are nicio fisura" este un alt mit demontat de specialisti. "De regula, constructiile sunt proiectate astfel incat vor avea anumite degradari in cazul unui cutremur de intensitate mare, indiferent de sistemul structural... chiar si cele din beton armat vor suferi avarii. In functie de intensitatea miscarilor seismice, pot aparea degradari, care se vor manifesta prin fisurarea/craparea elementelor structurale in sectiunile critice", afirma inginerii constructori proiectanti de structuri.
 
 
Fals este si mitul "Cladirea mea este rezistenta, nu se misca la cutremur", deoarece sub efectul unui cutremur, toate cladirile din aria de influenta a epicentrului vor efectua miscari de vibratie, fiind rezemate pe sol, care la randul sau vibreaza (sursa cutremurului este scoarta terestra). Cladirile sunt proiectate sa se miste la cutremur astfel incat sa nu fie nici foarte rigide, pentru ca poate aparea o ruptura brusca, dar nici foarte flexibile pentru ca atunci vor suferi avarii elementele nestructurale (peretii de rigips, peretii de zidarie, geamuri, partea de plafoane etc). Doar cladirile prevazute cu izolatoare seismice sunt capabile sa amelioreze miscarile datorate solului, pe care ocupantii cladirii le vor percepe mai slabe.
Nu in ultimul rand, si in ceea ce priveste mitul "Cladirile (noi) sunt proiectate sa faca fata unui cutremur de intensitate ridicata, fara avarii", specialistii spun ca si acesta este fals, argumentand ca nu ar fi eficienta o astfel de constructie pentru ca ar avea cost extrem de ridicat. Si atunci se accepta o reparatie mai mica care apare la un interval mai mare de timp decat sa proiectezi o casa 100% nefisurabila.
Totodata, AICPS precizeaza ca trebuie sa scapam de paradigma blocurilor construite inainte de '77, blocuri inainte si dupa un cutremur.
"Eticheta de construit inainte de '77 este perceputa diferit; daca pentru o persoana fara cunostinte in domeniu aceasta se traduce prin rezistenta si performanta, ca a supravietuit unui seism major, pentru noi, inginerii, o structura dupa o actiune seismica majora echivaleaza cu o structura cu degradari (minore sau majore), care poate afecta intr-o mai mica sau mai mare masura rezistenta initiala proiectata", spun specialistii.
Potrivit sursei citate, o locuinta trebuie aleasa in functie de alte criterii, accentul cazand pe factorul de siguranta pe care il ofera. Nicio locuinta nu se achizitioneaza fara cartea tehnica, de preferat vazuta in prealabil de un specialist.
"La un bloc de locuinte nou o carte tehnica intocmita corect, serios si complet ar trebui sa arate sub forma a 2-3 bibliorafturi. Un inginer structurist poate citi aceasta carte tehnica si va poate oferi opinii obiective si profesioniste ca sa luati cea mai buna decizie pentru dvs.", se mai arata in analiza AICPS.
O alta interpretare a acestei etichete ar putea fi data de faptul ca inainte de '77 cunostintele de inginerie legate de comportarea constructiilor in timpul cutremurelor erau intr-un stadiu incipient in Romania, iar mai apoi au avansat extrem de mult si cladirile au fost proiectate si construite dupa coduri moderne generand un grad mai mare de siguranta in ceea ce priveste comportarea in timpul cutremurelor. "De exemplu de la cutremurul din '77 si pana in prezent codul de proiectare seismica a fost revizuit de cel putin cinci ori. Fiecare noua generatie de cod a adus progrese si prevederi superioare de protectie la actiuni seismice. Acesta a fost rezultatul dezvoltarii cunostintelor teoretice ingineresti din experientele adunate din comportarea structurilor la actiuni seismice semnificative, in Europa si in intreaga lume", precizeaza specialistii.
Potrivit AICPS, un inginer proiectant de structuri este o persoana care se asigura ca avem cladiri puternice si sigure, astfel incat oamenii sa poata locui si lucra in ele in siguranta. Ei folosesc matematica si stiinta pentru a face cladirile sa fie rezistente la diferiti factori externi, de la un vant puternic la cutremure. O casa mai sigura inseamna o casa care este bine gandita si calculata.
"Locuim si ne desfasuram activitatea zilnica in cladiri cu structura configurata de un inginer proiectant de structuri. In drumul spre casa/birou venim in contact cu lucrari ingineresti. Rolul unui inginer proiectant de structuri nu se opreste cand lucrarea este finalizata. Un inginer proiectant de structuri ramane mereu in alerta prin expertizarea lucrarilor, educarea oamenilor spre preventie, cauta constant si propune solutii care sa vina in sprijinul si pentru siguranta noastra, a tuturor", au mai transmis reprezentantii Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS). 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter