RO EN
Košík je prázdný

SECTORUL constructiilor este cel mai vulnerabil la o noua criza economica

„Aterizare lina cu centura de siguranta slabita” - asa descriu in mod plastic analistii companiei de asigurari Euler Hermes situatia sectorului global al constructiilor. In opinia lor, dupa un deceniu de crestere se pare ca a fost atins punctul de varf al actualului ciclu economic, iar acest an va marca punctul de cotitura de la care va incepe un declin gradual, caracterizat printr-o incetinire a ritmului de crestere de la 3,5% in 2018, la 3% in exercitiul financiar urmator. Intre 2008 si 2018, principalul motor de dezvoltare a fost cel al economiilor emergente (ce au asigura 57% din avansul total), in vreme ce unele dintre statele dezvoltate nu au reusit nici macar sa ajunga la cotele inregistrate inainte de inceperea recesiunii. Posibile cauze ale decelerarii actuale sunt reprezentate atat de disciplina fiscala deficitara, cat si de amploarea pe care a luat-o comertul electronic, aceste elemente afectand sectoare intregi, cum ar fi cele de infrastructura sau de constructii comerciale. Din pacate, in perioada de crestere, multe companii nu au implementat suficiente masuri de preventie a eventualelor derapaje, astfel incat, in prezent, in cazul a milioane de companii analizate din 70 de state de pe intregul mapamont, riscul mediu legat de cerere, profitabilitate si lichiditate nu s-a imbunatatit, ceea ce face ca domeniul constructiilor sa fie foarte putin pregatit pentru o eventuala contractie. Efectele sunt majore, intrucat industria respectiva are cote semnificative in PIB-ul tuturor economiilor, indiferent daca sunt dezvoltate sau in curs de dezvoltare, exercitand un impact semnificativ in sensul accentuarii sau reducerii impactului unei noi crize.
 
Tendinte ale principalelor economii de pe mapamond
Un prim semnal ingrijorator este acela ca in intervalul ianuarie - septembrie 2018 au fost inregistrate falimente rasunatoare a 41 de companii de constructii avand rulaje mai mari de 50 milioane de euro, mai multe fata de sectorul comertului cu amanuntul. Pentru anul 2019, specialistii Euler Hermes estimeaza tendintele majore din cinci state importante. Astfel, in SUA cresterea din domeniu va fi de 2,1% (fata de 3% in 2018), cel mai afectat fiind sectorul rezidential. In ceea ce priveste China, avansul din anul urmator se va situa la 4%, de asemenea sub cel din 2018 (4%), iar riscurile in ceea ce priveste lichiditatea se vor majora semnificativ. In Franta, domeniul analizat va creste cu 1,5% (1,6% in anul 2018), cererea avand de suferit, iar marjele operationale urmand sa sufere anumite contractii. Situatia va fi net diferita in Marea Britanie, unde dupa un avans de numai 0,5% in acest an va urma o revigorare caracterizata printr-un spor de 1,5%. Cu toate acestea, profitabilitatea se va situa in continuare la cote foarte mici, iar incertitudinile legate de Brexit vor afecta atat afacerile, cat si increderea consumatorilor. In fine, la nivelul Germaniei anul urmator cresterea va fi de 2,8%, piata caracterizandu-se printr-o cerere solida, dublata de o profitabilitate pe masura. Din pacate, inclusiv la nivelul celei mai dezvoltate economii europene expertii Euler Hermes identifica o stagnare a procesului de imbunatatire a lichiditatii, care constituie deja primul semn de deteriorare a starii generale a industriei analizate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter