RO EN
Košík je prázdný

ADIRU: Majorarea dobanzii de politica monetara va afecta contractarea de credite

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, in sedinta din 10 ianuarie 2022, a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,00 la suta pe an, de la 1,75 la suta pe an, incepand cu data de 11 ianuarie 2022.
Majorarea a fost cauzata, in principal, de cresterea inflatiei care a urcat la 7,94 la suta in octombrie 2021, de la 6,29 la suta in septembrie, peste nivelul prognozat anterior, sub impactul socurilor de crestere a preturilor in special la energie.
Acest lucru nu este imbucurator, pentru ca va afecta in principal pe cei care doresc obtinerea unui credit ipotecar sau imobiliar raportat la indicele ROBOR si aici ne referim in special la companii, care nu beneficiaza la obtinerea creditelor de indicele destinat consumatorilor persoane fizice.
Din fericire, indicele IRCC - Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor a inregistrat anul trecut valori minime istorice, spre exemplu de: 1,17 % in T3, 1,08% in T2 si 1,2 in T1 al anului 2021 (cifrele din T4 nefiind inca disponibile).
In acest context, persoanele fizice, carora li se aplica acest indice IRCC la obtinerea unui credit in Lei pentru achizitia unei locuinte, nu sunt afectate de aceasta noua crestere a dobanzii de referinta a BNR, iar obtinerea unui credit ramane in continuare facila si la un cost redus pentru cei care doresc sa isi cumpere o locuinta.
Daca ne raportam la ultimii 5-7 ani, vom constata ca dobanzile si implicit costurile la creditele in Lei au scazut cu aproximativ 50%. Spre exemplu in anul 2015, marja fixa a a bancilor era situata intre 4.62% si 5.5% pe an, iar media ROBOR era de aproximativ 1,5% pe an, lucru care determina la acel moment un cost al dobanzii pentru un credit ipotecar de 6 %, chiar 7 % pe an.
Prin comparatie, in ianuarie 2022, la o marja fixa de 2,5% p.a. la care s-a adaugat IRCC de 1,17% rezulta un cost al dobanzii de 3,72% pe an, deci un cost cu valori minime istorice pentru cei care doresc sa obtina o finantare in Lei pentru achizitia de locuinte sau pentru alte tipuri de credite adresate populatiei.
Un alt aspect important este legat de volumul creditelor pentru achizitia de locuinte, care in luna noiembrie 2021 s-a aflat la un maxim de 99,74 miliarde lei, din care 80,49 lei au fost credite in lei, iar restul in euro si alte valute.
Creditarea catre populatie a crescut, intr-adevar, dar a crescut datorita cererii si nu unor efecte negative in economie, iar asta ar trebui sa ne bucure nu sa ne ingrijoreze, deoarece putem privi si din perspectiva faptului ca tot mai multi tineri decid sa ramana in tara, iar acest lucru este foarte benefic pentru economie, la acest moment cererea de achizitie de locuinte fiind in principal sustinuta de tinerii care achizioneaza o locuinta noua.
In concluzie, din analizele noastre rezulta ca impactul majorarii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR are un impact minimal asupra costului de creditare pentru consumatorii persoane fizice si este de asteptat ca in anii urmatori, pe masura ce economia va creste iar starea de normalitate, atat de mult asteptata, se va instaura, nivelul creditarii sa depaseasca cifrele din anul 2021, iar costul creditarii sa scada in contextul diminuarii factorilor negativi existenti la acest moment, asa cum este inflatia de la finalului acestui an.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter