RO EN
Košík je prázdný

EY: Exista riscul ca o parte dintre marii contribuabili sa intarzie raportarea SAF-T

Mai mult de jumatate dintre marii contribuabili nu au inceput inca pregatirile pentru implementarea Fisierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406, cum este denumita aceasta noua declaratie, releva datele sondajului derulat zilele acestea de EY Romania, cu ocazia webinarului ”In pregatirea SAF-T. Intreaba expertii”. In plus, sondajul arata ca peste 28% dintre companii au precizat ca informatiile cerute de raportarea SAF-T se regasesc in mai multe sisteme informatice de gestiune fiscala si contabila (ERP), ceea ce s-ar traduce prin timpi mai mari de analiza si riscuri mari de depasire a termenelor de raportare stabilite de ANAF. Toate acestea in conditiile in care marii contribuabili vor fi obligati sa completeze peste 260 de campuri de informatii obligatorii din contabilitate referitoare la tranzactiile cu furnizorii, clientii, postarile contabile, stocuri, active, facturi, plati, informatii fiscale in cadrul Declaratiei 406, al carei prim termen de depunere este 28 februarie 2022.
”Intelegerea cerintelor de raportare si a modalitatilor in care ele trebuie realizate, identificarea sursei datelor cerute de ANAF si zona de volumetrie sunt cele mai importante dificultati cu care au inceput deja sa se confrunte companiile cu care lucreaza EY in implementarea SAF-T”, a declarat Georgiana Iancu, Partener, coordonator al departamentului de Taxe indirecte, EY Romania. ”Cel mai optimist interval de analizare si identificare exacta a informatiilor cerute de Declaratia 406, in cazul in care nu exista multe modificari si calibrari de facut, ar fi intre 10 si 14 saptamani. De aceea, recomandam companiilor sa demareze cat mai curand posibil procesul de aplicare si sa se hotarasca asupra solutiei tehnice cu ajutorul careia vor face raportarea, pentru ca, altfel, exista riscul sa depaseasca termenul”, a avertizat Georgiana Iancu.
Sondajul EY mai arata ca nu toti marii contribuabili au informatiile de gestiune financiara si contabila conforme cu reglementarile contabile romanesti, ci respecta reglementarile contabile ale grupului din care fac parte. Astfel, 24% dintre companii nu sunt aliniate in totalitate la standardele contabile romanesti, un procent destul de mare, in contextul in care raportarea SAF-T porneste tocmai de la un set de date extrase din contabilitate, in conformitate cu cerintele contabile din Romania si nu cu cele privind sistemele de grup. ”Cu alte cuvinte, rezultatele acestui sondaj ne spun ca 24% dintre societati nu raspund complet cerintelor privind disponibilitatea informatiilor din contabilitate, motiv pentru care ar putea intampina dificultati in implementarea SAF-T. Ele pot fi depasite, desigur, dar necesita multa munca suplimentara si timp, pentru ca vor fi necesare anumite operatiuni de identificare a informatiilor relevante pentru raportare si de suprapunere a reglementarilor contabile de grup la cele romanesti, de unde ar putea aparea probleme privind calitatea datelor”, a mai precizat Georgiana Iancu.
Intr-o proportie foarte mare, 88%, companiile fie nu au identificat inca solutia tehnica prin care vor asigura raportarea SAF-T, fie se afla in proces de analiza, a mai relevat sondajul. Acest procent este surprinzator, mai ales daca privim aceasta informatie in legatura cu o alta intrebare, referitoare la termenul estimat de agentii economici pentru implementarea SAF-T, la care 46% dintre respondenti au estimat ca termenul de implementare a SAF-T ar dura undeva intre 2-4 luni. ” In conditiile in care aproape 90% dintre respondentii la acest sondaj nu au identificat inca solutia tehnica pe care o vor adopta pentru generarea SAF-T si, mai mult, 65% dintre respondenti nu au demarat faza de analiza a cerintelor de raportare SAF-T, nu pot spune decat ca exista mult optimism in randul firmelor”, a concluzionat Georgiana Iancu.
La randul sau Diana Lupu, Partener Asociat, Departamentul de Conformitate Globala si Raportare, EY Romania, a atras atentia companiilor aflate in primul val de raportare, sa aiba in vedere perioadele pentru care trebuie sa pregateasca Declaratia – lunar, trimestrial, anual sau la cerere.
”In cazul contribuabililor cu activitate economica intensa, materializata printr-un numar mare de inregistrari contabile si informatii de transmis, exista posibilitatea de depunere a raportarii prin intermediul mai multor formulare D 406, pentru a facilita declararea. In acest caz, fiecare formular, cu sectiunea si subsectiunea corespunzatoare informativa, va fi transmis succesiv de catre compania respectiva, pentru perioada de raportare aferenta, pana la data limita”, a adaugat Diana Lupu.
De asemenea, specialistii EY din echipa de implementare a proiectului SAF-T in Romania au prezentat, alaturi de echipa de SAF-T din Polonia, solutiile informatice personalizate concepute de EY - easy SAF-T SAP Generator si okEY Generator, menite sa usureze implementarea Declaratiei 406 de catre companii. Astfel, easy SAF-T SAP Generator este o solutie dezvoltata impreuna cu EY Polonia si aplicata pana in prezent de peste 200 de mari contribuabili din Polonia, care asigura extragerea automata a datelor raportabile in SAF-T direct din SAP si generarea fisierului xml SAF-T din SAP.
Solutia okEY Generator este conceputa sa preia informatii din orice sistem de gestiune folosit de companie si sa genereze fisierele in formatul cerut de ANAF. Practic, aceasta solutie informatica poate fi utilizata indiferent care este sistemul ERP al clientului si ofera flexibilitate in importarea de fisiere sursa extrase din ERP-urile clientilor, validarea acestora si integrarea in fisierului xml pentru pregatirea declaratiei D-406.
”Prin intermediul SAF-T, ANAF va putea realiza controale si audituri in timp aproape real, de unde si importanta alinierii informatiilor din sistemele de gestiune financiara si contabila cu ceea ce se raporteaza catre administratia fiscala. Este foarte important pentru agentii economici sa inceapa, daca nu au facut-o deja, cel putin analiza cerintelor de raportare si sa se hotarasca asupra solutiei tehnice pe care o vor utiliza pentru generarea SAF-T pentru a reusi sa fie gata in termenul strans ramas pana la prima raportare”, a conchis Georgiana Iancu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter