In ultima vreme au aparut noi dovezi privind transmisia aeriana SARS-CoV-2 si recunoasterea generala a transmisiei pe baza de aerosoli pe distante lungi. Acest lucru a facut ca masurile de ventilare sa fie cele mai importante demersuri de inginerie in mentinerea sub control a infectarii. In timp ce distantarea fizica este importanta pentru a evita un contact apropiat, riscul unei concentratii de aerosoli si a unei infectari incrucisate de la 1,5 m in sus distanta fata de o persoana infectata poate fi redus cu o solutie de ventilare adecvata si distributie eficienta a aerului. Intr-o astfel de situatie sunt necesare cel putin trei niveluri de indrumare: (1) cum sa functioneze instalatiile HVAC si alte instalatii in cladirile existente chiar acum in timpul unei epidemii; (2) modul de efectuare a evaluarii riscurilor si evaluarea sigurantei diferitelor cladiri si camere; si (3) care ar fi actiuni de anvergura pentru a reduce in continuare raspandirea bolilor virale in viitor in cladirile cu sisteme de ventilare imbunatatite. Fiecare spatiu si modalitate de operare a unei cladiri sunt unice si necesita o evaluare specifica. Facem 15 recomandari care pot fi aplicate in cladirile existente la un cost relativ redus pentru a reduce numarul de infectari incrucisate in interior.
In ceea ce priveste debitele de aer, ventilarea este intotdeauna de preferat, dar nu este singura masura necesara. Spatiile mari, care sunt ventilate conform standardelor actuale, tind sa fie rezonabil de sigure, dar incaperile mici ocupate de cateva persoane prezinta cea mai mare probabilitate de infectie, chiar daca sunt bine ventilate. Desi exista multe posibilitati de a imbunatati solutiile de ventilare in viitor, este important sa recunoastem ca tehnologia si cunostintele actuale permit deja utilizarea mai multor incaperi din cladiri in timpul unui focar de tip COVID-19, daca ventilarea respecta standardele existente si se realizeaza o evaluare a riscurilor.
In acest document, REHVA sintetizeaza sfaturile privind utilizarea si exploatarea instalatiilor din cladiri in zonele cu focar de boala coronavirus (COVID-19), cu scopul evitarii raspandirii COVID-19 ca urmare a unor factori ce tin de instalatiile de incalzire, ventilare si climatizare (HVAC) si instalatiile sanitare. Informatiile prezentate in acest document au rol de indrumare temporara; documentul putand fi completat cu dovezi si informatii noi atunci cand sunt disponibile.
In acest document sunt prezentate masuri de preventie referitoare la instalatiile pentru cladiri. Domeniul de aplicare este limitat la cladiri comerciale si cladiri publice (birouri, scoli, zone comerciale, cladiri pentru sport etc), in care se presupune ca prezenta persoanelor infectate este discontinua. Cladirile rezidentiale sunt in afara domeniului acestui document. Pentru documentul complet, click aici!