RO EN
Košík je prázdný

REI: Jumatate din judete pot beneficia de 60% sprijin nerambursabil pentru investitii

Comisia Europeana a dat unda verde Romaniei pentru cresterea sprijinului si intensitatilor de finantare cu componenta de ajutor de stat, de la maximum 50%, pana la finalul anului trecut, la 60%, din acest an si pana in 2027 .
Potrivit unei analize REI Finance Advisors, aproximativ jumatate din judetele Romaniei vor putea obtine 60% din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apeleaza la ajutoare de stat incepand cu acest an, atat pe schemele de ajutor de stat, cum este cea reglementata de HG 807/2014, cat si pe programele operationale care au componenta de ajutor de stat, cum este Programul Operational Regional (POR), ce urmeaza sa fie operational din aceasta vara si pe care companiile vor putea depune proiecte.
Masurile de modificare a intensitatilor vin dupa ce Comisia Europeana a analizat situatia alocarilor anterioare si a gradului de absorbtie al fondurilor, iar sub noua propunere isi doreste sa stimuleze investitiile in judetele depopulate sau in curs de depopulare, pentru a limita dezechilibrele intre regiunile mai dezvoltate si cele mai slab dezvoltate ale Romaniei.
Conform CE, sapte regiuni din Romania (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Vest) se numara printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor in temeiul derogarii prevazute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (asa-numitele zone "A"), cu intensitati maxime ale ajutorului pentru intreprinderile mari cuprinse intre 30% si 60%. Potrivit CE, aproximativ 90% din regiunile Romaniei vor putea beneficia de sprijin pentru investitii prin ajutoare de stat.
In acest fel, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Tulcea, Braila, Buzau, Prahova, Ialomita, Calarasi, Teleorman, Olt, Valcea, Gorj, Dolj si Mehedinti sunt cele 19 judete care vor beneficia de alocari de pana la 60% in proiectele realizate prin ajutor de stat in urmatorii ani. Sprijinului de 60% se adauga 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajati, cu cel mult 50 milioane euro cifra de afaceri) si 20% pentru companiile mici (0-49 angajati, cel mult 10 milioane de euro cifra de afaceri, conform pragurilor stabilite de legea 346/2004).
Judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Bistrita-Nasaud, Iasi, Alba, Arges, Dambovita, Giurgiu sau Constanta vor beneficia de alocari de pana la 50% din valoarea proiectelor de investitii derulate in anii urmatori.
Judetele Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Cluj, dar si cele din centrul tarii - Mures, Harghita, Covasna, Sibiu sau Brasov vor avea alocari cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de pana la 40% din valoarea investitiilor derulate, in timp ce judetele Timis si Arad vor avea o alocare diminuata fata de intervalul anterior, de la 35%, la 30%.
„Pe fondul unei absente totale a fondurilor europene pentru investitii dedicate IMM in ultimii 2-3 ani, a alocarilor la un nivel redus pe care le asteptam, totusi, prin PNRR si a dificultatilor generate de pandemia de coronavirus, aceste schimbari sunt binevenite. Suntem pregatiti sa depunem peste 200 proiecte in 2022 si sa dezvoltam in continuare echipa cu consultanti seniori cu expertiza in finante, industrial si constructii. Ne-am propus sa atingem cel putin 60-70 consultanti in urmatoarele luni si sa mai deschidem inca 2 birouri pentru a fi mult mai aproape de companii, in contextul in care ne asteptam sa fie un an mai bogat in surse de finantare, raportat la 2021. Urmeaza sa depunem proiecte pe POC 4.1.1 incepand cu luna februarie, sa avem ghiduri si sa depunem pe POR in vara, apoi digitalizare si alte programe din PNRR in a doua jumatate a anului”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, una dintre cele mai mari companii de consultanta din Romania, specializata in atragerea de fonduri nerambursabile, atat prin finantare europeana cat si ajutoare de stat, pentru companii cu activitate pe plan local.
Judetul Ilfov, sprijin intre 35 si 45%, in functie de zona. Capitala, fara proiecte prin ajutor de stat din acest an
Potrivit hartii regionale aprobate de Comisia Europeana, judetul Ilfov a fost impartit in doua zone. Astfel, eligibile pentru finantari nerambursabile de pana la 45% sunt localitatile Peris, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Gradistea, Petrachioaia, Dascalu, Moara Vlasiei, Balotesti, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroesti si Pantelimon, in timp ce localitatile Ciorogarla, Domnesti, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Darasti-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copaceni, Vidra si Berceni sunt eligibile pentru 35% finantare prin ajutor de stat. Procentele de 35%, respectiv 45% sunt valabile pentru companii mari. Companiile mijlocii pot primi in plus inca 10%, iar cele mici inca 20%, atingand 65% finantare nerambursabila pe HG 807/2014.
Incepand cu acest an, Bucurestiul nu se mai afla pe harta finantarilor nerambursabile cu componenta de ajutor de stat, asa cum este Schema reglementata de HG 807/2014, cu modificarile ce urmeaza a fi adoptate in cursul lunii ianuarie, potrivit documentului aflat in consultare pe site-ul Ministerului . Companiile care doresc sa investeasca in Capitala vor trebui sa apeleze la alte surse de finantare disponibile pentru aceasta zona.
„Companiile mici si mijlocii vor avea la dispozitie Programul Operational Regional (POR), cu alocari de circa 80 milioane euro pentru investiti in active corporale si 40-45 milioane euro pentru digitalizare. Companiile mari, din pacate, vor trebui sa se reorienteze spre alte surse de finantare”, a precizat Roxana Mircea.
 
Sesiune deschisa in mod continuu pe Schema de Ajutor de Stat reglementata de HG 807/2014
Una dintre cele mai populare solutii de finantare asigurate prin ajutor de stat este HG 807/2014, Schema care asigura pana la 37,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru investitii de minimum 1 milion euro.
Sesiunea este deschisa in mod continuu, proiectele sunt gestionate de Departamentul de Ajutor de Stat al de Ministerul Finantelor , iar obligatiile principale ale unei companii beneficiare de ajutor de stat sunt sa mentina numarul mediu de angajati de pe ultimele 12 luni inaintea depunerii cererii si sa sa plateasca taxe si impozite pe noul proiect de investitii in cuantum egal cu grantul in 5-7 ani, taxe aferente salariilor noilor angajati, impozit pe profit, impozit pe cladire etc.
In cazul in care la finalul perioadei de 5-7 ani societatea nu va plati taxe la nivelul grantului, va returna strict suma neplatita + dobanda de 2,27 +1%.
„Documentatia initiala trebuie sa contina devizul general, devize/obiect si memoriu, studiu de piata care sa ateste cerere neonorata, cota de piata etc. La depunerea proiectului societatea nu trebuie sa detina terenul sau sa faca dovada cofinantarii. Dreptul real sau dovada de folosinta a halei, precum si sursele de finantare se vor depune in 6 luni de la emiterea Acordului. Perioada de evaluare este mult mai scurta, cuprinsa intre 3-6 luni, raportat la fonduri europene, unde procesul este mai laborios. In plus, poti demara proiectul de investitii imediat ce ai depus cererea de finantare la Ministerul Finantelor”, a mai precizat Roxana Mircea.
O modificare extrem de binevenita din acest an pe Schemele de ajutor de stat este cresterea procentului de finantare nerambursabila cu 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajati) si 20% pentru companiile mici (0-49 angajati), definite prin Legea 346/2004.
„Sfatuim companiile sa analizeze ce taxe pot plati in 5-7 ani pe proiectele noi de investitii pe care doresc sa le realizeze si, plecand de la acest aspect, sa solicite ajutor de stat prin Schema reglementata de HG 807/2014. Companiile mici si mijlocii au mai multe surse de finantare spre deosebire de companiile mari in 2022 si incurajam antreprenorii sa pregateasca cu rigurozitate proiectele pe POC 4.1.1 (maxim 95% finantare, cel mult 1 milion euro), POR, digitalizare etc.”, a mai declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter