RO EN
Košík je prázdný

C&W Echinox: Cum va arata piata de birouri dupa Covid-19?

Viata de zi cu zi, dar si activitatea profesionala, au fost impactate intr-o maniera radicala si neasteptata de pandemia provocata de Covid-19, iar parerea generala este ca aceste influente vor avea repercusiuni asupra felului in care oamenii vor trai si vor lucra si dupa stabilizarea situatiei medicale.
Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox si firma de avocatura Dentons lanseaza spre dezbatere o serie de 10 teme care vor impacta intreaga activitate de dezvoltare a sectorului de birouri, o piata formata la nivel national din peste 350 de cladiri moderne cu o suprafata cumulata de peste 4 milioane de metri patrati in care isi desfasoara activitatea aproximativ 400.000 de angajati ai unora dintre cele mai mari companii din economie.
Magnitudinea acestor modificari va fi determinata de mai multi factori, precum lungimea perioadei de suspendare a activitatii curente pentru cea mai mare parte a ocupantilor, capacitatea chiriasilor de a absorbi impactul acestei perioade de restrangere a businessului, precum si modificarile ce vor surveni in comportamentul zilnic al angajatilor, care testeaza in aceste zile la scara larga telemunca.
In conditiile in care activitatea profesionala dupa Covid-19 depinde de o serie de factori dinamici, care sunt deocamdata greu de evaluat, consultantii celor doua firme propun o serie de teme a caror evolutie va fi urmarita indeaproape in urmatoarea perioada pentru a surprinde magnitudinea modificarilor asupra sectorului de birouri, in particular, si a pietei imobiliare, in general.
Va transmitem mai jos cele 10 teme considerate esentiale pentru evolutia sectorului de birouri:
1. Cum va fi revenirea la birou dupa Covid-19? Angajatorii vor percepe drept o oportunitate lucrul de acasa sau, dimpotriva, vor incerca sa revina la modelul de business de dinaintea crizei? In functie de raspunsul la aceasta intrebare se vor ghida majoritatea companiilor in decizia de a implementa telemunca la o scara mai mica sau mai mare, cu impact direct asupra suprafetelor de birouri inchiriate.
2. Ce masuri ar putea fi luate in viitoarele contracte de inchiriere pentru a preintampina efectele negative ale unui eventual nou eveniment similar Covid-19? Vom asista la o mai mare flexibilitate a partilor in negocierea unor clauze esentiale, precum durata contractelor, nivelul chiriei sau posibilitatea de a renegocia termenii la aparitia unui asemenea eveniment? Partile vor fi deschise la inserarea unor clauze care sa le permita suportarea reciproca a riscurilor, in cazul aparitiei unui eveniment major similar? Vor acorda partile o atentie crescuta unor clauze contractuale precum forta majora, impreviziunea, schimbari majore ale circumstantelor? Cum se vor adapta bancile si investitorii la o eventuala reducere a duratei medii contractuale?
3. Cat de mare va fi impactul asupra volumului de tranzactii de inchiriere? Cu alte cuvinte, dupa trecerea evenimentului Covid-19, va avea loc o relansare in forta a pietei sau, dimpotriva, o perioada de reticenta investitionala? Business-uri din domenii precum turism sau HoReCa vor incepe investitii la terminarea acestei crize sau, dimpotriva, se vor gandi la o limitare a acestora prin masuri precum diminuarea suprafetelor inchiriate sau chiar elibererarea unor spatii?
4. Cat de mare va fi impactul asupra pipeline-ului de birouri? Pe langa problemele legate de asigurarea securitatii medicale pe santiere, dezvoltatorii s-ar putea confrunta si cu o cerere mai scazuta din partea chiriasilor. Cum vor absorbi o eventuala scadere a activitatii sau un posibil blocaj toate companiile din lant - antreprenori, subcontractori, furnizori de materiale, etc.?
5. Cum va fi impactata activitatea Property Managerilor? Vor fi luate masuri suplimentare de curatenie / dezinsectie / securitate sanitara - filtre de aer, etc.? Vor influenta aceste masuri service charge-ul? Ce rol va mai avea community managerul in perioada imediat urmatoare? Vor deveni un “must have” pe lista serviciilor toate componentele de asigurare a igienei si a dezinfectiei, costul lor urmand sa fie achitat prin service charge?
6. Cum va fi influentat layout-ul spatiilor de birouri? Va fi redusa componenta de open space si se va da preferinta unor birouri individuale compacte, pentru a reduce teama de contaminare? Densitatea in open space va continua trendul de crestere, sau, dimpotriva, se vor impune chiar reguli de densitate maxima acceptata, astfel incat ocupantii sa nu stea aproape unii de altii? Vor fi extinse bucatariile pentru a permite unui numar mai mare de angajati sa ia masa la birou sau, dimpotriva, se va renunta la ele, pentru a incuraja angajatii sa ia pranzul individual? Salile de intalniri vor fi reduse si se vor amenaja sali mai mici dotate cu aparatura mai performanta pentru video conferinte? Mai este un avantaj major sa oferi cel mai generos floor plate? Vor fi autoritatile mai flexibile in emiterea si adaptarea autorizatiilor de construire pentru partea de amenajare? In functie de noile reglementari, daca distanta sociala va deveni un “must,” vor permite autoritatile chiriasilor/proprietarilor sa modifice space planning-ul intr-un timp scurt fara a mai trece prin tot procesul de autorizare, care in momentul de fata dureaza intr-un scenariu optimist 3 luni?
7. Cum se va reconfigura oferta de servicii de genul restaurantelor de la parterul cladirilor de birouri? Isi vor reconfigura acestea spatiile, in sensul diminuarii zonei de servit masa pentru a extinde bucatariile si pentru a face fata unui numar in crestere de comenzi online pentru livrare sau, dimpotriva, vor pastra acelasi layout?
8. Cat de mare va fi impactul asupra industriei de coworking? Aceste spatii ofera cea mai multa flexibilitate, dar sunt si cele mai vulnerabile intr-o astfel de situatie, tinand cont de durata scurta si posibilitatea de denuntare unilaterala a contractelor.
9. Vor opta chiriasii intr-o masura mai mare pentru solutii de lucru si comunicare flexibile, precum laptopul si tableta, in conditiile in care va fi o presiune mai ridicata pentru mobilitate?
10. Va fi o presiunea suplimentara asupra numarului de locuri de parcare puse la dispozitie de imobilele de birouri, in conditiile in care unii angajati ar putea evita, cel putin temporar, mijloacele de transport in comun pentru a-si proteja sanatatea?
Toate aceste teme vor fi analizate de consultantii celor doua firme, impreuna cu alti specialisti invitati, intr-o serie de discutii care vor fi anuntate in curand.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter