RO EN
Košík je prázdný

DNA: Comision ilegal pentru modernizarea Aeroportului Otopeni

Directia Nationala Anticoruptie - DNA a comunicat, la 8 ianuarie 2018, ca procurorii institutiei, din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, „au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
ANTON MARIN, la data faptei secretar de stat si vicepresedinte al Consiliului Tehnico - Economic in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, ce avea in coordonare activitatea Companiei Nationale “Aeroportul International Henri Coanda-Bucuresti” SA Otopeni, pentru comiterea infractiunii de luare de mita,
IONESCU ADRIAN MIHAI, la data faptei director general adjunct al Directiei de Coordonare si Monitorizare Autostrazi din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri din Romania SA (la acea data) si fost consilier al ministrului Transporturilor si Infrastructurii, pentru comiterea infractiunii de complicitate la luare de mita.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 
In anul 2009, se afla in derulare un contract de modernizare a Aeroportului International Henri Coanda, in cadrul caruia, in executarea actului aditional nr. 9/07.12.2007, incepuse proiectarea unui nou terminal. Statutul tarii noastre de membru al UE, precum si perspectiva aderarii la spatiul Schengen impuneau o reactualizare a obiectivului de investitii, concomitent cu aprobarea, la nivelul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a unor indicatori tehnico-economici actualizati.
Compania internationala care avea de executat lucrarile la noul terminal predase proiectul si intreaga documentatie catre beneficiar - Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (C.N.A.I.B.) la finalul anului 2008 si urma ca aceasta din urma sa se ocupe de obtinerea avizelor si aprobarilor necesare demararii lucrarilor.
Cu toate ca C.N.A.I.B. a inaintat solicitarea de aprobare a noilor indicatori tehnico-economici inca de la inceputul lunii februarie 2009, pana in luna iunie 2009, la nivelul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii nu se luase inca vreo decizie, iar din cauza lipsei de finantare, lucrarile pe santierul Otopeni stagnau.
In aceste imprejurari, in perioada iunie - noiembrie 2009, inculpatul Anton Marin, in calitatea mentionata mai sus, a acceptat promisiunea si ulterior, a primit, de la reprezentantul filialei din Romania a companiei internationale care avea in executare contractul de modernizare la aeroportul Otopeni (martor in cauza), suma totala de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane de euro, la cursul de schimb din acea perioada), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma sa se suplimenteze contractul de executie a lucrarilor.
Banii respectivi au fost primiti de inculpat pentru a aviza, in perioada 15 iunie - 17 iulie 2009, documentatia privind obiectivul de investitii “Dezvoltare si Modernizare Aeroport International Bucuresti - Otopeni (…)”, nota de fundamentare si proiectul de hotarare de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizati ai obiectivului de investitii mentionat mai sus, precum si aprobarea continuarii lucrarilor si a finantarii obiectivului respectiv.
Ca urmare a acestor demersuri, proiectul de hotarare de guvern a fost adoptat, fiind emisa Hotararea de Guvern nr. 852/2009, act administrativ necesar pentru incheierea actului aditional nr. 10 din data de 21.08.2009 la contractul din data de 30.04.1992 pentru Dezvoltarea si Modernizarea Aeroportului International Bucuresti - Otopeni, avand ca parti Compania Nationala Aeroportul International Henri Coanda - Bucuresti si societatea omului de afaceri.
Banii au fost primiti de inculpatul Anton Marin prin intermediul unei societati comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.
Inculpatul Anton Marin a beneficiat de ajutorul inculpatului Ionescu Adrian Mihai care, in luna iunie 2009, cu ocazia unei intalniri pe care acesta din urma a avut-o cu reprezentantul companiei internationale, i-a specificat acestuia «pretentiile» primului inculpat, precum si modalitatea de remitere a banilor. Astfel, intre compania internationala si societatea controlata de inculpatul Anton Marin a fost incheiat un contract de subantrepriza, suma de 22.760.654 lei fiind achitata prin transfer bancar, in perioada 23 iulie - 20 noiembrie 2009, si reprezenta contravaloarea unor lucrari de organizare de santier care nu au fost executate in realitate.
Suma de bani obtinuta in modalitatea de mai sus a fost folosita in interesul firmei unde inculpatul Anton Marin era asociat.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce apartin inculpatului Anton Marin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Noi trimiteri in judecata pentru folosirea nelegala de fonduri UE
La aceeasi data, Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA a intocmit si dat publicitatii inca o sinteza (partea a II-a) a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna decembrie 2017, altele decat cele deja mediatizate pana in prezent si avand ca obiect folosirea nelegala de fonduri europene. In consecinta, sunt prezentate noua dosare distincte, pentru care cercetarea penala s-a incheiat, in general, cu solutii de trimitere in judecata, astfel:
 
1. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului
BADEA IOAN, administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de schimbare fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 14 februarie 2012 - 16 martie 2012, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile, inculpatul Badea Ioan, in calitate de administrator in fapt al unei societati comerciale, a schimbat fara respectarea dispozitiilor legale destinatia fondurilor obtinute din bugetul Uniunii Europene, in suma de 9.413.077 lei.
Concret, din acele fonduri, inculpatul a dispus efectuarea a 16 plati fara legatura cu obiectul contractului de finantare ce privea «Reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare Gaesti».
SC Compania de Apa Targoviste - Dambovita SA s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 21.092.742 lei.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului si a popririi asupra bunurilor mobile (inclusiv sume de bani) prezente si viitoare ale inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.
 
2. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
CRECAN SONIA NATALIA, administrator al S.C. Sim Consulting S.R.L., pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
S.C. SIM CONSULTING S.R.L. pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
CRECAN IOAN GHEORGHE, sotul primei inculpate, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
CHEZAN SORIN-VALER, administrator al S.C. Ianus S.R.L., pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
S.C. IANUS S.R.L. pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 12 noiembrie 2012, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. s-a incheiat un contract de finantare ce avea ca obiect acordarea unei finantarii nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat: Amenajarea Centrului de Afaceri „Smart Business Center” in municipiul Zalau, judetul Salaj.
In vederea achizitiei de lucrari de constructii in cadrul proiectului mentionat, inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai mic, in urma careia a fost desemnata castigatoare societatea comerciala Ianus S.R.L. Acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de catre inculpata Crecan Sonia Natalia, care a intocmit si depus cererile cu oferte, printre care si cea a S.C. Ianus S.R.L. De mentionat este faptul ca doua dintre oferte au fost intocmite in intregime de beneficiar, iar cea de-a treia oferta «emisa» de inculpata S.C. Ianus S.R.L. (castigatoarea procedurii), cu exceptia propunerii tehnice pe partea electrica, a fost intocmita tot de beneficiar.
In demersurile sale infractionale, inculpata Crecan Sonia Natalia a fost sprijinita si de ceilalti doi inculpati care s-au inteles anterior cu privire la intocmirea si depunerea ofertei S.C. Ianus S.R.L. in conditiile de mai sus.
Ulterior, inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L. a incasat de la Autoritatea Contractanta in total 997.921,31 lei.
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 909.331,45 lei (diferenta de 88.589,86 lei fiind recuperata de la inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L.).
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce apartin S.C. Sim Consulting S.R.L.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Cluj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza”.
 
3. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
S.C. AF CONSULTING S.R.L., pentru savarsirea infractiunilor de:
- inselaciune in forma continuata,
- participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
AGOSTON GYOZO, diriginte de santier, pentru savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la inselaciune in forma continuata,
- participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 30 iunie 2014, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Primaria municipiului Targu Mures, a fost incheiat un contract de finantare, in valoare de 18.507.343 lei, ce avea ca obiect reabilitarea termica a 26 blocuri de locuinte in Targu Mures.
Pentru atribuirea contractelor de lucrari, primaria municipiului Targu Mures a initiat in SEAP procedura de cerere de oferte prin publicarea invitatiei de participare, in urma evaluarii ofertelor fiind declarata castigatoare oferta depusa de inculpata SC AF Consulting SRL.
Activitatea de dirigentie de santier a fost contractata in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre Primaria municipiului Targu Mures si PFA Agoston Gyozo.
In acest context, in cursul anului 2015, S.C. AF Consulting S.R.L. a depus la Primaria municipiului Targu Mures mai multe documente (facturi, situatii de lucrari etc.) in care s-a atestat, contrar adevarului, ca lucrarile la care faceau referire ar fi fost realizate in totalitate. O parte din aceste documente au fost semnate de catre inculpatul Agoston Gyozo, in calitate de diriginte de santier.
Ulterior, fara vinovatie, functionari din cadrul primariei municipiului Targu Mures au transmis aceste documente mai departe Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru.
Prin aceste demersuri, SC AF Consulting SRL a obtinut un folos patrimonial injust, respectiv contravaloarea lucrarilor nerealizate, in suma totala de 140.312,51 lei, TVA inclus, suma cu care Primaria municipiului Targu Mures a comunicat ca se constituie parte civila.
In cauza s-a dispus sechestrarea si poprirea sumelor de bani detinute si a celor viitoare, din conturile si subconturile in lei si/sau valuta, ale inculpatei S.C. A.F. Consulting SRL.
De asemenea, s-a mai dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatului Agoston Gyozo.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.
 
4. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
JURJ VASILE MARIN, la data faptelor primar al comunei Arieseni, judetul Alba, pentru comiterea infractiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual, in forma continuata,
- complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata,
BADICA STEFAN HORATIU si BADICA ANAMARIA, pentru comiterea infractiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la fals intelectual in forma continuata
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
SC ALFA STEF PROIECT SRL, pentru comiterea infractiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2009-2014, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile („Campus invatamant profesional si tehnic”), inculpatul Jurj Vasile Marin, beneficiind de ajutorul celorlalti inculpati, a folosit in relatia cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) mai multe documente false, inexacte si incomplete avand ca rezultat avizarea, de catre reprezentantii institutiei amintite anterior, a cererilor de rambursare, cu consecinta aprobarii la plata a sumelor solicitate, in cuantum total de 383.855 lei.
In cauza, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in cauza cu suma totala de 348.891 lei din care suma de 263.399 lei fonduri FEDR, suma de 40.242,86 lei fonduri de la bugetul de stat si suma de 74.249,50 reprezentand TVA.
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile ce apartin inculpatilor Jurj Vasile Marin, Badica Stefan Horatiu si Badica Anamaria.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.
 
5. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
BRANOVICI TRAIAN RICHARD, administrator al SC Ariana Turism SRL, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
SC ARIANA TURISM SRL pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2009-2013, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile („Realizare pensiune turistica Fundatica”), inculpatul Branovici Traian Richard a manipulat procedurile de achizitie lucrari de construire, declarand castigatoare oferta unei firme pe care o controla in fapt.
In acelasi context, inculpatul Branovici Traian Richard a semnat in fals o declaratie de confidentialitate si impartialitate in sensul ca nu a avut niciun interes care sa afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor, document depus ulterior la autoritatea contractanta - Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. De asemenea, inculpatul a mai depus si alte documente ce cuprindeau date necorespunzatoare adevarului, in sensul ca a respectat conditiile de eligibilitate mentionate in cererea de finantare si anexele acesteia, precum si in contractul incheiat.
Prin aceste demersuri a fost cauzat un prejudiciu in suma totala de 548.368 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a comunicat faptul ca se constituie parte civila in procesul penal.
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile ce apartin SC Ariana Turism SRL si asupra partilor sociale detinute de inculpatul Branovici Traian Richard.
De asemenea, s-a mai dispus poprirea asupra conturilor bancare apartinand inculpatilor SC Ariana Turism SRL si Branovici Traian Richard.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.
 
6. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
SC MARINA TRAVEL SRL, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
CIRJA VASILE pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosire cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2009, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile privind „Promovarea imaginii societatii comerciale Marina Travel SRL pe pietele externe”, inclusiv participarea la un targ international de profil, inculpata, ca persoana juridica, a fraudat procedura de achizitie publica desfasurata in contextul mentionat mai sus si a folosit la autoritatea contractanta - Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, mai multe inscrisuri false si inexacte, printre care si procesul verbal al sedintei de deschidere a ofertelor si raportul procedurii de licitatie publica.
Aceste documente au fost puse la dispozitie de catre inculpatul Cirja Vasile, in calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul societatii Marina Travel SRL.
Prin aceste demersuri, inculpatii au obtinut fonduri nerambursabile in valoare de 120.858 lei, suma cu care Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a comunicat ca se constituie parte civila.
In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatului Cirja Vasile.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii”.
 
7. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
PRISACARIU ANA MARIA si PRISACARIU MARIAN - CLAUDIU (sotul primei), la data faptelor reprezentanti legali (administratori) ai SC Moldoferm Suin SRL, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
SC MOLDOFERM SUIN SRL pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2011 - 2013, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile privind infiintarea unei ferme de porci in localitatea Slatina, jud. Suceava, inculpatii Prisacariu Ana Maria si Prisacariu Marian - Claudiu, in calitatile mentionate mai sus, au depus la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (in prezent, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) mai multe documente cunoscand ca acestea sunt false (oferte, declaratii de conformitate, contract executie lucrari etc.).
Inculpatii au procedat in aceasta maniera pentru a indeplini, in mod nereal, conditiile de eligibilitate si pentru a justifica costul achizitiilor de lucrari si bunuri din bugetul indicativ al cererii de finantare, cu scopul obtinerii finantarii nerambursabile, in valoare de 727.659 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in prezenta cauza.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Prisacariu Marian - Claudiu si SC Moldoferm Suin SRL.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.
 
8. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului ANDRIES GHEORGHE, cu privire la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In datele de 18 iunie 2012 si 30 septembrie 2015, in calitate de imputernicit al fiicei sale, inculpatul Andries Gheorghe a depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale - A.F.I.R. inscrisuri false si inexacte pentru obtinerea unui sprijin financiar nerambursabil in cadrul Masurii 121 pentru implementarea proiectului „Dotarea exploatatiei agricole din localitatea Plopana, judetul Bacau prin achizitia de tractor si masini agricole”.
Astfel, in cererea de finantare depusa la data de 18 iunie 2012, inculpatul Andries Gheorghe a mentionat in mod nereal ca fiica sa este adevarata beneficiara a sprijinului financiar nerambursabil. In realitate, beneficiarul sprijinului financiar a fost inculpatul Andries Gheorghe, persoana care, datorita varstei de peste 40 de ani, ar fi obtinut un punctaj insuficient pentru aprobarea finantarii.
Dupa depunerea inscrisurilor, in data de 05 martie 2014, inculpatul Andries Gheorghe a incheiat contractul de finantare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit-Romania (in prezent Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), in baza caruia agentia se obliga sa acorde un sprijin financiar nerambursabil a maxim 336.051,00 lei (echivalentul a maxim 75.144 euro).
Ulterior, in data de 19 noiembrie 2015, intreprinderea individuala a fiicei inculpatului Andries Gheorghe si controlata de catre acesta a obtinut pe nedrept suma de 212.942,23 lei.
In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatului Andries Gheorghe.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a comunicat faptul ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma totala de 212.942 lei, suma la care se adauga dobanzi si penalitati calculate pana la data platii efective.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau cu propunerea de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza”.
 
9. „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor
IOSIF FLORIN, manager de proiect in cadrul TYMBARK MASPEX Romania S.R.L, pentru tentativa la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea fara drept de fonduri europene
NAE MARIAN, sef de lucrari in cadrul S.C. ICIM S.A. Ploiesti, pentru complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea fara drept de fonduri europene
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In calitate de manager de proiect, cu ocazia derularii proiectului „Extinderea retelei de distributie a energiei electrice - Spor de putere TYMBARK MASPEX Romania S.R.L.”, finantat partial din fonduri europene, inculpatul Iosif Florin a depus la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (autoritatea contractanta), in cadrul cererii de rambursare finale, doua documente (Proces verbal de punere in functiune nr. 1305/30.08.2013 si Raport final al proiectului nr. 6 din data de 30.08.2013), cunoscand ca acestea atesta imprejurari necorespunzatoare adevarului, intrucat, la data intocmirii documentelor, echipamentele nu erau racordate la reteaua de distributie a energiei electrice, iar lucrarile de probe/verificari nu au fost realizate. Prin aceste demersuri s-a urmarit aprobarea la plata si ulterior plata efectiva pe nedrept din fonduri nerambursabile a sumei de 1.227.391 lei (suma care nu a fost insa decontata de Ministerul Economiei).
In calitatea sa de sef de lucrari in cadrul S.C. ICIM S.A. Ploiesti - executant al lucrarilor proiectului mentionat, prin atestarea unei situatii de fapt nereale cuprinse in documentul intitulat Procesul verbal de punere in functiune nr. 1305/30.08.2013, pe care l-a semnat, inculpatul Nae Marian l-a sprijinit pe reprezentantul beneficiarului proiectului finantat partial din fonduri europene, in incercarea acestuia de a obtine rambursarea sumei de 1.227.391 lei aferenta cererii de rambursare finala (suma care nu a fost decontata).
Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Prahova”.
La fel ca si in celelalte cauze, Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA face precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie. Informatii suplimentare, la www.pna.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter