RO EN
Košík je prázdný

COLLIERS: Scadere de 42% a volumului de tranzactii pe piata de investitii, in T1

Primul trimestru din 2021 s-a incheiat cu investitii imobiliare in valoare totala de 85 milioane de euro in Romania, cu aproximativ 42% sub nivelul din primele trei luni din 2020 care nu au fost afectate de pandemia de Covid-19, tranzactiile in segmentul birourilor reprezentand aproximativ 50% din volum, arata raportul Colliers „CEE Investment Scene Q1 2021”. Desi anul a inceput lent, tendintele din randul investitorilor sugereaza o recuperare puternica a activitatii in a doua jumatate a anului, in functie de progresele inregistrate cu pandemia si limitarea restrictiilor de calatorie.
In ansamblu, volumele de investitii din Europa Centrala si de Est (CEE) au scazut cu aproape 48% fata de primul trimestru din 2020, pana la aproximativ 2 miliarde de euro. Polonia a ramas lider in regiune, volumele de investitii reprezentand 65% din totalul celor mai mari 6 tari din Europa de Est, urmata de Republica Ceha si Ungaria, cu o pondere de 14%, respectiv 11%.
Sectorul birourilor a fost dominant in toata regiunea, in primul trimestru din 2021, in ceea ce priveste tranzactiile, cu o pondere de 50% din volumul total al investitiilor, urmat de spatiile industriale si logistice, care cresc in mod semnificativ, pe masura ce investitorii se diversifica in acest sector rezistent la Covid-19 (28%), si la distanta de sectoarele de retail si ospitalitate (15%).
„Situatia e similara si pe piata din Romania, unde avem un volum de circa 40 milioane de euro care vine din directia pietei de birouri, prin Bucharest Financial Plaza si o cladire de birouri de 2.500 de metri patrati din Brasov, tranzactii deja incheiate care au reprezentat aproximativ 50% din volumul total al tranzactiilor din primul trimestru din 2021. O pondere neasteptata de circa 25% revine segmentului hotelier, prin Ramada Majestic si portofoliul de hoteluri Opera, Central si Venezia, marcand intrarea a doi noi investitori pe piata locala, precum si o revenire a interesului in piata hoteliera si in curand a acestui segment in ansamblu. Procentul ramas se imparte aproape in mod egal intre activele de retail si industriale si logistice, prin portofoliul Lidl si tranzactiile Solo Iasi. Aproximativ 30% dintre investitori sunt locali, o cifra echilibrata pentru gama de investitori din Romania”, explica Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers.
Mai mult, consultantii Colliers observa un interes crescut pentru imobiliare de la diferiti investitori, chiar si de la cei care nu sunt neaparat specializati, dar cauta sa isi diversifice clasele de active. Criteriile cheie pentru astfel de active sunt contractele de leasing pe termen lung, pe mai mult de 10 ani si un locatar solid din punct de vedere financiar. Astfel de oportunitati de investitii sunt foarte apreciate si cu un potential puternic de a declansa compresia randamentelor investitionale.
Bucurestiul are unul dintre cele mai mari randamente investitionale din regiune pentru cladirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% in Praga, 4,70% in Varsovia sau 5,25% in Budapesta. Mai departe, chiriile se mentin relativ stabile, potrivit datelor Colliers din raportul „CEE -Scena de investitii Q1 2021”, la 18 euro pe metru patrat in cladirile premium din cele mai bune zone (si o medie de aproximativ 14 euro pe metrul patrat), respectiv intre 11 si 14,5 euro pe metru patrat in alte zone din tara.
„Al doilea trimestru al anului se contureaza a fi mult mai activ si sunt deja mai multe tranzactii mari in desfasurare, care au si avut evolutii semnificative in spatele cortinei. Cea mai mare dintre acestea – pentru care exista un acord semnat acum, dar inca nu este finalizata – este vanzarea Atenor de catre grupul Belgian Atenor catre investitorul ungar Adventum, pentru mai bine de 140 milioane euro. Tot in trimestrul doi au existat o serie de active industriale, cumparate de CTP si Globalworth in tranzactii cu o valoare cumulata de peste 40 milioane de e euro. Intre timp, vanzarea proiectului de birouri The Light din Bucuresti de catre dezvoltatorul roman River Development catre austriecii de la Uniqa a mai adaugat peste 50 de milioane de euro”, spune Anca Merdescu, director asociat Investment Services la Colliers.
La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), consultantii Colliers estimeaza ca volumul investitiilor imobiliare va creste si va atinge niveluri similare cu 2020, de aproximativ 10 miliarde EUR, pana la sfarsitul lui 2021. Estimarea preliminara pentru din regiunea Europa, Estul Mijlociu si Africa (EMEA) era de scadere anuala a volumelor cu aproximativ 32%. Sectorul industrial si logistic continua sa prospere, cu scaderea randamentelor in aproape toate pietele si a primelor platite pentru portofolii, noteaza Colliers in ultimul sau raport EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q1 2021. Investitorii sunt dispusi sa-si asume riscul in acest sector, desi unii dintre ei si-au manifestat ingrijorarea cu privire la stabilirea preturilor, daca dezvoltatorii vor impinge chiriile suficient de mult astfel incat sa scada randamentul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter