RO EN
Košík je prázdný

DELOITTE: Antreprenorii se asteapta sa resimta efectele pandemiei si in urmatorii ani

Antreprenorii din intreaga lume se asteapta sa resimta efectele ample ale pandemiei pentru urmatorii cativa ani, potrivit celui mai recent studiu Deloitte Private Survey, efectuat in randul a 2.750 de companii private de pe tot globul. Principalele lor ingrijorari pentru urmatorii doi ani sunt legate de efectele pandemiei asupra cererii de produse si servicii (28%) si de efectele operationale asupra lanturilor de aprovizionare, de resurse umane, de IT si de livrare (25%). Alte riscuri identificate de companiile participante la studiu sunt atacurile cibernetice si securitatea informatica (26%), cresterea concurentei pe piata (26%) si costul materiilor prime si al altor factori de productie, inclusiv energia (23%).
Desi majoritatea companiilor participante la studiul Deloitte cred ca principalii indicatori de business, precum productivitatea, veniturile, profitul si investitiile de capital, se vor imbunatati, acestea sunt precaute cu privire la planurile de a face angajari, doar 11% dintre respondenti previzionand cresterea numarului de angajati in urmatorul an, in timp ce 8% au prognozat o scadere.
Aproape trei sferturi (71%) dintre respondenti considera ca transformarea modului de lucru, a fortei de munca si a locului de munca reprezinta aspecte importante sau extrem de importante pentru rezilienta organizatiei si nu mai putin de 20% si-au schimbat deja integral modul de lucru. Majoritatea se concentreaza pe oferirea unui mod de lucru flexibil si pe regandirea organizatiei pentru a fi mai agila si pentru a avea rezultate superioare cu echipe mai mici, independente.
„Antreprenorii si-au intensificat eforturile de transformare organizationala, accelerand demersurile de digitalizare si incorporand in strategie principii de sustenabilitate in sensul larg al conceptului – mediu, impact si responsabilitate sociala. De asemenea, participantii la studiu mentioneaza faptul ca fondurile oferite de guverne au reprezentat o modalitate importanta de combatere a efectelor economice ale pandemiei si cea mai importanta forma de asistenta din partea statului de care vor avea nevoie in continuare, pe termen scurt, pentru a facilita cresterea economica”, a spus Andrei Burz-Pinzaru, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal, si liderul Programul Deloitte Private, care se adreseaza companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor locali, IMM-urilor, start-up-urilor si afacerilor de familie.
Transformarea digitala a devenit atat o prioritate in contextul pandemiei, 70% dintre companii accelerand semnificativ acest demers, cat si o strategie de crestere pentru urmatorii doi ani pentru peste 40% dintre companii. In timp ce peste un sfert dintre companiile private au demarat acest proces inainte de pandemie, mai mult de jumatate l-au initiat ca o forma de raspuns la criza. Principalele arii tehnologice in care companiile private intentioneaza sa investeasca sunt securitatea informatiei si securitatea cibernetica (39%), analiza datelor (37%), sistemele de management al relatiilor cu clientii (34%), inteligenta artificiala (33%), automatizarea proceselor de afaceri (32%), Internet of Things (30%). Proprietarii de businessuri si echipele de top management participante la studiu se asteapta ca investitiile in tehnologie sa aduca beneficii importante pentru organizatiile lor, precum imbunatatirea relatiei cu clientii, cresterea volumelor de vanzari, cresterea capacitatii de a gestiona si de a reduce costurile.
De asemenea, aproape 70% dintre respondenti mentioneaza ca definirea si urmarirea unor obiective care merg dincolo de obiectivele de profit au devenit tot mai importante pentru rezilienta si succesul organizatiilor, mai ales ca urmare directa a crizei generate de COVID-19. In ceea ce priveste sustenabilitatea si reducerea emisiilor de carbon, doua treimi dintre companiile private participante la studiu spun ca acestea raman pe lista de prioritati, in ciuda perturbarilor cauzate de pandemie. Cu toate acestea, o treime dintre respondenti inca mai cred ca factorii de mediu, sociali si de guvernanta (environmental, social, governance - ESG) reprezinta o zona de risc scazut pentru anul urmator, iar 14% nu vad niciun risc asociat.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter