RO EN
Košík je prázdný

REI Finance: Fonduri de peste 300 milioane de euro, disponibile pentru companii

Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala Ajutor de Stat, a suplimentat in acest an bugetul alocat programului de finantare HG 807/2014 destinat companiilor care solicita fonduri pentru investitii. Peste 313 milioane euro sunt disponibili atat pentru start-up-uri, IMM, cat si companiile mari, insa numai pentru proiecte a caror valoare depaseste 1 milion de euro. In acest fel, companiile care solicita ajutor de stat prin Schema reglementata de HG 807/2014 pot obtine pana la 50% din valoarea totala a investitiei, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro .
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru obtinerea de produse cu valoare adaugata mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor. Schema de ajutor de stat a fost instituita in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea art. 107 si 108 din tratat, valabil in perioada 01.07.2014 - 31.12.2020, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Deciziei Comisiei Europene C (2014) 2240 final prin care a fost autorizata harta ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2014-2020. Valoarea totala a unui proiect de investitii trebuie sa fie de minimum 4,5 milioane lei. Aceasta valoare a fost determinata prin raportarea la o valoare echivalenta de aproximativ 1 milion euro (calculata la un curs de 4,5 lei/euro).
“Tot mai multe companii au apelat la obtinerea de ajutoare de stat oferite de Guvernul Romaniei prin diferite scheme de finantare in ultimii ani, ca parte a strategiei de a-si dezvolta business-urile acolo unde a fost nevoie. Prin intermediul Schemei de ajutor reglementata de HG 807/2014, companiile pot obtine pana la 50% din valoarea investitiei, pentru proiecte a caror valoare depaseste 1 milion de euro. Se acorda sprijin nerambursabil de 50% din valoarea investitiei pentru toate regiunile tarii cu exceptia Regiunii Vest (Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin) si Ilfov, unde companiile primesc 35% nerambursabil, in timp ce in Bucuresti sprijinul este de 10%. Am reusit pana acum obtinerea cu succes a mai multor finantari, atat pentru companii mari dar si IMM, in sectorul de productie si servicii, iar pentru 2020, fiind ultimul an de valabilitate a Schemei ne asteptam ca numarul solicitarilor sa se tripleze, indeosebi in al doilea semestru”, a declarat Roxana Mircea, fondator si partener al companiei de consultanta REI Finance Advisors, specializata in servicii profesionale pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat destinate companiilor cu activitate pe piata din Romania.
Acordurile pentru finantare se pot emite in baza Schemei pana la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, in limita creditelor de angajament si creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.
“Intrucat evaluarea proiectelor prin Schema reglementata de HG 807/2014 dureaza intre 4-6 luni, recomandam companiilor interesate sa depuna proiectele de investitii pana cel tarziu in luna august, pentru a exista timp necesar evaluarii dosarelor si a primi Acordul de finantare pana la termenul limita de 31.12.2020”, a precizat Roxana Mircea.
Intreprinderile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei Scheme sunt companii nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atat IMM-uri cat si intreprinderi mari, cu personalitate juridica si care nu sunt in dificultate.
 
Proiecte de peste 1,4 miliarde EUR au fost depuse si peste 10.000 noi locuri de munca au fost create pana in prezent prin HG 807/2014
Potrivit datelor oficiale, pana la finalul anului 2019 au fost emise peste 50 de Acorduri de finantare prin HG 807/2014, valoarea totala a proiectelor ridicandu-se la peste 1,4 miliarde euro si crearea a peste 10.000 de noi locuri de munca . Printre companiile care au aplicat cu succes pentru acest program se numara Automobile Dacia, Bosch, Arctic, Teraplast, Pirelli sau proiectul Therme Bucuresti Nord.
„In ciuda perioadei pe care o traversam, proiectele demarate pana in prezent si aflate in diferite stadii de executie isi continua investitiile, in timp ce numarul companiilor care isi doresc sa obtina sprijin prin aceasta axa de finantare creste considerabil. Purtam discutii cu mai multe companii, avem multe dosare in pregatire, ceea ce ne face sa credem ca pana la finalul acestui an vom obtine finantarea necesara pentru partenerii nostri. Pentru a depune proiectul, companiile ar trebui sa detina terenul, liber de sarcini, un deviz general, scrisoare de confort angajata, pentru a demonstra capacitatea de cofinantare, in cazul in care se recurge la un credit bancar. In cazul in care se depune un proiect cu constructie de hala/achizitie echipamente este nevoie de un flux tehnologic foarte clar si previziuni financiare care sa prognozeze plata de taxe si impozite pentru urmatorii 5 ani, cel putin la nivelul valorii ajutorului de stat primit”, a adaugat Roxana Mircea.
In cadrul planului de afaceri, societatea care aplica pentru ajutor de la stat trebuie sa demonstreze existenta unor contracte ferme / scrisori de intentie pe termen mediu si lung (3-5 ani) pentru vanzarea produselor care vor rezulta din noul proiect de investitii.
Printre activitatile si cheltuielile eligibile prin HG 807/2014 se regasesc proiecte de achizitie instalatii tehnice, echipamente, realizarea de constructii noi, inchiriere cladiri, cat si achizitia de active necorporale, atat pentru productie cat si pentru servicii de depozitare, abatorizare, spitale etc.
 
Printre domeniile de activitate eligibile se numara:
- Asistenta medicala;
- Abatoare;
- Depozite;
- Confectii metalice, structuri, produse si componente;
- Confectii textile, incaltaminte, marochinarie;
- Produse de uz cosmetic si menaj;
- Fabricare produse din material plastic;
- Productia de hartie;
- Fabricarea de echipamente electronice;
- Fabricarea de produse pentru constructii (beton, ciment, prefabricate);
- Hoteluri si alte facilitati de cazare;
- Industria chimica;
- Industria lemnului, procesare de baza si fabricarea de mobilier;
- Prelucrarea pietrei;
- Productie publicitara;
- Programare si consultanta in IT, portaluri web.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter