RO EN
Košík je prázdný

ARACO propune Guvernului plata creantelor si extinderea termenelor de executie

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) propune Guvernului o serie de masuri menite a sprijini cu precadere forta de munca din constructii in contextul pandemiei generate de Covid-19. Printre solicitarile constructorilor se afla plata in regim de urgenta a creantelor la zi catre societatile de constructii, promovarea unor masuri de urgenta care sa permita suspendarea activitatii pe anumite santiere fara a se aduce atingere infrastructurii critice, extinderea termenelor de executie pentru contractele aflate in derulare, sau asigurarea resurselor financiare pentru plata somajului tehnic pentru urmatoarele 3-6 luni.
 
Potrivit ARACO, pandemia generata de Covid -19 va impacta negativ pe termen scurt si mediu sectorul de constructii din Romania, avand in vedere efectele deja generate sau prevazute a se manifesta in perioada imediat urmatoare, astfel:
a) Societatile se confrunta deja cu probleme generate de necesitatea protejarii sanatatii si securitatii in munca a personalului propriu.
b) Anxietatea angajatilor din sectorul de constructii generata de incertitudinile ancorate in dinamica epidemiei Covid-19.
c) Societatile se confrunta cu probleme majore legate de lanturile de aprovizionare cu materiale si echipamente in santier.
d) Au aparut probleme logistice in ceea ce priveste transportul fortei de munca.
e) Exista riscuri potentiale ca anumite santiere sa fie suspendate ca urmare a deciziei autoritatilor centrale/ locale sau ca urmare a problemelor generate de imposibilitatea utilizarii fortei de munca.
f) Societatile se confrunta cu probleme in asigurarea lichiditatilor financiare, acestea urmand a fi escaladate in conditii de impreviziune a dinamicii efectelor generate de epidemia Covid-19.
g) Impactul epidemiei va fi sever in sectorul de constructii generand intarzieri majore si intreruperi/ suspendari de activitati in santiere.
 
Tinand cont de elementele prezentate anterior si de efectele negative inevitabile pentru sectorul de constructii din Romania, reprezentantii ARACO propun promovarea in regim de urgenta a unui prim set de masuri social-economice care sa limiteze pagubele prognozate.
1. Plata in regim de urgenta a creantelor la zi catre societatile de constructii (inclusiv TVA de rambursat, concedii medicale etc.).
2. Anularea Instructiunii nr.1/2019 a ANAP si revenirea la Instructiunea nr.2/2018 a ANAP si aplicarea sa in conditiile derularii contractelor in perioada afectata de epidemie permitand astfel un proces corect de ajustare dinamica a preturilor.
3. Promovarea unor masuri de urgenta care sa permita suspendarea activitatii in anumite santiere fara a se aduce atingere infrastructurii critice.
4. Clarificarea si fluidizarea procedurii de activare a clauzei de forta majora.
5.Promovarea masurilor de urgenta necesare finantarii conservarii/pazei santierelor unde activitatea va fi temporar intrerupta/suspendata.
6. Extinderea termenelor de executie pentru contractele aflate in derulare atat la proiectele publice cat si la cele private cu o perioada cel putin egala cu cea aferenta pandemiei Covid -19.
7. Asigurarea resurselor financiare pentru plata somajului tehnic (75% din salariul net lunar) pentru urmatoarele 3 – 6 luni aferent personalului care isi suspenda temporar activitatea in contextul pandemiei Covid – 19.
8. Acordarea de credite cu dobanda nula, garantate de stat, in vederea asigurarii lichiditatii minim necesare activitatii societatilor din sectorul de constructii.
9. Suspendarea temporara a platii impozitelor pentru urmatoarele 3 – 6 luni.
10. Promovarea unor masuri care sa permita eliberarea integrala sau partiala a garantiilor de buna executie – GBE, constituite de societatile de constructii.
11. Promovarea unui mecanism clar de compensare a datoriilor reciproce intre agentul economic si stat.
12.Asigurarea finantarii proiectelor pentru contractele aflate in derulare si confirmarea ferma a sustinerii politicilor de investitii publice in Romania.
 
"Suntem constienti de efortul exceptional pe care Guvernul il asuma pentru gestionarea efectelor pandemiei Covid-19 si apreciem, de asemenea, constientizarea aratata in planul nevoii urgente de a gestiona si criza economico-sociala subsecventa. De aceea si societatile care actioneaza in sectorul de constructii sunt constiente de necesitatea protejarii fortei noastre socio-economice, a mentinerii activitatii acolo unde conditiile o permit si revenirea cat mai curand in activitate acolo unde evolutiile actuale vor genera suspendari temporare de activitate", subliniaza Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO, intr-o scrisoare deschisa transmisa reprezentantilor Guvernului.
 
Scrisoarea ARACO a fost transmisa atat primului ministru, Ludovic Orban, cat si ministrilor de Finante, Afaceri Interne, Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Transporturilor, Sanatatii, Economiei si ministrului Muncii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter