RO EN
Košík je prázdný

EUROHOLDING are in derulare contracte de 47 milioane de euro

Luca Serena: 48 de ani
Functia/Firma: presedinte al grupului Euroholding;
Alte pozitii detinute in prezent: membru al consiliului de administratie al Europrefabricate Bulgaria; presedinte al Marcora Costruzioni RUS (Moscova); vicepresedinte loctiitor al Camerei de Comert a Italiei pentru Romania (Bucuresti), consilier al Serena Prefabbricati, din Albaredo (Treviso); vicepresedinte al Interporto Romania SA, din Timisoara; presedinte al Unimpresa Romania.
Hobby: jogging, cinema.
 
Grupul Euroholding, din Timisoara, controlat de concernul Industrie Maurizio Peruzzo, din Italia, vizeaza pentru acest an majorarea cifrei de afaceri, dupa o scadere accentuata a acesteia in 2009. Totodata, compania continua investitiile incepute in anii anteriori, propunamdu-si noi planuri de extindere, bugetul alocat in acest sens fiind de aproximativ 15 milioane de euro. Holding-ul include firmele Euroconstruct (antreprenor), Europrefabricate (producator de elemente prefabricate din beton), Europroducts (producator de beton si incuietori), Eurologistica (realizeaza excavari, demolari, fundatii speciale), Eurodesign (proiectare si management de proiect), Monlandys (dezvoltator imobiliar), IMP Romania si Netex, cu activitati in sectorul textil. La acestea se adauga Euroholding, care gestioneaza activitatile si strategiile firmelor din grup.
 
- Cum a evoluat segmentul specific de activitate in anul 2009?
- In 2009 scaderea sectorului de constructii a fost drastica, numarul investitiilor diminuandu-se considerabil. In acelasi timp, numeroase investitii s-au blocat, luand pe nepregatite atat dezvoltatorul, cat si constructorul. De exemplu, sistarea la doar trei luni a unui contract cu termen de finalizare stabilit la trei ani nu a facut decat sa incurce planurile companiilor implicate in dezvoltarea investitiei. Consider ca nu atat criza in sine a blocat piata, ci rapiditatea cu care aceasta a lovit economia romaneasca. Dupa o crestere puternica in ultimii ani, caderea a fost abrupta. In Italia, piata este una matura, astfel incat nu au existat cresteri spectaculoase, deci, nici criza economica nu s-a resimtit atat de tare. Din acest punct de vedere, Romania se poate compara cu China, unde cresterile si declinurile economiei sunt destul de puternice. In primul semestru din 2010, am inregistrat o majorare de 15% a cifrei de afaceri. Dintr-un anumit punct de vedere putem spune ca ne aflam pe un trend ascendent, insa suntem departe de rezultatele din perioada similara din 2008. Pentru intreg anul in curs, vizam realizarea unei cifre de afaceri cuprinse intre 70 milioane de euro si 75 milioane de euro.
- Exista motive pentru care in Romania criza s-ar putea prelungi, in raport cu situatia inregistrata in alte state membre UE?
- Totul depinde foarte mult de actiunile Guvernului, ce are o mare responsabilitate asupra masurilor care trebuie implementate pentru a iesi din criza. Romania are astazi un mare avantaj, respectiv ca a redevenit competitiva din punct de vedere al fortei de munca. Anii 2007 – 2008 sunt un exemplu de crestere a costurilor cu personalul, chiar cu pana la 25% comparativ cu anii precedenti. In acel moment factorul pozitiv era acela ca existau multi bani, ce alimentau atat achizitiile, cat si investitiile. In acest moment, salariile au scazut foarte mult. Diminuarea costurilor cu forta de munca poate determina anumite firme internationale sa investeasca si/sau sa deschida unitati de productie in Romania. Este necesara o stabilitate politica, astfel incat sa se poata emite legi clare, fara a lasa loc la interpretari. Consider ca una dintre cele mai grave probleme ale sistemului legislativ este reprezentata de ambiguitatea multor norme juridice, ceea ce se reflecta in desfasurarea in conditii dificile a procedurilor judiciare in care sunt implicati atat agentii economici, cat si autoritatile publice. Astazi exista competitie si intre state, nu numai intre societati. Un exemplu ar putea fi ceea ce s-a intamplat cu investitia Mercedes, companie care a preferat Ungaria in locul Romaniei. Acest lucru evidentiaza necesitatea unei «strategii de tara» pentru atragerea investitiilor straine, ce reprezinta un factor important pentru sustinerea si dezvoltarea economiei romanesti. Daca nu vor fi realizate aceste lucruri, in Romania criza ar putea dura mai mult decat in alte state europene, insa, daca Guvernul va reusi sa vada reversul pozitiv al medaliei si sa profite chiar si de micile oportunitati pe care criza le aduce cu sine, si de preferinta inaintea altor state, atunci s-ar putea iesi mai repede din starea de recesiune.
- Cum caracterizati situatia generala a pietei imobiliare?
- Una dintre partile obiective ale acestei situatii este aceea ca inainte populatia era disponibila, avea incredere in Romania, ce parea la inceputul unui avant economic. Multi cumparau case cu o cerere ce depasea oferta, astfel ca intreaga industrie a constructiilor a vrut sa corespunda acestei cereri. S-a construit mult si la preturi ridicate, si adesea cu cresteri speculative nejustificate a terenurilor, in special, in Bucuresti. Acum, populatia are mai putina disponibilitate. In prezent, exista un stoc mare de apartamente nevandute. Daca acestea nu se vor vinde, este foarte dificil sa porneasca alte investitii imobiliare. Exista insa si o parte subiectiva: populatia s-a speriat de criza, iar bancile au trecut de la o extrema la alta. Poate ar exista cerere, insa multi se blocheaza pentru ca domeniul imobiliar este considerat un sector de risc. Preturile nu au scazut foarte mult. Sunt inca unitati locative care se vand la preturi mari sau foarte putin inferioare perioadei de dinainte de criza. Cine a investit din resurse financiare proprii isi poate permite sa mai astepte revenirea pietei, insa cei care au contractat imprumuturi vor fi fortati sa vanda proiectele la preturi scazute. Se poate depasi aceasta situatie printr-o schimbare de atitudine a celor ce finanteaza proiectele imobiliare si printr-o absorbtie lenta a fondului locativ deja construit. Nu cred ca mai devreme de 2012 se va observa o crestere a acestui sector.
- Care sunt proiectele pe care le aveti in derulare?
- In conditiile actuale de criza, am decis sa accesam si sectorul lucrarilor publice, tocmai pentru a incerca sa compensam scaderea cifrei de afaceri in sectorul privat. Am creat, in cadrul grupului, un departament special care sa gestioneze participarea la diferite licitatii. Astfel, pe segmentul de infrastructura, lucram la un tronson din autostrada Timisoara - Arad, valoarea contractului fiind de 10 milioane de euro. De asemenea, recent am castigat licitatia pentru realizarea centurii ocolitoare a municipiului Caransebes, valoarea lucrarii fiind de 12 milioane de euro. In ceea ce priveste obiectivele civile, in Bucuresti construim un spital privat, “Policlinica de Mozza”. Obiectivul S+P+7E va fi amplasat pe strada Maior Coravu, din sectorul 2 al Capitalei. Lucrarile, incepute in luna iunie, anul 2010, se vor definitiva in decembrie 2011. Valoarea investitiei este de 20 milioane de euro. Totodata, am castigat una dintre cele mai mari licitatii din sectorul bancar in 2010, si anume reamenajarea sediului central al Bancii Comerciale Romane (BCR). Lucrarile au inceput in iunie a.c. si au termen de finalizare luna iunie din 2011, valoarea investitiei fiind de 5 milioane de euro.
- Ce investitii ati planificat pentru acest an?
- In 2010 continuam investitia in noua fabrica de prefabricate din Timisoara, pentru care avem un buget de 12 milioane de euro. Capacitatea maxima de productie anuala a noii unitati, alaturi de cea de la Targoviste, este de 500.000 mp pe an de prefabricate din beton, la care se adauga capacitatile productive de piloni de pod si podete. Aceasta investitie va fi definitivata la sfarsitul anului in curs. De asemenea, avem planificate alte doua milioane de euro pentru modernizarea Europroducts, societate din cadrul grupului nostru care produce beton. Aceasta investitie ar trebui sa inceapa in luna septembrie a acestui an.
- Care sunt problemele intampinate in derularea activitatii?
- Legea achizitiilor publice trebuie si poate fi imbunatatita. Circa 80% din numarul licitatiilor sunt contestate, unele bazandu-se pe anumite nereguli, dar - in cele mai multe cazuri -, contestatia reprezinta o «arma» pentru a-l constrange pe cel ce si-a adjudecat licitatia sa-i subcontracteze lucrarile in schimbul retragerii contestatiei licitatiei. Totodata, autoritatile trebuie sa ia masuri pentru o gestionare mai eficienta a fondurilor europene, intrucat gradul extrem de redus de absorbtie a acestora, corelat cu derularea lenta a proiectelor, afecteaza activitatea firmelor care vor sa realizeze investitii cu acest tip de finantare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter