RO EN
Košík je prázdný

MJ: Solutii de restructurare preventiva in sprijinul companiilor aflate in dificultate

Ministerul Justitiei a transmis pe circuitul de avizare interministeriala Proiectul de lege de transpunere a Directivei (UE) 2019/1023 privind restructurarea si insolventa, in forma revizuita ce valorifica observatiile si propunerile primite in etapa consultarii publice si interinstitutionale.
 
Obiective: Proiectul isi propune sa faciliteze accesarea masurilor de restructurare la primele semne de dificultate ale societatilor, sa creeze premise pentru avertizarea timpurie a debitorilor asupra existentei unor circumstante ce ar putea conduce la insolventa si asupra necesitatii de a actiona fara intarziere.
Totodata, proiectul urmareste sa fie prevenita iesirea din circuitul economic a companiilor viabile si sa stimuleze reluarea activitatii economice a companiilor care intampina dificultati financiare sau care au trecut printr-o insolventa.
 
Elemente de noutate: Proiectul de lege propune introducerea unei noi proceduri pre-insolventa - acordul de restructurare preventiva - si modificarea substantiala a procedurii concordatului preventiv.
Noua procedura a fost conceputa a se adresa debitorilor aflati intr-o faza incipienta a starii de dificultate, in care nu se resimte inca presiunea creditorilor (prin declansarea unor executari silite), dar in care indicatorii de natura financiara si/sau non-financiara semnaleaza deja nevoia de a interveni pentru a preveni o situatie de insolventa. Procedura este in cea mai mare parte extrajudiciara, negocierile debitorului cu creditorii fiind desfasurate out-of-court, fara existenta unor constrangeri de timp sau procedurale, instanta fiind sesizata abia la final, cand acordul de restructurare a fost aprobat de creditori, cu majoritatile prevazute de Directiva.
Daca starea de dificultate este mai serioasa, fiind previzibila declansarea urmarii de catre creditori sau au fost deja incepute executari silite individuale, debitorul are la dispozitie o procedura de restructurare mai complexa, concordatul preventiv. In cadrul acesteia, in vederea facilitarii negocierii unui plan de restructurare, debitorul beneficiaza de o suspendare a executarilor silite individuale pe o perioada de 3 luni, cu posibilitatea prelungirii, in conditii limitativ prevazute de lege si cu garantii adecvate pentru creditori. In proiectul de lege sunt corectate elementele ce impiedicau functionarea concordatului, identificate de practica, doctrina sau semnalate de mediul de afaceri, inclusiv pe durata consultarii publice.
Proiectul de lege de transpunere a Directivei a fost elaborat in cadrul unui program de asistenta tehnica acordata de Comisia Europeana de un consortiu romano-danez.
 
Context: In contextul actual, cand multe companii din Romania experimenteaza dificultati punctuale sau sectoriale pe fondul pandemiei, transpunerea Directivei in legislatia nationala este o oportunitate pentru insanatosirea mediului de afaceri romanesc.
 
Efecte: Odata adoptata legislatia, antreprenorii romani vor beneficia de proceduri mai clare – reglementate extensiv si sistematic, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendarea executarilor silite, iar creditorii vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor in proceduri declansate timpuriu, inca de la primele semne de dificultate. In plus, noua legislatie va incuraja acordarea de finantari pentru sustinerea afacerii si va cuprinde prevederi menite sa elimine blocajele care impiedica sau tergiverseaza aprobarea unor solutii de redresare.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter