RO EN
Košík je prázdný

CITR: Peste 6.600 de companii de impact se afla in stare de insolventa iminenta

Soarta celor 14.550 de companii de impact din Romania aflate in dificultate ramane neadresata. Valul de insolvente cauzate de pandemie si prevestit de piata in 2021 intarzie sa apara. Mult mai ingrijorator insa este valul din umbra, ascuns, al companiilor aflate in stare de dificultate si care nu acceseaza modalitati de restructurare.
Companiile in dificultate reprezinta 45% din totalul companiilor de impact. Procentul a ramas constant de 7 ani
Numarul companiilor de impact (6.654) aflate in stare de insolventa iminenta este cel mai ridicat din ultimii ani
Diferenta mare dintre numarul de companii aflate in insolventa iminenta (6.654) si numarul de companii care au accesat insolventa sau restructurari financiare (293), indica existenta unui numar mare de companii aflate in dificultate care nu acceseaza masuri de restructurare de nici un fel
Doar 1% dintre companiile de impact aflate in stare de insolventa iminenta reusesc sa se insanatoseasca pe cont propriu
30% din totalul companiilor de stat studiate sunt in dificultate
Vestea buna este ca se pregatesc instrumente la care antreprenorii pot apela pentru a depasi starea de dificultate prin implementarea Directivei 2019/1023 la nivel European in Romania
Un studiu realizat de specialistii CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare, arata ca in 2020, in plina pandemie, numarul companiilor de impact aflate in stare de insolventa iminenta a fost la cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Acest nivel este comparabil cu cel din 2013, cand numarul insolventelor iminente a fost cel mai mare din istorie, ca urmare a efectelor prelungite ale crizei financiare din 2008.
Cele mai proeminente cauze, desi menite sa ajute inclusiv mediul de business pe termen lung, au fost chiar masurile adoptate la scara internationala in vederea atenuarii impactului virusului SARS-CoV-2 asupra populatiei. Acestea au avut un impact semnificativ asupra economiei din Romania, in special in trimestrul al doilea, prin: sistarea temporara a operatiunilor in sectorul prelucrator, limitarea circulatiei populatiei cu un impact major in domenii precum transportul de persoane, turism, divertisment, servicii.
„Desi ne-am astepta sa existe un val al insolventelor cauzat de pandemie, acest lucru nu s-a intamplat. Schemele de sprijin guvernamental au contribuit semnificativ la scaderea numarului de insolvente in cazul companiilor de impact. Asadar, astazi nu mai vorbim despre un val agresiv de insolvente generat de pandemie, ci despre unul ascuns, care este mereu iminent, al dificultatii acelor companii aflate intr-o stare de insolventa iminenta sau in dificultate instalata deja de ani de zile. Pandemia a dat amploare dificultatilor preexistente, dar nu a fortat companiile cu probleme sa acceseze proceduri de preventie a insolventei sau de insolventa’, spune Andra Caragea, CEO CITR.
Exista studii de piata care anuleaza ideea unui val al insolventelor generat de pandemie: la nivel global e asteptata o crestere a numarului de insolvente in 2022, de aproximativ 15% fata de 2021, dar aceasta inseamna doar o revenire la nivelul considerat normal inainte de pandemie.
Aceasta concluzie vine inclusiv din faptul ca, in Romania, dintr-un total de 6654 de companii care erau in stare de insolventa iminenta in anul 2020, doar 293 de companii au apelat la deschiderea unei proceduri legale prevazute de legea insolventei sau au apelat la masuri de restructurari financiare din piata.
In 2021, avem o crestere de numai 7% a numarului de proceduri de insolventa noi si o scadere de 33% a numarului de insolvente noi de impact. Aceasta dinamica se datoreaza si masurilor guvernamentale precum moratorii publice si private, amanari fiscale, transferuri de cash sau garantii publice, care au atenuat efectele pandemiei.
Tot la nivel national, studiul CONFIDEX realizat de Impetum Group, din care face parte si CITR, reflecta faptul ca IMM-urile au fost mai afectate de pandemie, fata de cele de impact. Managerii IMM-urilor confirma aceasta stare de fapt prin perceptiile lor – acestia estimau redresarea propriei companii la situatia financiara de dinainte de pandemie in 21 luni, fata de managerii companiilor mari care erau mai optimisti, estimand revenirea la 19 luni.
O alta concluzie importanta a studiului CITR este faptul ca doar 1% dintre companiile in stare de insolventa iminenta in 2020 au reusit sa devina finantabile prin metode proprii. Studiul a avut in vedere companiile care au trecut din starea de insolventa iminenta la 2019 la cea de companii finantabile in 2020.
Analiza a indicat faptul ca aceasta trecere s-a datorat unor masuri interne de restructurare sau imprumut de capital de la actionari, masuri foarte dificil de implementat in conditiile unei lipse de experienta din partea antreprenorilor cu privire la tehnici de restructurare si in conditiile unei lipse acute de capital aferent investitiilor in companiile aflate in dificultate.
„In ceea ce priveste companiile aflate deja in dificultate, pandemia a functionat ca un catalizator al problemelor existente si a potentat nevoia imediata de actiune. Experienta ne spune insa ca masurile punctuale nu sunt aproape niciodata suficiente. Ca atare, accesarea unor proceduri de preventie si/sau de restructurare s-a transformat intr-o necesitate”, spune Paul Cirlanaru, Senior Partner CITR.
Nici companiile de stat nu fac exceptie, aproximativ 30% din totalul celor de impact aflandu-se in dificultate. Desi exista companii care au manifestat deschidere fata de perspectiva restructurarii, cum ar fi ROMAERO sau CFR Marfa, este nevoie de mai multe exemple pozitive.
In contextul unei crize fara precedent, UE isi propune sa stimuleze reluarea activitatii economice a companiilor care intampina dificultati financiare, sa faciliteze accesarea masurilor de restructurare la primele semne de dificultate.
Romania se aliniaza trendurilor europene, sens in care se va modifica Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, prin implementarea Directivei UE 2019/1023 in legislatia nationala. CITR are rolul de consultant expert in consortiul selectat de Comisia Europeana pentru implementarea Directivei UE 2019/1023 in domeniul preventiei si restructurarii.
Odata adoptata legislatia, antreprenorii romani vor beneficia de proceduri mai clare, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendarea executarilor silite, iar creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor prin apelarea la mecanisme de restructurare inca de la primele semne de dificultate.
Despre studiul companiilor de impact:
In 2013 CITR a introdus in piata termenul „companie de impact” referindu-se la companiile cu active mai mari de un million de euro si a studiat industriile in care ele activeaza, nivelul profitului, gradul de indatorare si rata de incasare a creantelor. Folosind experienta de peste 10 ani in piata de insolventa si restructurare, studiul are ca scop intelegerea dinamicii mediului de business, dar si discrepantele din mediul antreprenorial.
A saptea editie a studiului are ca an de referinta anul 2020, un an atipic plin de provocari si situatii noi cu care economia nu s-a confruntat in istoria recenta. Masurile adoptate la scara internationala in vederea atenuarii impactului virusului SARS CoV 2 asupra populatiei au avut un impact semnificativ asupra economiei din Romania in special in trimestrul doi, conducand la o amanare a oricaror masuri de restructurare, masuri care vor fi necesare in anii ce vin.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter