RO EN
Košík je prázdný

POLONIA: Cresterea preturilor duce piata de constructii la 59 miliarde euro in 2020

Antreprenorii ce activeaza in industria poloneza de constructii au avut un an cu rezultate record in 2018, deoarece majoritatea indicatorilor-cheie ai performantei operationale au fost in urcare pe tot parcursul celor 12 luni analizate. In consecinta, valoarea totala a productiei in constructii, generata de industria poloneza de profil, a ajuns la un prag absolut anul trecut, respectiv la 226 miliarde zloti (PLN), in crestere cu +18% fata de anul de referinta 2011 sau la aproape 51,5 miliarde euro. Acest nivel record, nemaiintalnit pana in prezent, reprezinta rezultatul investitilor anterioare efectuate in anii precedenti si, pentru ca fluxul acestora continua sa se dezvolte, se estimeaza ca productia in constructii va ajunge la 250 miliarde PLN (sau 59 miliarde euro) in anul 2020.
Conform celui mai recent raport al companiei locale de consultanta Spectis, intitulat „Piata constructiilor din Polonia – 2019-2025” (editia de toamna), in termeni nominali, valoarea pietei este impresionanta, dar se revine la parametri mai apropiati de normalitate atunci cand se analizeaza volumul lucrarilor de constructii aflate in derulare sau materialele utilizate. Un aspect notabil este insa cel potrivit caruia cresterea valorica a pietei poloneze de constructii se datoreaza, de fapt, majorarii pretului la cele mai multe materiale si sisteme, precum si costurilor sporite cu forta de munca.
In cercetarea firmei poloneze de consultanta se mai arata si ca majorarea valorii investitiilor, in ultimii trei ani, a dus si la o crestere valorica a pietei constructiilor, pana la nivelul maxim din 2018, dar aceasta a fost mai degraba determinata de costurile mai mari din domeniul constructiilor. Intrucat cresterea investitiilor in sectorul constructiilor de cladiri a fost deja certificata (inclusiv statistic), daca se compara anii 2018 si 2011, efectul pozitiv a fost deturnat de un volum mai redus al activitatilor de investitii in sectorul infrastructurii rutiere. Ca urmare, volumul productiei de ciment, ce reprezinta materialul de baza utilizat la aproape toate tipurile de activitati de constructii, a fost practic acelasi in cei doi ani analizati, adica 19 milioane de tone. „Inca o majorare semnificativa a salariului minim pe economie (deja anuntata de guvernantii de la Varsovia) va deveni in curand un factor de crestere extrem de relevant pentru valoarea pietei constructiilor in 2020, deoarece va avea un impact direct asupra costurilor pe care trebuie sa le suporte companiile de constructii, in special firmele mai mici, aceste cheltuieli fiind rapid transferate la nivelul beneficiarilor lucrarilor de constructii”, se mai arata in raport.
In timp ce sectorul antreprenorilor de constructii, in general, a fost grav afectat de cresterea preturilor la materialele de constructii si de majorarea costurilor cu forta de munca, in 2018 , problemele legate de cheltuielile operationale mai mari au fost complet eradicate de cresterea substantiala a veniturilor, care s-a datorat unui numar semnificativ de comenzi. In plus, aceste cheltuieli operationale au fost acoperite, in parte sau in totalitate, prin majorarea indicatorilor de cost in constructii, parametru suportat de investitori. Potrivit Spectis, in anul 2020, in cazul producatorilor de materiale de constructii, principalii factori generatori de costuri vor include, de asemenea, cresterea preturilor la energia electrica si costurile mai mari ale taxelor de poluare (pe emisiile de bioxid de carbon), care se vor adauga celor cauzate de sporirea salariului minim pe economie. O alta problema ar fi aceea ca intreprinderilor din ramura de constructii le va fi dificil sa suplimenteze capacitatea de productie/ constructie, avand in vedere ca numarul companiilor active in bransa este in scadere si exista mai putine locuri de munca in sector, in conditiile in care si cererea exprimata de potentialii angajati se afla sub parametrii obisnuiti. In consecinta, companiilor de constructii vor imbunatati cu multa dificultate nivelul de productivitate, in incercarea de a-si optimiza utilizarea resurselor in urmatorii ani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter