RO EN
Košík je prázdný

ARACO: Productia din constructii a scazut cu 16,7%, in semestrul intai

Productia din sectorul constructiilor a scazut cu 16,7% in primele sase luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2016, conform datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), in contextul in care marile proiecte de infrastructura incluse in MPGT inca nu au fost demarate, consumul fondurilor europene disponibile in exercitiul comunitar 2014-2020 este apropiat de zero, iar nivelul investitiilor publice se afla la minimum ultimilor zece ani. Mai mult, conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS), sectorul constructiilor se afla deja in recesiune tehnica, in pofida avantului in care se afla constructiile de cladiri, in special pe segmentul rezidential.
Dificultatile din domeniu sunt accentuate, conform ARACO, si de alte aspecte, precum lipsa unui program substantial si coerent de promovare a investitiilor publice si de intarzierile majore in finalizarea reglementarilor din domeniul legislatiei achizitiilor publice cu implicatii semnificative asupra progreselor inregistrate in procesul de initiere a licitatiilor publice.
"Efecte negative asupra activitatii antreprenorilor din constructii sunt generate, de asemenea, de intentia declarata a CNAIR de a dezvolta proiecte de infrastructura in regie proprie, precum si de intarzierea nejustificata a implementarii legislatiei calitatii in constructii si absenta prevederilor legale necesare care sa permita ajustarea preturilor ca urmare a majorarii de la 1 februarie 2017 a salariului minim pe economie", se arata intr-o scrisoare transmisa de ARACO prim-ministrului Mihai Tudose si semnata de Laurentiu Plosceanu, presedintele asociatiei.
In acest context, reprezentantii antreprenorilor din domeniul constructiilor propun Executivului un set de masuri urgente care ar trebui intreprinse in vederea iesirii sectorului din recesiune tehnica.
Printre propuneri se afla, astfel, activarea de urgenta si sustinerea financiara a programelor operationale finantate comunitar, finalizarea procesului de adaptare legislativa la Directiva 2014/24/UE privind achizitiile publice prin modificarea legislatiei si adoptarea modelelor de contract tip FIDIC, finalizarea proiectului de act normativ prin care certificarea capabilitatii tehnico-profesionale a operatorilor economici din constructii sa devina operationala incepand din ianuarie 2018, mentinerea cadrului financiar-fiscal intr-o zona de stabilitate si identificarea si promovarea unei solutii fiabile/ sustenabile care sa reprezinte in Guvern zona de reglementare tehnica si economica pentru sectorul de constructii.
Piata constructiilor din Romania a intrat pe un trend de scadere din 2016, cand a fost inregistrata o scadere de 5%, ajungand la o productie realizata cuantificata la circa 9,37 miliarde euro, nivel similar celui din perioada 2011-2013. Conducerea ARACO avertizeaza ca, in cazul in care marile proiecte de investitii nu vor fi relansate, recesiunea din sector va continua si in 2017, cu efecte devastatoare pentru companii.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter