RO EN
Košík je prázdný

REI: Peste 650 proiecte, depuse pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin PNRR

REI, al doilea cel mai mare grup de firme din Romania specializat in atragerea de finantari nerambursabile cu fonduri europene sau prin mecanisme de ajutor de stat, potrivit datelor din 2021, a depus peste 100 de proiecte de finantare nerambursabila pentru instalarea a peste 600 MW energie regenerabila, prin componenta C6 - Energie din PNRR, una dintre cele mai asteptate si solicitate masuri de sprijin din acest an, care s-a incheiat in data de 22 iunie.
Potrivit consultantilor REI, interesul a fost unul urias, iar ritmul de lucru a fost extrem de ridicat in ultimele saptamani, intrucat documentatia a fost una complexa, ce a cuprins un studiu de fezabilitate, analiza institutionala, analiza DNSH („Do No Significant Harm” - „A nu dauna semnificativ mediului”) etc.
„Am depus proiecte pentru peste 100 de clienti, cu capacitati instalate de la 0,2 MW, la 70 MW. Interesul pentru masura C6 - Energie din PNRR a fost urias, am primit sute de solicitari pentru finantare, in plus, am alocat resurse noi, un numar de aproximativ 15 colegi noi ni s-au alaturat pentru a reusi sa pregatim dosarele si sa aplicam cu succes, in termen. Ne bucuram ca Ministerul Energiei a decis prelungirea sesiunii de depunere cu peste 50 de zile, asta a ajutat companiile, consultantii si proiectantii sa definitiveze proiectele si sa faciliteze elaborarea unor proiecte complete in termenul definit”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI.
Printre clientii REI care au apelat la finantare nerambursabila prin sprijinul PNRR - Componenta C6 - Energie se numara companii din domeniile productiei de materiale de constructii, servicii postale - curierat, ciment, procesare carne, mall-uri, dar si dezvoltatori de parcuri industriale.
 
Cate companii au solicitat sprijin de la Ministerul Energiei
Un numar de 668 de proiecte au fost depuse pe platforma pusa la dispozitie de Ministerul Energiei pentru finantare prin PNRR, in vederea instalarii de panouri fotovoltaice si centrale eoliene, arata datele publicate de Minister.
Din totalul proiectelor depuse, echipa REI a intermediat un numar de peste 100 proiecte, respectiv peste 15% din total.
Potrivit calculelor REI, cele 668 de proiecte depuse prin platforma vor aduce in plus in Romania peste 3.500 MW capacitate instalata de energie verde, atat solara, prin panouri fotovoltaice, cat si eoliana.
Companiile interesate de cresterea eficientei energetice au avut la dispozitie, in ultimele saptamani, posibilitatea de a depune proiecte de investitii pentru montarea de panouri fotovoltaice de cel putin 0,2 MW capacitate instalata, pentru care ar fi putut solicita pana la cel mult 15 milioane de euro.
Masura de finantare cu sprijin din PNRR a fost anuntata de Ministerul Energiei in prima parte a acestui an, pentru ca ea sa debuteze pe 31 martie. Initial, masura prevedea posibilitatea de depunere timp de 30 de zile, pana la 30 aprilie, insa aceasta a fost prelungita de trei ori, odata cu 30 de zile, apoi cu inca doua saptamani, ca in final sa mai fie prelungita cu inca o saptamana, ca raspuns la solicitarile mediului de business care nu avea timpul necesar sa pregateasca documentatia necesara.
„Inainte de demararea efectiva a scrierii proiectelor, orice investitie ce a presupus montarea unui panou solar sau a unei centrale eoliene a avut nevoie de un studiu de fezabilitate, realizat de o companie specializata, care putea dura intre doua saptamani pana la cel mult o luna, in functie de complexitatea sa. In proiectele noastre am ales sa colaboram cu cele mai mari companii de proiectare in energie din Romania, cu timpi foarte buni de livrare, lucru materializat si in proiectele noastre si pentru care suntem recunoscatori. Odata elaborat studiul de fezabilitate (SF) si finalizata analiza cost-beneficiu (ACB), ambele necesare pentru derularea proiectului, am inceput pregatirea documentatiei, scrierea proiectului, intocmirea de rapoarte si tot necesarul, in asa fel incat sa fim siguri ca proiectele respecta pana in cel mai mic detaliu cerintele din Ghid. A fost o munca titanica”, a subliniat Roxana Mircea.
 
Un sfert din energia consumata in Romania provine din surse regenerabile
Romania are un potential urias de a atrage investitii in domeniul energiei regenerabile, iar acest lucru se va datora atat politicii stabilite de Uniunea Europeana ca pana in 2050 tarile membre sa foloseasca, in cea mai mare parte, energie verde, cat si a situatiei de la granita cu Ucraina, unde razboiul ar putea provoca mari dezechilibre in lantul de aprovizionare cu energie.
Potrivit datelor Eurostat, energia regenerabila a reprezentat 22,1% din totalul de energie consumata in anul 20201, peste asteptarile UE, in timp ce ponderea vehiculelor electrice a reprezentat peste 10% din total.
Aproximativ un sfert din energia consumata in Romania (24,5%) provine din surse regenerabile, mai arata datele Eurostat, tara noastra situandu-se pe locul 11 din cele 28 state membre, cu mult peste tari precum Polonia (16,1%) sau Ungaria (13,9%), dar si peste Bulgaria, care se situeaza in urma noastra in clasament, pe locul 12.
Suedia (60,1%), Finlanda (43,8%) si Letonia (42,1%) sunt tarile din UE cu cea mai mare pondere a energiei regenerabile in total consum, in timp ce Islanda (83,7%) si Norvegia (77,4%) sunt tarile din afara spatiului comunitar cu cea mai mare pondere a consumului energiei regenerabile la nivel european.
„Utilizarea energiei din surse regenerabile are multe beneficii potentiale si viitoare, inclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie si reducerea dependentei de pietele de combustibili fosili (in special de petrol si gaze, pe piete precum Rusia). Cresterea surselor de energie regenerabila poate stimula, de asemenea, ocuparea fortei de munca in UE, prin crearea de locuri de munca in noile tehnologii "verzi". Vedem un potential urias in acest sector pentru tara noastra in anii urmatori, iar masurile de sprijin precum cel inclus in Componenta C.6 - Energie este doar un pas catre un viitor verde”, a mai precizat Roxana Mircea.
 
Componenta C.6, una dintre cele mai asteptate
Componenta C.6 Energie din PNRR a fost una dintre cele mai asteptate masuri de sprijin pentru investitii in cresterea eficientei energetice si reducerea consumului pentru companiile cu activitate in Romania, cu un buget total alocat de circa 600 milioane euro, parte a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Pentru instalarea de panouri fotovoltaice, companiile au putut solicita sprijin nerambursabil in valoare de 750.000 EUR/MW - pentru capacitati instalate intre 0,2 MW (exclusiv) si 1 MW (inclusiv), respectiv 425.000 EUR/MW - pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.
Pentru centrale eoliene, companiile interesate au putut solicita sprijin nerambursabil de 1,3 mil. EUR/MW - pentru capacitati instalate intre 0,2 MW (exclusiv) si 1 MW (inclusiv), respectiv 650.000 EUR/MW - pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.
Ajutorul maxim care s-a putut acorda pentru un proiect de investitii nu putea depasi 15 milioane euro pe intreprindere, pe proiect de investitii.
Ministerul a lansat deja in consultare, pe 22 iunie, Schema de ajutor de stat si Ghidul Specific aferente Masurii de investitii I5 - Asigurarea eficientei energetice in sectorul industrial, cu o alocare de 62 milioane euro, pentru care deja se poarta discutii avansate cu potentialii beneficiari.
„Mediul de afaceri asteapta cu interes si alte axe de finantare, respectiv proiectele din Fondul de Modernizare pentru energie regenerabila adresate agriculturii, dar si altor domenii. Interesul ramane foarte ridicat pentru solutiile verzi, ca o alternativa la gazele si petrolul rusesti, mai ales ca avem aproape un conflict care se poate anunta de durata, iar sanctiunile impuse Rusiei pot crea dezechilibre majore in aprovizionarea cu energie. Romania are nevoie ca de aer de aceste finantari adresate investitiilor in energie”, a conchis Roxana Mircea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter