RO EN
Košík je prázdný

ONV LAW: 2019 - un an tumultuos din punctul de vedere al legislatiei in constructii

O serie de modificari legislative si-au pus amprenta asupra activitatii companiilor din sectorul de constructii in 2019, in contextul in care realitatea economica cotidiana impune, pe de o parte, simplificarea unor proceduri in vederea accelerarii implementarii de proiecte si, pe de alta parte, necesitatea armonizarii legislatiei romanesti la directivele europene. Pe langa modificarea si completarea OUG 114/2018 prin OUG 43/2019, care are ca scop principal mentinerea rezultatelor bune inregistrate in sectorul de constructii, alte modificari legislative cu impact asupra acestui domeniu au vizat simplificarea procedurii de autorizare a constructiilor, diverse reglementari tehnice, dar si in ceea ce priveste mediul.
Alexandra Radu (foto 1), Senior Associate si Lorena Ciobanu (foto 2), Managing Associate la ONV LAW fac, in continuare, o retrospectiva a principalelor modificari legislative din 2019, cu impact asupra activitatii din domeniul constructiilor.
"Una dintre cele mai importante ordonante adoptate in 2019 pentru sectorul de constructii este OUG nr. 43/2019, care modifica si completeaza unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor. Aceasta modifica OUG nr. 114/2018 in scopul asigurarii mentinerii rezultatelor inregistrate in domeniul constructiilor, descrise la momentul adoptarii OUG 43/2019 ca fiind favorabile. Astfel, au fost inclusiv extinse domeniile pentru care angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructiilor beneficiaza de facilitati fiscale, dar si perioada de acordare a acestora, pana in 2028. De asemenea, s-au detaliat si clarificat regulile referitoare la conditia cifrei de afaceri realizata din activitatile care intra in sfera celor se bucura de masurile instituite prin OUG 114/2018", a precizat Lorena Ciobanu.
 
Legi cu impact in sectorul de constructii
Legea nr. 193/2019 de modificare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, simplifica procedurile de autorizare a lucrarilor de construire, prin reducerea termenelor aplicabile in procedura de autorizare, reducerea numarului de avize necesare pentru executarea anumitor categorii de lucrari, introducerea comisiei pentru aviz unic, emiterea certificatului de urbanism in format digital etc.
Legea nr. 97/2019 de modificare a Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, a stabilit ca investitorii persoane fizice sau juridice, respectiv proprietarii vor fi obligati sa permita utilizarea constructiei numai dupa admiterea receptiei la terminarea lucrarilor de constructii, atat in cazul investitiilor noi, cat si in cazul interventiilor la constructiile existente care nu au fost utilizate pe timpul executiei lucrarilor de constructii. 
• Prin Ordinul 1687/2019 privind aprobarea Listei cuprinzand indicativele de referinta ale standardelor romane, se transpun standarde europene armonizate din domeniul produselor pentru constructii.
Legea 219/2019 pentru modificarea si completarea art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, a modificat prevederile privind valabilitatea autorizatiei de mediu si a autorizatiei integrate de mediu in sensul in care acestea isi pastreaza valabilitatea pe toata perioada in care beneficiarii lor obtin viza anuala.
Prin aceeasi lege s-au introdus prevederi privind scopul aplicarii vizei si s-a stabilit ca procedura de aplicare a vizei se va stabili prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului (Ordinul nr. 324/2019 al Ministerului Mediului pentru modificarea si completarea Procedurii pentru aplicarea vizei anuale a autorizatiei de mediu si autorizatiei integrate de mediu).
Ordinul MDRAP nr. 2956/2019 modifica si completeaza reglementarea tehnica "Cod de proiectare seismica - Partea I - Prevederi de proiectare pentru cladiri", indicativ P100-1/2013.
 
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor vine cu noi reguli pentru companii
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, are ca obiect principal de reglementare largirea sferei entitatilor raportoare (i.e. furnizorii de servicii de jocuri de noroc, expertii contabili/ contabilii autorizati, orice persoane care acorda consultanta de afaceri etc.), si a obligatiilor acestora din urma (inclusiv de raportare a tranzactiilor suspecte, de a aplica masurile de cunoastere a clientelei, de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali, pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei, identificarii si evaluarii riscurilor).
In plus, un alt element de noutate consta in obligatia societatilor sa depuna la Registrul Comertului, prin reprezentantul legal, o declaratie privind beneficiarul real al respectivei societati, in vederea inregistrarii in Registrul Beneficiarilor Reali al Societatilor. Termenul legal pentru indeplinirea acestei obligatii este de 12 luni de la data intrarii in vigoare a Legii - 21.07.2019, societatile avand obligatia de a depune aceasta declaratie anual sau ori de cate ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real. Declaratia se depune pentru societatile nou infiintate la inmatriculare.
Legea nr. 129/2019 instituie si o interdictie pentru emiterea unor noi actiuni la purtator, o interdictie pentru operatiuni cu actiunile de aceasta natura deja existente, precum si o obligatie de a converti in actiuni nominative toate actiunile la purtator emise anterior, in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a legii, a precizat Lorena Ciobanu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter