RO EN
Košík je prázdný

RAPORT: Puterile globale din constructii isi consolideaza pozitiile detinute

Cel mai recent clasament al companiilor majore care activeaza in domeniul constructiilor (GPoC), realizat de Deloitte, indica faptul ca, in 2017, topul primilor 100 de competitori din punct de vedere al incasarilor este dominat de firmele din China. Aceasta situatie este datorata pozitiei puternice a trei antreprenori din regiune, ale caror venituri cumulate totalizeaza 30% din cifra de afaceri agregata a societatilor analizate, valoare ce se ridica la 1.098,56 miliarde euro, cu 6% mai mare fata de anul anterior. Din punct de vedere geografic, 40% din cifra totala de afaceri a fost realizata de companiile din China, pe locurile urmatoare plasandu-se Europa (27%), Japonia (14%), SUA (8%) si Coreea de Sud (6%). Relevant este faptul ca cele mai multe dintre primele 30 de firme din top au raportat cresteri ale vanzarilor, singurele exceptii fiind reprezentate de Hyundai Engineering and Constuction si Balfour Beatty. De asemenea, este de notat ca noua entitati din grupul respectiv au comunicat ajustari pozitive mai mari de 10%. Revenind la clasament, primul loc a fost ocupat de China State Construction Engineering, cu 140 miliarde euro (+5%), din Europa cele mai bune locuri (al cincilea, al saselea si al saptelea) fiind ocupate, in ordine, de Vinci, ACS, respectiv Bouygues, cu incasari agregate de 108,05 miliarde euro (+6%). De remarcat ca antreprenorul din Hexagon - Vinci - a reusit cea mai mare capitalizare de piata din intregul grup de firme analizate. In ceea ce priveste situatia din SUA, cifra totala de afaceri a firmelor incluse in top a fost de 84,96 miliarde euro, Flour si Aecom reusind cele mai bune pozitionari (locul al doisprezecelea, respectiv al paisprezecelea). Din punct de vedere numeric, tara cea mai bine reprezentata in GPoC este Japonia (14 companii, cu vanzari de 149,96 miliarde euro), urmata de Marea Britanie (12 societati, cu 48,66 miliarde euro), urmata de SUA (11 companii), China (10 firme si 440,5 miliarde euro), Coreea de Sud (7 companii cu vanzari de 70,15 miliarde euro), Spania (7 companii, realizand o cifra de afaceri de 67,15 miliarde euro).
 
Dezvoltare eterogena a investitiilor in constructii
Interesante sunt si prognozele emise de specialistii Deloitte. Acestia estimeaza un necesar de investitii 69.400 miliarde USD doar pentru lucrarile de infrastructura desfasurate in urmatorii 17 ani (repezentand 4,1% din PIB-ul aferent perioadei). Este de asteptat ca 60% dintre investitii sa fie realizate de statele cu economii emergente, aportul SUA si Canadei fiind, la randul sau, reprezentativ si situandu-se la 20%. De remarcat ca, in state precum Germania, Marea Britanie si SUA, exista decalaje majore intre cheltuielile curente asumate si nevoile determinate pe baze obiective. In zonele aflate in curs de dezvoltare, cele mai mari astfel de decalaje se consemneaza in Mexic, Indonezia si Brazilia. In Uniunea Europeana, GDP s-a majorat, in 2017, cu 2,8%, iar investitiile in constructii au sporit cu 3,8%, ritmul respectiv fiind cel mai mare dupa anul 2007. Planul Junker va continua sa sprijine politicile de investitii si in urmatoarea perioada, pe masura ce nivelul veniturilor din domeniu se consolideaza permanent. De mentionat ca in UE, la fel ca si in SUA, exista o legatura directa intre cei doi parametri mentionati anterior. In aceste conditii, prognozele pe termen scurt indica un avans de 3,4% in 2018 si de 3% in anul urmator, in planul sumelor alocate pentru constructii. Majorari de peste 10% sunt estimate pentru state precum Irlanda, Cipru si Slovenia. Din randul statelor dezvoltate, se remarca Spania, unde este de asteptat ca in anii urmatori indicatorul in cauza sa ajunga la 5%, lucru ce nu va fi valabil insa in Franta si Germania, unde cresterile vor fi mai modeste. Pentru Marea Britanie, aflata in plin proces de parasire a structurilor politico-economice ale UE, cresterea de 6,8% din 2017 nu se va mai repeta, pentru 2019 fiind prognozat un avans de numai 2%.
 
Echilibru intre nivelul de indatorare si valoarea capitalizata de piata
Revenind la grupul companiilor din GPoC, internationalizarea activitatilor de constructii si diversificarea portofoliului au constituit, pana recent, principalele resorturi de dezvoltare. De exemplu, in anul anterior 23% din totalul veniturilor au fost realizate din operatiuni externe, iar 23% au fost generate de alte activitati decat cele uzuale. De mentionat ca ambele tendinte se manifesta mai pregnant in Europa fata de SUA si China. Datele curente sunt reprezentative si indica faptul ca 10% dintre companiile ce ocupa primele 30 de locuri ale clasamentului sunt conglomerate cu activitate nationala, iar 68% firme de constructii din aceeasi categorie, in vreme ce preocuparile pentru livrari externe fac obiectul strategiei a 5% dintre agentii economici (conglomerate), 17% din total constituind ponderea firmelor cu o specializare stricta in domeniul analizat. De exemplu, din categoria firmelor specializate de top care au o puternica orientare internationala fac parte Skanska, Strabag, ACS, Balfour Beatty etc., in vreme ce pe pietele nationale se concentreaza marile companii din Asia, precum CCCC, Taisei, Daiwa, dar si concernuri europene ca Bouygues. In planul profitabilitatii, veniturile operationale ajuns la 5% din vanzari, companiile europene plasandu-se in urma celor din Asia si SUA, cu o marja de numai 3,8%. Peste aceasta medie s-au situat ACS, Vinci si Bouygues, recordul absolut, de 11,3% fiind detinut de firma nord-americana Lennar. Important din punct de vedere economic este si indicatorul de raportare a datoriilor nete la valoarea capitalizata de piata, cel mai mare nivel (indicand un grad ridicat de indatorare) fiind aferent companiei chineze CRCC (3,8), dar nerelevant daca se ia in considerare faptul ca atat debitorul si creditorul sunt entitati aflate in proprietatea statului. Prin aceasta prisma, situatii foarte echilibrate sunt consemnate la antreprenorii europeni ACS (0), Vinci (0,3), Bouygues (0,1), Balfour Beatty (0), Strabag (-0,4) etc. Pentru informatii suplimentare, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter