RE/MAX Romania, parte a liderului mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, prezinta rezultatele unui studiu despre impactul Covid-19 in piata imobiliara, realizat de companie la nivel european. Printre cele mai importante concluzii se numara: corectii de pret pe segmentul vanzari, scaderi de pret pe inchirieri, precum si o usoara scadere a volumului tranzactiilor.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.130 de agenti si brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egala de femei si barbati, majoritatea cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani. Jumatate dintre participantii la studiu au o experienta de minim trei ani in cadrul agentiilor RE/MAX.
In Romania, specialistii estimeaza la o corectie medie la nivel national intre 5 si 10% a pretului la apartamente
La nivel european, pe segmentul vanzari, peste 50% dintre specialisti estimeaza scaderi ale preturilor intre 5-10%. Exceptie fac Franta, Finlanda, Olanda, Cehia si Turcia, care prezic o crestere intre 2-5% a pretului la case. In Romania, la nivel national, specialistii estimeaza o corectie medie intre 5 si 10% a pretului pentru apartamente, cu variatiuni in functie de piata/oras.
Pe segmentul inchirieri, respondentii prezic o scadere a preturilor cuprinsa intre 10 si 15%. Totodata, 70% dintre participantii la studiu indica scaderi intre 10-20% ale preturilor pentru proprietatie comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenti estimeaza scaderi atat in mediul rural, cat si in cel urban.
Peste 40% dintre respondenti estimeaza o stagnare sau o usoara scadere a volumului de tranzactii imobiliare in Romania
In ceea ce tine de volumul tranzactiilor, specialistii estimeaza o usoara tendinta de scadere la nivel european, cu exceptia Frantei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanti preconizeaza cresteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanti estimeaza o scadere a volumului de tranzactii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietati.
De asemenea, mai mult de 65% dintre participantii la studiu preconizeaza o scadere a volumului de tranzactii pe segmentul comercial, atat la nivel de vanzari, cat si de achizitii. Totodata, peste 40% considera ca va scadea numarul tranzactiilor pe segmentul proprietati pentru investitii.
Potrivit rezultatelor obtinute, printre motivele principale care determina scaderea volumului de tranzactii se numara rata ridicata a somajului si incertitudinea generala, respectiv nesiguranta financiara din partea cumparatorilor.