Romania este o tara in care cutremurele de pamant de magnitudini mari se produc, statistic vorbind, cu o anumita ciclicitate, fapt ce ridica problema protectiei antiseismice la nivel de chestiune politica si de siguranta nationala, a declarat prof. dr. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Romane.
"In ultima vreme, toata lumea spunea ca cutremurele sunt la 40 de ani, trecand de la ceea ce s-a intamplat in 1940, 1977 si, impreuna cu colegii, am incercat sa facem o situatie statistica, din carti vechi, din documente. Din toate aceste cercetari si studii pe care le-am facut, se pare, cu un grad de aproximatie destul de mare, la urmatorul cutremur sa ne asteptam in jurul anului 2035. N-am vrut si nu vrem sa spunem mereu acest lucru, pentru ca, pe de o parte, mai linistim oamenii si asta ar fi bine, dar, pe de alta parte, ii lasam in indiferenta totala pe cei care administreaza si care nu vor sa se implice in rezolvarea acestor probleme. Deci, vrem, nu vrem, in Romania cutremure vor fi si marea problema este ca un nou cutremur va afecta multe din cladirile peste care au trecut cutremure in 1940, 1977 si la un nou cutremur marea problema, dupa mine, va fi ce se va intampla dupa cutremur", a declarat Noica intr-un interviu acordat AGERPRES.
Nicolae Noica a apreciat faptul ca actualul guvern a hotarat sa constituie un comitet care sa se ocupe de problema protectiei seismice.
"Un astfel de program este binevenit, dar el nu se poate face pentru trei luni, trebuie facut pe o perioada de 10 - 15 ani, pentru ca problema asta, a protectiei seismice, se intinde de-a lungul timpului. Si mai este un aspect pe care vreau sa il subliniez: problema protectiei la cutremur e o chestiune de siguranta nationala. Un mare profesor italian, ing. Giuseppe Grandori, care a venit dupa cutremurul din 1977 in Romania, a spus: 'gradul de asigurare a constructiilor la seisme constituie o decizie politica si nu una tehnica, pentru ca depinde de gradul de risc pe care societatea si-l poate asuma, in functie de conditiile economice, de costuri si nivelul de cunostinte in domeniu' ", a aratat Noica.
Specialistul a punctat ca in Romania, fiind o tara seismica, siguranta la cutremure este "o problema de siguranta nationala" si ea ar trebui rezolvata "in timp, nu din cand in cand sa vorbim".
"Noi nu intelegem problema aceasta a continuitatii - ce e bun, ce e rau. Problema este foarte serioasa. Repet: ea solicita sume de bani, investitii, dar pe langa celelalte si pricepere. Eu tot spun ca, daca o sa mergem pe sistemul de licitatii care intinde lucrarea respectiva pe nu stiu ce perioada, n-o sa reusim sa facem niciodata. Si atunci, am propus, chiar la aceasta comisie de la Guvern, sa agream un numar de sapte, opt, zece antreprize, care stiu sa faca treaba aceasta, sa le dam niste termene si sa ne apucam de treaba", a afirmat Nicolae Noica. Pentru informatii suplimentare, click aici!