Reprezentanti ai autoritatii locale si centrale, dar si ai ONG-urilor participa, vineri, la o discutie tehnica menita sa stabileasca: criterii pentru zonele de interventie in vederea reducerii riscului seismic, modul in care se va desfasura campania de informare a cetatenilor, dar si in ce fel vor fi partajate responsabilitatile intre Primaria Capitalei si cele de sector.
Evenimentul are loc la sediul ARCUB, fiind organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, dar participa si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii, ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, ai Universitatii Tehnice de Constructii, ai primariilor de sector si ai unor ONG-uri.
"Legea pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic a fost modificata foarte recent si din aceasta perspectiva este nevoie de o colaborare intre institutii si a vedea cine ce va face in continuare, pentru ca sa fim cat mai eficienti in aceasta problema", a spus edilul general, Nicusor Dan, citat de Agerpres.
Directorul executiv al Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Razvan Munteanu, a declarat ca principalul obiectiv al intalnirii este definirea criteriilor de stabilire a zonelor prioritare pentru implementarea evaluarii vizuale rapide.
"Inainte de aprobarea acestei metodologii, singurul instrument pe care il aveam de a cataloga o cladire era acela de a efectua o expertiza tehnica. Si astazi ne aflam in situatia in care avem o serie de expertize elaborate intr-un mod eterogen, la nivelul intregului oras. Prin aceasta metodologie, legiuitorul ne inainteaza un instrument prin care sa putem sa scoram intai niste imobile, sa le prioritizam si abia apoi sa trecem la etapa de expertizare tehnica, o etapa care este mult mai complexa si ca activitati, si ca durata de timp", a spus acesta.
Seful Departamentului Urbanism si Mobilitate Durabila din cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Bucuresti, Bogdan Suditu, a precizat ca dezbaterea are loc in contextul zilei de 4 martie, dar si dupa modificarea recenta a cadrului normativ referitor la reducerea riscului seismic.
"De anul trecut, avem o lege noua, Legea 212. De anul trecut, din decembrie, avem o metodologie aprobata referitor la evaluarea vizuala rapida. Saptamana aceasta, prin ordonanta, s-au modificat termenele prin care aceasta evaluare vizuala rapida trebuie sa fie initiata. Primaria Municipiului Bucuresti, impreuna cu noi, echipele tehnice din jurul acesteia, am initiat aceasta dezbatere pentru a identifica criteriile si a le aplica in asa fel incat sa identificam aceste zone de interventie prioritara. Bucurestiul este foarte mare, problemele sunt foarte mari. De foarte multe ori ne uitam catre zona centrala, dar nu inseamna ca toate celelalte zone care nu sunt construite neaparat inainte de 1940, dar sunt construite inainte de 1977 nu sunt vulnerabile", a spus el.
Totodata, a atras atentia asupra faptului ca dupa adoptarea Legii 212, atat Primaria Municipiului Bucuresti, cat si sectoarele au responsabilitati in ce priveste reducerea riscului seismic.
"Dupa discutiile tehnice de astazi, o sa propunem domnului primar general, colegilor de la sectoare prezenti o propunere de partajare a acestei responsabilitati, care ulterior sa fie asumata, sa fie implementata in baza unui act normativ, o hotarare de Consiliu General reprezentativa. Al doilea lucru pe care o sa-l discutam astazi, tehnic, sunt propuneri privind criteriile pentru stabilirea zonelor prioritare, in asa fel incat, in baza tuturor informatiilor celor care au lucrat in domeniu (...) sa punem impreuna toate datele si informatiile tehnice pe care le avem, in asa fel incat sa rezulte prioritati teritoriale si ulterior sa stabilim cine ce face si termene in care sa se inceapa evaluarea vizuala rapida si, daca e cazul, ulterior expertize si consolidari. Cel de-al treilea obiectiv al intalnirii de astazi este propunere privind modul de lucru si de informare a cetatenilor", a precizat el.
Primaria Capitalei a incheiat contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea de cladiri prin PNRR
Municipalitatea Bucuresti a incheiat contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea de cladiri prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a declarat Razvan Munteanu, director executiv al Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).
"Incepand de anul trecut avem doua mari planuri la nivel national - Planul National de Redresare si Rezilienta si Planul National pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic. In ambele programe, institutia noastra a aplicat si a depus o serie de proiecte - in PNRR am depus pentru imobile in valoare de 60 de milioane de euro si in prezent avem contracte incheiate in valoare de 50 de milioane de euro, iar pe 3 ianuarie, anul acesta, am depus proiecte in valoare de 120 de milioane de euro, care sunt in evaluare", a spus Razvan Munteanu, vineri, intr-o conferinta de presa despre cutremure.
El este de parere ca va mai fi mult timp pusa bulina pe imobile in Bucuresti. "Depinde de fiecare dintre noi cat de mult ne putem implica si cat putem multiplica efortul nostru in consolidare, pentru ca, o data cu aparitia noii legi, nu doar Primaria Municipiului Bucuresti este abilitata sa faca consolidare, ci si primariile de sector", a mentionat Razvan Munteanu.
Banca Mondiala, a adaugat el, estimeaza ca la nivelul Bucurestiului sunt 20.000 de cladiri vulnerabile la seism. Razvan Munteanu a explicat ca imobilele nu sunt foarte incadrate intr-o clasa de risc seismic, dar sunt construite inainte de 1977.
Potrivit sursei citate, in bazele de date ale AMCCRS sunt circa 2.500 de cladiri incadrate in clasa de risc seismic intai, doi sau de urgenta.