RO EN
Košík je prázdný

EY: Tot mai multi investitori acorda atentie performantelor ESG in procesul decizional

Un numar tot mai mare de investitori institutionali de la nivel global acorda mai multa atentie performantelor ESG in procesul decizional, iar 74% dintre acestia declara ca sunt mai inclinati sa isi cedeze participatiile detinute la companiile cu rezultate slabe in domeniul ESG. Cu toate acestea, inca lipsesc actiunile concrete si este necesara o imbunatatire a raportarilor din partea companiilor, potrivit raportului EY Global Institutional Investor Survey 2021.
Raportul, care sondeaza opiniile a 320 de investitori institutionali din 19 tari, arata ca 90% dintre investitori acorda mai multa importanta in prezent performantelor ESG in procesul lor decizional decat inainte de pandemie. Mai mult, 92% spun ca deciziile pe care le-au luat in ultimele 12 luni au avut la baza beneficiile potentiale ale unei „redresari verzi”.
De asemenea, exista intentii clare in randul majoritatii investitorilor de a analiza mai atent riscurile ESG la nivelul portofoliilor lor si al investitiilor vizate in viitor. Peste trei sferturi (77%) dintre respondenti au declarat ca, in urmatorii doi ani, intentioneaza sa analizeze in profunzime riscurile „fizice” - impactul schimbarilor climatice asupra capacitatii unei organizatii de a furniza produse si servicii. Acest procent reprezinta o crestere de la 73% in 2020. In mod similar, 80% (fata de 71% in 2020) vor face mai multe eforturi pentru a evalua riscurile de „tranzitie”, adica ce impact ar avea asupra pietei trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon.
Laura Ciobanu, Manager, Schimbari Climatice si Sustenabilitate, EY Romania: “Principiile ESG nu au fost niciodata mai importante atat pentru investitorii institutionali, cat si pentru companii insa, desi este clar ca aceste criterii sunt in centrul atentiei, studiul nostru subliniaza totodata preocuparile continue cu privire la transparenta si calitatea dezvaluirilor ESG ale companiilor, in special atunci cand vorbim despre materialitate, cu precadere lipsa concentrarii asupra aspectelor materiale.
In plus, colectarea unor astfel de date poate reprezenta o adevarata provocare, deoarece, in timp ce multe companii au procese robuste, bine documentate, in ceea ce priveste datele financiare, impreuna cu asigurarea suplimentara a multiplelor semnaturi ale managementului, aceste procese sunt adesea rudimentare in cazul informatiilor ESG. Avand in vedere ca acestea sunt folosite practic in dialogurile cu investitorii, veridicitatea lor devine si mai importanta, astfel incat companiile ar trebui sa ia in considerare imbunatatirea modului in care colecteaza, consolideaza si isi asuma responsabilitatea la nivel de management pentru propriile informatii ESG dezvaluite.”
Studiul arata ca investitorii institutionali fac unele demersuri pentru a stabili daca organizatiile sunt capabile sa isi indeplineasca obiectivele ESG. Respondentii au mentionat ca se uita la o serie de factori atunci cand iau decizii de investitii, inclusiv existenta unui responsabil ESG (de exemplu un director pentru sustenabilitate sau Chief Sustainability Officer), care sa raporteze direct catre directorul general si echipa de conducere executiva (53%), sau in ce masura cultura organizationala este aliniata cu obiectivele ESG (52%) si beneficiaza de un audit independent privind raportarea ESG (48%). Cu toate acestea, doar 42% dintre respondenti sunt preocupati de modul in care performantele ESG sunt luate in considerare la nivelul consiliilor de administratie sau de corelarea remuneratiei conducerii executive cu acestea.
In pofida unei atentii sporite acordate performantelor ESG si a ambitiilor de a face mai mult, studiul arata ca investitorii institutionali au actionat relativ lent in directia schimbarilor concrete in modul in care isi desfasoara activitatea. Doar 49% au luat masuri pentru a-si actualiza abordarea in domeniul investitiilor, iar 44% si-au reconfigurat strategiile de gestionare a riscurilor. De asemenea, doar 44% considera ca au o abordare „foarte matura” in legatura cu riscurile climatice.
Multi investitori sunt preocupati de calitatea si transparenta raportarilor ESG efectuate de companiile pe care le au in vedere. Jumatate dintre respondenti (50%) considera ca raportarile companiilor privind aspectele financiare importante nu sunt adecvate, marcand o crestere semnificativa fata de 37% in 2020.
Cu toate acestea, exista sperante ca introducerea standardelor globale va fi utila in acest sens, iar 89% dintre investitorii sondati au declarat ca doresc ca aceste standarde sa devina obligatorii.
Pentru a exista un progres real in anii urmatori, investitorii trebuie sa faca din performantele ESG o componenta importanta a planificarii strategice, iar companiile sa actioneze rapid pentru a oferi rapoarte mai clare si mai detaliate cu privire la riscurile ESG. In acelasi timp, nu poate fi ignorata nevoia urgenta de a avea un cadru legislativ mai clar, cu standarde globale coerente, pe care investitorii si companiile deopotriva sa le respecte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter