RO EN
Košík je prázdný

PWC: Investitiile in sectorul imobiliar din Europa pot reveni pe crestere in semestrul 2

Companiile imobiliare din Europa se asteapta la o crestere a investitiilor pe piata imobiliara in a doua jumatate a acestui an, dupa scaderea din 2020, dinamica acestora depinzand insa de campaniile de vaccinare a populatiei si de masurile adoptate de guverne ca raspuns la criza pandemica, potrivit raportului “Global Outlook: Emerging Trends in Real Estate”, realizat de PwC impreuna cu Institutul Urban Land.
In 2020, volumul tranzactiilor imobiliare din Europa a scazut cu 27%, la 254 miliarde de euro, logistica si sectorul rezidential fiind vedetele anului trecut. De altfel, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA), este pentru prima data cand investitiile in apartamente si logistica au fost mari decat sumele alocate pentru cladirile de birouri. Astfel, sectorul rezidential si cel logistic au ajuns la un nivel record de 37% din intreaga activitate de tranzactii din Europa in 2020.
”Pandemia COVID-19 a accelerat unele tendinte care se manifestau deja pe piata imobiliara europeana, inclusiv in Romania, cum sunt investitiile in logistica si locuinte. Iar aceasta tendinta va continua. Spre exemplu, locuintele mai accesibile sau de inchiriat satisfac o nevoie de baza in societate, dar reprezinta si o investitie defensiva, prudenta, intr-un moment de incertitudine economica. Birourile sunt inca un subiect sensibil, fiind segmentul cel mai afectat de criza sanitara. Totusi efectele mai grave asupra acestui segment au fost limitate de politicile de relaxare cantitativa ale statelor, prin care valorile si chiriile s-au mentinut remarcabil de bine”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC Romania.
Pietele care au reusit sa treaca cel mai bine peste anul 2020 au fost cele care s-au bazat pe capitalul intern. Anul trecut, Germania si-a pastrat pozitia de cea mai atractiva piata europeana pentru investitii imobiliare. La polul opus cele mai afectate piete au fost cele din Spania si Portugalia deoarece au depins foarte mult de investitorii straini, in special din SUA.
Tendinte pe sectoare
Si in acest an, investitorii imobiliari din Europa se orienteaza tot spre active din sectoare minim perturbate de criza sanitara, precum logistica/industrial si rezidential, dar si spre orasele importante ale Europei, care ofera lichiditate si stabilitate. Astfel, cele mai atractive cinci orase europene pentru investitiile imobiliare in acest an sunt Berlin, Londra, Parisul, Frankfurt si Amsterdam.
Logistica este vazuta ca „un castigator in fiecare regiune” (Asia, Europa si America), datorita cresterii impresionante a comertului electronic. Majoritatea jucatorilor din industrie vad aceasta evolutie ca pe o tendinta structurala, nu ciclica, existand totusi ingrijorari cu privire la preturi.
Si daca in Asia, investitorii s-au orientat cu predilectie catre sectorul logistic, in America si Europa jucatorii din piata vad oportunitati mari si in sectorul rezidential.
In ceea ce priveste sectorul de birouri, studiul arata ca este greu de prezis ce se va intampla, avand in vedere ca tot mai multi angajati lucreaza de acasa, iar companiile sunt tot mai preocupate de bunastarea lor. La aceste preocupari se mai adauga si faptul ca oamenii nu mai sunt dispusi sa mai faca naveta in orasele mari. Aceste evolutii vor avea un impact negativ in activitatea de inchiriere a spatiilor de birouri din acest an si in 2022, deoarece marii chiriasi amana deciziile sau se bazeaza pe munca de la distanta. Totusi, investitorii imobiliari sustin ca firmele si angajatii lor vor dori in cele din urma sa se intoarca la birou, dar intr-un sistem hibrid, in care sa lucreze mai mult de acasa fata de perioada de dinaintea pandemiei.
Desi cumparaturile esentiale s-au dovedit a fi exceptii notabile in pandemie, retailul offline a fost foarte afectat. Astfel ca focusul pe online va continua, perspectivele generale de investitii in retail pentru 2021 ramanand sumbre in SUA, zone din Europa si Asia Pacific. Totusi, investitorii sunt in continuare interesati de active de retail subevaluate.
Niciun sector nu a fost lovit atat de puternic de pandemia COVID-19 precum turismul. Desi unele prognoze sugereaza ca turismul international nu va reveni la niveluri pre pandemice pana in anul 2025, totusi este prefigurata o revigorare pe fondul campaniilor de vaccinare si de relaxare a restrictiilor de calatorie.
Raportul “Emerging Trends in Real Estate” a fost realizat in luna martie a acestui an de Institutul Urban Land si PwC in randul managerilor din SUA si Canada, Europa si Asia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter