RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Aproape 8.500 de companii de constructii au datorii la furnizori

Un numar total de 8.443 de companii de constructii au raportat intarzieri la plata furnizorilor in 2016, conform unor date preliminare publicate de compania KeysFin, societate ce ofera servicii de informatii si credit management dedicate mediului de afaceri. La nivelul intregii economii, indicatorii arata ca aproximativ 77.000 de companii, adica 12% din numarul total de firme din Romania, au raportat in ultimii ani plati restante la furnizori, aceste societati reprezentand 33% din cifra de afaceri totala din economia romaneasca.
"Economia reala continua sa se confrunte cu provocari semnificative, dincolo de evolutia pozitiva marcata pe ansamblu si reliefata de statisticile INS. Blocajul financiar, in general intarzierile la plata, managementul platilor din economie, toate acestea reprezinta probleme cu care mediul de afaceri se confrunta si pentru care solutiile intarzie sa apara", au precizat analistii KeysFin.
Din punct de vedere valoric, nivelul platilor restante la furnizori s-a mentinut, in ultimii ani, in jurul nivelului record de peste 50 miliarde de lei, potrivit specialistilor. Statistica KeysFin arata ca acestea s-au ridicat, in 2015, la 56,5 miliarde lei, in scadere usoara fata de cei 57,8 miliarde lei raportati atat in 2013, cat si in 2014. "In 2016, in pofida masurilor de relaxare fiscala si a cresterii economice bazate in principal pe consum, nivelul platilor restante s-a situat in jurul aceluiasi nivel din anul anterior, semn ca avem de-a face cu un comportament de business, nu cu o conjunctura", au explicat analistii.
Din suma totala a platilor restante, aproape jumatate apartine firmelor cu capital integral romanesc (25,6 miliarde lei), urmate de companiile straine (11,95 miliarde lei), de cele cu capital mixt (7,95 miliarde lei) si de societatile de stat (7,33 miliarde lei). Totalul platilor restante in economie, mai mici de un an, care include si datoriile la bugetul de stat, a fost, in 2015, de 268,8 miliarde lei.
"Este un comportament inradacinat in economie, un tip de supravietuire financiara imprimat de provocarile unui sistem economic fluctuant, vaduvit de finantare, cu un capital redus si extrem de sensibil la evolutia cadrului fiscal. In multe cazuri, in principal in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, amanarea uneia sau mai multor plati catre furnizori tine de asigurarea financiara pentru continuarea activitatii. Multe firme traiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care il au de incasat sau de platit. Cu cat amana mai mult platile, cu atat reusesc sa-si asigure fondurile necesare continuarii activitatii. Din pacate, s-a ajuns la cazuri extreme, cand platile se fac la 6-8 luni si chiar mai mult", au mai spus analistii KeysFin.
Potrivit statisticii, cel mai afectat domeniu de aceste practici este comertul, 27.009 firme raportand intarzieri la plata furnizorilor, urmat de industria prelucratoare (9.134 de cazuri) si de sectorul constructiilor (8.443 de firme).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter