RO EN
Košík je prázdný

CONAR SA: Printre creditori se afla firme din cadrul propriului grup

Dupa modelul altor societati din cadrul grupului Izometal-Confort, antreprenorul de constructii Conar SA – Arad (controlat tot de omul de afaceri Georgica Cornu) a intrat in insolventa la cererea proprie, judecatorul sindic Ioan Foltean (de la sectia civila a Tribunalului Arad) stabilind inca un termen pentru continuarea procedurii in luna octombrie 2013. Pana in acel moment, administratorul judiciar Expert SPRL Filiala Timis a convocat, la data de 10 iulie 2013, sedinta comitetului creditorilor firmei, care pot vota si prin corespondenta, dat fiind ca in dosarul nr. 7056/108/2012, aflat pe rolul instantei, figureaza 74 de agenti economici, persoane fizice, institutii etc. ce detin creante asupra debitoarei. Pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat prezentarea ofertelor de evaluare pentru stabilirea valorii patrimoniului societatii, respectiv a creantelor garantate, in conformitate cu prevederile art. 23 din Legea nr. 85/2006 (cu selectarea evaluatorului si stabilirea remuneratiei acestuia in baza ofertelor depuse). De asemenea, s-a solicitat aprobarea reevaluarii stocurilor fara miscare la data de 31 mai 2013. Printre creditorii firmei se afla insusi holdingul Izometal-Magellan, precum si: Amarad SA (antreprenor aflat la randul sau in insolventa), ArcelorMittal Distribution Romania (prin societatea de recuperare a debitelor Coface), Confort SA, Porta KMI Romania, Tehnorex, Terra Romania Utilaje de Constructii etc. Trebuie precizat ca, actualmente, dosarul de insolventa (deschis in octombrie 2012) a parcurs mai multe etape de solutionare a contestatiilor la tabelul de creante, in timp ce pe rolul instantei superioare (Curtea de Apel Timis) figureaza un recurs privind contestatia unei creante garantate (inaintat de BCR SA, in calitate de recurent creditor, in care Izo-Oil are calitatea de intimat creditor si Conar SA de intimat debitor), cu termen stabilit in septembrie a.c.
Situatia companiei este departe de a fi clarificata
Tot BCR a deschis un alt recurs similar la instanta mentionata anterior, in timp ce Eximbank si CEC Bank s-au constituit parti recurente impotriva Conar intr-un alt dosar, toate cauzele urmand sa fie judecate la cel de-al doilea termen, din septembrie. Nu numai detinatorii creantelor garantate au declarat recurs impotriva unor solutii anterioare, ci si Porta KMI (cu termen de judecata tot in septembrie), respectiv alti creditori, inclusiv persoane fizice. Astfel, cu opt recursuri si o procedura ce se anunta a fi dificila, situatia Conar SA este departe de a fi clarificata. De asemenea, trebuie remarcat si faptul ca alte firme din cadrul Izometal figureaza in tabelul de creante, iar prin intermediul acestora pot fi inaintate alte contestatii si diverse actiuni in instanta care, de regula, prelungesc termenele de judecare a dosarului principal. La inceputul acestui an, Georgica Cornu a depus la diverse instante cereri de deschidere a insolventei pentru mai multe firme din cadrul grupului pe care il administreaza direct sau indirect, printre care se afla Izometal-Magellan, Confort SA - Timisoara, Conar SA etc. In acel moment, omul de afaceri explica faptul ca „efectul negativ al crizei economice din anul 2012 a fost puternic si am fost obligat legal sa declar insolventa mai multor firme din grup, din cauza neincasarii unui volum mare de creante pentru lucrari executate, servicii prestate si marfuri livrate in valoare de peste 60 milioane de euro, precum si pe fondul intrarii in insolventa a unui numar de peste 150 de firme ce aveau sume importante de plata catre firmele din cadrul grupului meu. Acest lucru l-am facut in conditiile in care aveam un portofoliu de contracte in derulare de peste 200 milioane de euro. La data declararii insolventei, grupul meu de firme a suferit daune si prejudicii care au fost evaluate de experti autorizati la peste 150 milioane de euro, daune care speram ca vor fi incasate de la partenerii cu care avem contracte”.
***
Conar SA – Arad a devenit membra a grupului Izometal - Confort in anul 2007 si are capacitatea de a executa lucrari atat in domeniul constructiilor civile, cat si in sectorul celor industriale. La inceputul lui 2012, societatea castigase doua contracte de proiectare si executie a unor statii de epurare in judetul de resedinta, cu o valoare de 40 milioane de lei. Potrivit datelor comunicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice, perioada cea mai propice pentru Conar SA a fost constituita de anul 2010, cand s-a raportat o cifra neta de afaceri de 143,2 milioane de lei. Pentru anul trecut, la acest indicator s-au declarat 71,3 milioane de lei, insa in conditiile unei pierderi nete de 37,98 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.just.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter