
Dezvoltarea segmentului comercial, determinata de cererea retailerilor
In ceea ce priveste segmentul spatiilor comerciale, analistii JLL estimeaza ca in acest an vor fi inaugurate opt astfel de obiective, cu o suprafata totala de 250.000 mp. "Piata specifica este caracterizata, in prezent, de un optimism temperat. Retaileri importanti cu activitati la nivel international si-au extins retelele in Romania, iar constructia a fost reluata pentru mai multe obiective comerciale stopate anterior. Expansiunea marilor lanturi de magazine este directionata catre spatiile moderne (tip mall) din Bucuresti si din orasele mari ale tarii", este specificat in raportul JLL. Singurul mall inaugurat in ultimul trimestru al anului trecut a fost Gold Plaza Baia Mare, in total, in 2010 fiind deschise cinci unitati in Bucuresti si alte trei in Arad, Drobeta-Turnu Severin si Baia Mare. In urmatorii 2-4 ani au fost anuntate aproximativ 30 de noi proiecte comerciale.
Majorare a cererii de spatii industriale
Ca urmare a cresterii cererii de spatii logistice, in acest an vor fi construite hale cu o suprafata totala de pana la 150.000 mp, la nivel national. De asemenea, se estimeaza ca preluarea de spatii industriale va depasi nivelul din 2010, iar in urmatorii doi ani vor fi inregistrate achizitii importante de terenuri in vederea dezvoltarii de hale. Cei mai importanti factori care influenteaza evolutia pietei industriale sunt amplasamentul (parcurile industriale din apropierea Capitalei si a oraselor Ploiesti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Pitesti), existenta unei infrastructuri de acces la principalele noduri de transport, indeplinirea unor standarde moderne de calitate a proiectelor si nivelul chiriei. La sfarsitul anului trecut, stocul de spatii comerciale moderne din Bucuresti a sporit cu aproximativ 60.000 mp, in timp ce la nivel national au fost definitivate unitati insumand circa 80.000 mp.
Dezvoltatorii ocolesc segmentul rezidential
In contextul existentei unei oferte diverse de locuinte, care nu pot fi comercializate din cauza preturilor nejustificate si a lipsei finantarilor, dezvoltatorii evita realizarea de noi investitii in domeniul rezidential din Capitala. Oferta de apartamente noi se va mentine scazuta si in 2011, pe piata existand, insa, cativa developeri care au ales sa continue proiectele incepute anterior. Potrivit raportului JLL, tendintele ulterioare deblocarii pietei rezidentiale din Bucuresti vor fi cele de adaptare a noilor unitati locative la cerintele unei familii cu venituri medii, apartamentele urmand a avea dimensiuni reduse, preturi de comercializare mai mici si un design in conformitate cu puterea reala de cumparare. Informatii suplimentare, la www.joneslanglasalle-romania.com