RO EN
Košík je prázdný

BT: Blocajele lanturilor de productie limiteaza oferta de materii prime si materiale

Pe parcursul ultimelor luni am asistat la persistenta distorsiunilor la nivelul lanturilor mondiale de productie, intr-un context caracterizat prin relansarea economica post-pandemie, proces sustinut de campania de vaccinare si de mix-ul relaxat de politici economice in implementare dupa incidenta crizei sanitare.
Recent Banca Reglementelor Internationale (BIS) a publicat un material cu privire la consecintele macroeconomice ale blocajelor la nivelul lanturilor mondiale de productie.
Conform acestei analize distorsiunile la nivelul lanturilor mondiale de productie au la baza atat factori care tin de declansarea pandemiei si implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare, dar si nivelul redus al investitiilor productive in unele ramuri ale economiei mondiale inainte de incidenta pandemiei (inclusiv in contextul tranzitiei spre energia din surse regenerabile) si majorarea semnificativa a cotatiilor la materii prime in perioada recenta.
Totodata, analiza BIS atrage atentia cu privire la faptul ca impactul economic al blocajelor la nivelul lanturilor mondiale de productie este exacerbat si de alti factori: modificarea cererii spre bunuri manufacturate dupa declansarea crizei sanitare; schimbarea comportamentului participantilor de-a lungul lanturilor de productie; factori structurali la nivelul lanturilor mondiale de productie (acordarea de prioritate eficientei in detrimentul rezistentei in anii anteriori pandemiei).
In ceea ce priveste consecintele macroeconomice ale blocajelor din sfera lanturilor mondiale de productie analiza BIS mentioneaza: limitarea ofertei de materii prime si materiale, cu impact nefavorabil pentru activitatea economica (severitatea impactului depinde de locul in care persista blocajele pe lanturile de productie - impactul este mai mare cu cat blocajele sunt mai la inceputul lanturilor de productie - astfel, conform estimarilor BIS o scadere a productiei mondiale de semiconductori cu 10% contribuie la diminuarea PIB-ului mondial cu 0,2%); totodata, conform estimarilor BIS criza de chip-uri la nivel mondial poate reduce productia auto din acest an cu 7,7 milioane unitati pe plan global (ceea ce reprezinta 8% din productia pre-pandemie).
De asemenea, blocajele au impact si la nivelul inflatiei - contribuie la cresterea presiunilor inflationiste - de altfel, in ultima perioada am asistat la intensificarea semnificativa a presiunilor inflationiste la nivelul tuturor tarilor lumii, evolutie determinata, in principal, de socurile din sfera ofertei (inclusiv blocajele din sfera lanturilor mondiale de productie).
La finalul analizei BIS se atrage atentia si cu privire la consecintele favorabile determinate de aparitia blocajelor la nivelul lanturilor mondiale de productie - stimularea investitiilor in mai multe ramuri ale economiei, cu impact pozitiv pentru oferta si pentru dinamica preturilor pe termen mediu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter