RO EN
Košík je prázdný

REI Finance Advisors vrea sa atraga finantari de 200 milioane euro pentru firme

Anul 2020 va fi unul atipic inclusiv in zona de finantare pentru companii. Starea de urgenta declansata in urma cu cateva saptamani a dus atat la amanarea lansarii mai multor linii de finantare, cat si la intarzierea/ anularea unor mari proiecte de investitii, autoritatile concentrandu-se pe acordarea de finantari ce au vizat traversarea perioadei dificile, din pandemie. Potrivit Roxanei Mircea, Managing Partner la REI Finance Advisors, companii mari care se aflau intr-un stadiu avansat de solicitare a unor finantari pentru proiecte de 10-30 milioane de euro prin intermediul Ajutoarelor de Stat s-au vazut nevoie sa amane investitiile. Sunt si companii care efectiv au suspendat lucrarile de constructie ale unor hoteluri sau fabrici, urmand sa le reia in perioada urmatoare, fapt ce a generat o absorbtie mai redusa a fondurilor in acest an. 2019 a fost categoric un an mult mai efervescent, fiind semnate mai multe contracte atat pentru obtinerea de ajutoare de stat, cat si pentru fonduri europene, in prima jumatate a anului.
Interviu cu Roxana Mircea (37 de ani), Managing Partner, REI Finance Advisors, specialist cu o experienta profesionala de 16 ani, din care 12 in zona de consultanta financiara.
 
- Care sunt cele mai importante surse de finantare pe care le pot accesa companiile?
- Ne asteptam ca in a doua jumatate a anului sa urmeze o crestere considerabila a numarului de finantari nerambursabile pentru care companiile trebuie sa pregateasca riguros proiectele de investitii, insa asta doar dupa ce isi depasesc temerile cu privire la evolutia pietei in urmatorii trei ani. De la declansarea starii de urgenta am observat o rezerva a companiilor in ceea ce priveste reluarea sau demararea unor investitii in perioada urmatoare, dar suntem increzatori ca din a doua jumatate a lui 2020 lucrurile vor fi mai clare.
Proiectele care se contracteaza anul acesta pot fi implementate pana in 2023, atat prin intermediul fondurilor europene, cat si prin ajutoare de stat, astfel, daca anul viitor compania nu va avea resurse sa construiasca/ achizitioneze echipamentele finantate din fonduri, exista posibilitatea amanarii proiectului.
Pe 14 mai, MLPDA a publicat ghidul pentru axa de finantare POR 2.2, ce vizeaza proiecte de investitii intre 2 si 6 milioane de euro, cu o alocare cuprinsa intre 150 si 500 milioane de euro. Prin intermediul acestei axe sunt eligibile lucrari de construire/ extindere a unei hale de productie, depozitare, hoteluri sau simpla achizitie de echipamente de catre companii din domeniul constructiilor civile, edilitare sau reciclare.
Companiile, atat start-up, IMM, cat si mari au la dispozitie circa 313 milioane euro, prin intermediul HG 807/2014 pentru a-si finanta cu maxim 50% fonduri nerambursabile proiecte de investitii de minimum un milion euro.
Mai este anuntat un buget de circa 500 milioane de euro ce urmeaza a fi acordat de catre Ministerul Economiei companiilor sub forma de granturi, cuprinse intre 200.000 de euro si 800.000 de euro.
In plus, companiile cu un consum mare de energie de energie mai pot primi pana la 60% fonduri europene prin intermediul POIM 6.4, sume necesare achizitionarii unor centrale de cogenerare de inalta eficienta.
 
- Ce programe/ surse de finantare sunt disponibile cu precadere pentru sectorul de constructii?
- Noua axa de finantare - POR 2.2 are ca principal domeniu de finantare activitatile de constructii civile si edilitare. In anii trecuti, activitati din clasa CAEN 41, 42 nu au fost finantate. Astfel, constructorii isi vor putea achizitiona utilaje de constructii, buldoexcavatoare, betoniere, autopompe etc. Activitatile de productie aferente sectorului constructiilor, cele de productie tamplarie PVC, aluminiu, confectii metalice sau plasa sudata mai au la dispozitie, pe langa fondurile europene, Schema de Ajutor de Stat reglementata de HG nr. 807/2014, care acorda maxim 50% nerambursabil si 37,5 milioane de euro pentru proiecte de investitii de minim un milion de euro.
 
- In cei 10 ani de experienta ai REI Finance, cate companii ati ajutat sa obtina finantari si ce valoare totala au acestea?
- In cei 10 ani de activitate, am reusit sa obtinem fonduri pentru aproximativ 300 de companii, iar finantarile au totalizat circa 300 milioane de euro, pentru afaceri din diverse domenii de activitate, cu proiecte a caror valoare a pornit de la cateva sute de mii de euro, si a ajuns la zeci de milioane de euro. REI Grup a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 250 de proiecte la nivel national, cu peste 100 de proiecte implementate si o rata de succes de 99%. Dintre acestea, cateva zeci de companii din domeniul constructiilor, producatoare de tamplarie de aluminiu, tevi si fitinguri de material plastic, dar si prestatoare de servicii au beneficiat de expertiza echipei REI pentru accesarea de fonduri europene sau ajutoare de stat. In 2019, am inregistrat proiecte aprobate in cuantum de 80 milioane de euro, iar in acest an valoarea proiectelor aprobate va depasi pragul de 200 de milioane de euro.
 
- Ce impact are programul IMM Invest asupra mediului de afaceri? Este de real ajutor pentru companiile care au intr-adevar nevoie de sprijin?
- Sunt companii pe care IMM Invest le poate ajuta sa depaseasca actuala situatie, afaceri blocate in aceasta perioada din punct de vedere al incasarilor, care nici nu pot achita, la randul lor, datoriile. Sunt insa si companii care nu au probleme de cash, insa au accesat, totusi, IMM Invest fara a fi siguri insa daca respectiva investitie finantata cu dobanda subventionata va fi determinanta pentru business-ul lor.
 
- Cum apreciati mediul de business in aceasta perioada post-Covid-19? Ce s-a modificat in comportamentul pe piata al companiilor?
- Foarte multe companii din Romania au fost afectate de criza Covid-19, atat cele din industrii colaterale precum cele de automotive din Arges, Dolj sau vestul tarii, cat si cele din industria textila, mobila, turism. Prin urmare, cele mai multe afaceri din Romania se concentreaza pe o relansare a business-urilor si nu pe proiecte de investitii, cel putin nu in acest an. Am observat o diferenta majora intre comportamentul companiilor inainte de martie 2020 si dupa. Daca pana in luna martie cele mai multe companii inca erau optimiste si inregistrau cresteri, doreau proiecte de investitii si fonduri nerambursabile, dupa instalarea starii de urgenta acestea au amanat sau anulat aproape orice plan de investitii.
 
- Ce planuri/ obiective aveti la REI pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, pana la finalul anului, ne dorim sa contractam proiecte de circa 200 milioane de euro, iar in noua perioada programatica de fonduri 2021-2027, pe langa implementarea optima a acestora, ne dorim sa dublam echipa si, implicit valoarea proiectelor de consultanta. Dorim sa ne pozitionam drept un partener care acorda garantia unor proiecte corecte si complete, cu expertiza pe proiecte mari, complexe si cu o echipa de profesionisti cu vasta experienta in domeniul finantarii.
***
REI Finance Advisors si REI International, parte a REI Grup, sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (POR, POIM), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 810). Cu o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, specialistii REI Grup se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Ei gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter