RO EN
Košík je prázdný

KeysFin: Firmele din constructii au crescut in medie cu 18,8% in anul pandemiei

Numarul de companii, rezultatul net si capitalurile proprii au atins un maxim istoric in anul pandemiei, pe cand cifra de afaceri a companiilor nefinanciare din Romania a scazut in anul 2020 cu aproximativ 2,7%, la 1.641 miliarde de lei, fiind cu 36% mai mare decat cea din 2015 si cu 78% peste nivelul din 2010, potrivit studiului anual KeysFin „Conditiile de business din Romania“.Mai mult, cu o cifra de afaceri de 70,3 miliarde de lei in 2020, sectorul IT&C s-a aflat pentru prima data in Top 5 sectoare economice, conform specialistilor Keysfin.
„Anul pandemiei a insemnat un numar de companii, o profitabilitate si un nivel al capitalurilor proprii record, pe de o parte si o usoara scadere a cifrei de afaceri si a numarului de angajati, de cealalta. Punctam intrarea pentru prima data a sectorului IT&C in Topul celor mai mari 5 sectoare economice, dar si evolutia pozitiva a microintreprinderilor din Romania: managerii nu s-au grabit sa isi inchida afacerile, s-au adaptat rapid la pandemie, au folosit din rezerve si au apelat la masurile de sprijin puse la indemana de autoritati (IMM Invest, schemele de granturi si de amanare a platilor, somajul tehnic, etc). Principala oportunitate pentru economia locala ramane atragerea si directionarea eficienta a fondurilor europene (Romania are acces la 52 miliarde Euro aferente cadrului financiar multianual 2021-2027 si la aproximativ 29 de miliarde de Euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta), care ar putea aduce, in cazul in care acestea sunt atrase cu succes, 2-3 puncte procentuale in plus, la cresterea economica anuala”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Sectorul IT&C, intra in premiera in top 5 sectoare economice
Comertul a continuat sa fie cel mai mare sector economic romanesc si in anul 2020, cu o cifra de afaceri de 652 miliarde de lei (40% din total). Topul este completat de industria prelucratoare cu 393 miliarde de lei (24% din total), constructii cu 129 miliarde de lei (8% din total), transport & depozitare cu 95 miliarde de lei (6% din total) si, pentru prima data in istorie, IT&C cu 70,3 miliarde de lei (4% din total), sector care a inlocuit in Top 5 Energia & Gazele.
Top 5 cresteri si top 5 scaderi sectoriale in 2020
In anul 2020, cele mai mare cresteri procentuale anuale ale cifei de afaceri au fost inregistrate de Constructii (+18,8% in anul pandemiei), sanatatea & asistenta sociala (+10,4%, la 15,6 miliarde de lei), IT&C (+5,6% in 2020), distributia apei & salubritate (+2%, la 17 miliarde de lei) si activitatile profesionale (+0,6%, la 49 miliarde de lei).
La polul opus, sectoarele care au avut cele mai mari scaderi procentuale anuale in 2020 au fost cultura & divertismentul (-34,4%, la 8,5 miliarde de lei), hotelurile & restaurantele (-31,3%, la 18,7 miliarde de lei), industria extractiva (-18,9%, la 26 miliarde de lei), serviciile administrative & suport (-10,8% la 30 miliarde de lei) si educatia (-9%, la aproape 1,6 miliarde de lei).
Profitabilitate record in anul pandemiei
In anul 2020, Rezultatul net al companiilor nefinanciare din Romania a crescut cu aproape 13% fata de 2019 si a depasit pentru prima data pragul de 100 de miliarde de lei, la 104,5 miliarde de lei, cu 221% mai mult fata de 2015 si cu 584% mai mult fata de 2010.
Topul sectoarelor cu cei mai multi angajati
In ceea ce priveste Topul sectoarelor cu cei mai multi angajati, pe primul loc s-a mentinut industria prelucratoare, unde au fost angajate peste un milion de persoane (26% din total), fiind urmata de comert (cel mai mare sector economic dupa cifra de afaceri si numarul de companii) cu 815 mii de angajati (20% din total) si constructiile cu 416 mii de angajati.
In total, in Romania au fost 4 milioane de angajati in 2020, cu 4% mai putin decat in 2019.
Microintreprinderile, coloana vertebrala a economiei
Un numar record, de aproape 788,5 mii de companii nefinanciare, cu 3,3% mai multe decat in anul anterior si-au raportat rezultatele pentru anul 2020, dintre care 704 au fost companii mari (cu peste 250 de angajati si o cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro), 8,2 mii companii medii (intre 50 si 250 de angajati si o cifra de afaceri intre 10 si 50 milioane de euro), 47,2 mii companii mici (intre 10 si 50 de angajati si cifra de afaceri intre 2 si 10 milioane de euro) si 732 mii de microintreprinderi (mai putin de 10 angajati si o cifra de afaceri sub 2 milioane de euro), conform datelor extrase de analistii Keysfin in septembrie 2021.
Rezilienta mediului de afaceri local s-a vazut insa cel mai bine la nivelul microintreprinderilor: numarul microintreprinderilor a crescut cu 4% in 2020 fata de anul anterior, cifra de afaceri a crescut cu 4%, la 243 de miliarde de lei, numarul de angajati a crescut cu 0,7%, iar rezultatul net s-a imbunatatit cu 27% in 2020 fata de anul anterior.
Mai mult, capitalurile proprii ale microintreprinderilor au crescut cu 42% fata de 2019, ajungand la 98 miliarde de lei in 2020.
Studiul „Conditiile de business din Romania”, ajuns la cea de-a saptea editie
KeysFin realizeaza anual studiul “Conditiile de business din Romania“, prin care isi propune sa ofere o imagine de ansamblu (in privinta cifrei de afaceri, fortei de munca, profitabilitatii, lichiditatii, indatorarii, etc.) a evolutiei conditiilor de business (sectoriale, judetene, pe tipuri de companii) din Romania in ultimii 10 ani pentru identificarea principalelor oportunitati, riscuri si tendinte.
Studiul are la baza datele financiare, anuale, agregate raportate de toate companiile nefinanciare locale (fiind excluse institutiile de credit, fondurile de pensii, asiguratorii si IFN-urile) la Ministerul Finantelor Publice, dar si informatii de la Registrul Comertului, Banca Nationala a Romaniei (Centrala Incidentelor de Plati) si Institutul National de Statistica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter