RO EN
Košík je prázdný

COFACE: 810 insolvente in constructii in 2020, in pofida cresterii de 16% a pietei

In pofida unei cresteri de aproape 16% a volumului lucrarilor de constructii in 2020, sectorul a continuat sa se mentina in topul insolventelor, cu 810 proceduri declansate in 2020, in scadere cu 13% comparativ cu nivelul din 2019. Sectorul detine, astfel, 15% din totalul insolventelor la nivel national, pondere chiar si peste horeca (11%), domeniu cel mai afectat de efectele pandemiei de coronavirus.
"Sectorul constructiilor este castigatorul anul 2020 si estimam ca va avea o traiectorie buna si in 2021. Infrastructura va avea o evolutie pozitiva, statul fiind «condamnat» sa investeasca, iar aportul finantarilor europene va fi semnificativ. Estimam ca si cererea din real estate, mai ales pe sectoarele rezidential si industrial/ logistic va avea o contributie semnificativa la evolutia optima a sectorului in 2021. Totusi, credem ca acest domeniu se va mentine in top trei national din punct de vedere al insolventelor si in acest an", a declarat Eugen Anicescu, Country Manager la Coface Romania.
Cel mai recent studiu Coface Romania referitor la insolvente arata ca in anul 2020 s-au deschis 5.564 proceduri noi de insolventa, cu -13% sub nivelul inregistrat in 2019. Cele mai multe proceduri deschise anul trecut au fost inregistrate in sectorul comertului cu ridicata si distributie (905), urmat de constructii (810) si comertul cu amanuntul (807). Ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare de insolventa pe rol a variat in ultimii 5 ani intre 50%-54%, iar pentru primele 5 sectoare intre 65%-70%.
Anul trecut a raportat minimele ultimului deceniu si la nivelul incidentelor de plata (doar 2,2 miliarde lei, -29% vs. 2019) si raportului de regenerare (OUT:IN = 1,19) in mediul de afaceri. Toate aceste evolutii pozitive sunt exceptionale, avand in vedere ca s-au inregistrat intr-un an cu cea mai severa contractie economica din ultimul deceniu in contextul pandemiei Covid-19, potrivit Coface Romania.
 
Evolutia firmelor insolvente
Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente in 2020 au fost aproape de 3 miliarde lei, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 si cel mai scazut din ultimii 10 ani. In acelasi timp, numarul locurilor de munca raportate de firmele insolvente pe parcursul anului 2020 este sub pragul de 20.000 pentru prima data in ultimul deceniu.
De asemenea, se observa o scadere graduala a companiilor insolvente care inregistreaza venituri peste 0,5 milioane de euro (medii si mari), doar 301 companii in 2020, fata de 444 in 2019. Totodata, Romania a inregistrat numai 16 firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 de euro/ luna (firme active). Astfel, Romania se apropie de media regionala din perspectiva insolventelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, dupa ce a condus in permanenta acest top regional in ultimul deceniu.
"Anul trecut a inregistrat un mix atipic si paradoxal pentru mediul de afaceri. Masurile privind distantarea sociala in contextul pandemiei Covid-19 au generat efecte negative importante in mediul de business. In ciuda acestui fapt, insolventele au scazut la minimul istoric si raportul regenerarii mediului de afaceri arata cel mai bine, inregistrand cele mai putine intreruperi de activitate raportate la companiile nou infiintate. Pe de o parte, aceasta evolutie arata eficienta ridicata a masurilor de sprijin, care trebuie migrate gradual de la subventionare catre stimulare prin investitii si facilitarea accesului la capital. Pe de alta parte, cred ca anul curent va aduce provocari suplimentare pentru revenirea pe crestere generalizata a companiilor, din cauza indatorarii aditionale, rostogolirii creditelor inghetate anul trecut si presiunilor salariale", a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.
 
Capitala a inregistrat singura crestere a insolventelor in 2020
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa in anul 2020 nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in anul anterior. Dintre toate regiunile, se deosebeste situatia din Bucuresti, care inregistreaza singura crestere a insolventelor pe parcursul anului 2020, respectiv cu 9% fata de anul anterior. La polul opus, cele mai mari scaderi sunt inregistrate in sud-vest (-30%) si sud (-23%).
"Mediul de afaceri s-a aflat, in 2020, in fata unei provocari fara precedent, masurile de lockdown impuse pe fondul pandemiei de Covid-19 generand un blocaj economic brusc si o recesiune semnificativa. In ciuda acestor evolutii, interventia ampla si rapida prin scheme de sprijin a mentinut nivelul lichiditatii in piata, astfel ca insolventele au scazut la minimul ultimului deceniu, iar pierderile financiare ale companiilor insolvente au scazut substantial. Pentru anul 2021, insa, anticipam o crestere a insolventelor indiferent de scenariul pe care il aplicam revenirii economice, atat ca efect de baza, dat fiind nivelul din 2020, dar si ca o consecinta a faptului ca, in pofida injectarii de lichiditate, pierderile din anumite sectoare au fost reale si semnificative. Este important ca abordarea mediului de business fata de risc sa ramana una realista si pragmatica. Coface va continua sa se implice activ, ca furnizor de servicii de management al riscului de credit, dar si prin initiative de educatie antreprenoriala", a adaugat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.
 
Radiografia mediului de afaceri
Analizand evolutia pentru anul 2020, prin comparatie cu anul anterior, se observa o situatie foarte favorabila pentru maturizarea mediului de afaceri. Practic, raportul dintre companiile care si-au intrerupt activitatea si cele nou infiintate a scazut la doar 1,19, cel mai mic nivel din ultimul deceniu si de aproape doua ori sub media inregistrata in perioada 2010-2020.
Numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in anul 2020 scade la aproape de 94.000, fiind pentru prima data in ultimii 10 ani sub pragul de 100.000 si inregistrand cea mai mare contractie din perioada analizata, respectiv 41%. In acelasi timp, numarul companiilor SRL nou inmatriculate in anul 2020 a scazut mai lent, inregistrand o contractie de 12%.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter