RO EN
Košík je prázdný

ME: Romania este bine-pozitionata pentru a face fata consumului de gaze din iarna

Secretarul de stat, Dan-Dragos Dragan, a participat marti, 26 iulie, la reuniunea Extraordinara a Consiliului Energiei, la Bruxelles, in contextul continuarii discutiilor la nivel european cu privire la securitatea aprovizionarii cu gaz natural pentru iarna urmatoare.
Reducerea dependentei de importurile energetice din Rusia si pregatirea pentru iarna viitoare reprezinta obiectivele principale ale reuniunii extraordinare a ministrilor. Pentru a veni cu solutii constructive si adaptate actualului context geopolitic si de securitate Comisia Europeana a propus la data de 20 iulie 2022 un plan care cuprinde masuri coordonate de economisire a gazului natural, in vederea garantarii securitatii aprovizionarii cu gaze naturale a UE.
Conform estimarilor Comisiei Europene si a majoritatii statelor membre, masurile pro-active de pregatire pentru iarna viitoare sunt mai eficiente decat cele reactive in caz de intrerupere a livrarilor si transmit un mesaj clar la nivel international cu privire la pozitia unitara a statelor membre ale Uniunii Europene in fata tentativelor de santaj ale Rusiei.
Inca de la declansarea razboiului din Ucraina si a crizei energetice, Romania a sustinut si continua sa sprijine cooperarea la nivel european, in scopul depasirii in mod constructiv a provocarilor, urmarind de asemenea protejarea intereselor sale strategice.
In marja Consiliului Energiei, Ministrii au ajuns la un acord politic privind propunerea de Regulament al Consiliului privind actiuni coordonate de reducere a consumului de gaze pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023 la nivelul statelor membre prin masuri menite sa asigure un flux constant de gaze catre consumatorii protejati si industria critica.
Regulamentul presupune, in esenta, ca volumul de gaze consumat la data de 31 martie 2023 sa fie cu 15% mai mic decat media volumului consumat in perioada similara din ultimii 5 ani pentru a ne asigura securitatea in aprovizionarea cu gaze in iarna 2022-2023, precum si un nivel adecvat de gaze in depozite in trimestrul II al anului 2023.
Masurile de economisire vor avea un caracter VOLUNTAR la nivelul statelor membre, Comisia furnizand un set de instrumente pe care tarile le pot lua in calcul in functie de specificitatile nationale. In masura in care se materializeaza riscul intreruperii complete sau al reducerii a aprovizionarii cu gaze naturale din Rusia, prin decizie de implementare a Consiliului, se va putea aproba intrarea in stare de alerta la nivelul UE, prin care se vor lua masuri coordonate de reducere a consumului, pana la atingerea unei scaderi in procent de 15%.
Reducerile anterioare intrarii in vigoare a starii de alerta comparativ cu perioada similara din ultimii 5 ani, sunt de asemenea reflectate in tinta de reducere, lucru care usureaza demersurile nationale. La parcursul de reducere a consumului vor fi luate in calcul si o serie de flexibilitati negociate in textul regulamentului. Spre exemplu, gazul utilizat in scopuri non-electrice poate fi dedus din tinta de economisire, la fel si volumele de gaz natural stocate care depasesc tintele intermediare de inmagazinare stabilite in regulamentul privind obligativitatea stocurilor de gaze naturale. In cazul Romaniei nivelul de stocare la momentul actual este de 55%, peste nivelul obligatoriu de 46% la 1 august 2022.
Romania, prin profilul de consum, dar si prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine pozitionata pentru a face fata iernii 2022-2023. In cazul in care vor fi necesare masuri suplimentare de reducere a consumului de gaze, consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale sau industria critica nu vor intra in sfera de aplicare. De asemenea, la propunerea Romaniei, a fost recunoscut rolul critic al sectorului de incalzire centralizata in securitatea aprovizionarii, prin garantarea constanta a volumelor de gaz necesare pentru acest sector.
Ministrii au discutat de asemenea pe marginea celor mai recente evolutii la nivel european cu privire la aprovizionarea cu gaz in contextul continuarii agresiunii Rusiei in Ucraina.
Masurile adoptate de statele membre in scopul pregatirii pentru iarna vizeaza cresterea eficientei energetice, utilizarea surselor regenerabile de energie si a celor cu emisii reduse de carbon si productie in banda, consolidarea interconectarilor la nivelul retelei gazelor naturale, adoptarea unor masuri pentru protejarea populatiei si industriei in contextul cresterii preturilor la energie.
Romania a sustinut importanta surselor de energie indigene, fiind deja demarata extractia de gaze naturale din Marea Neagra care acopera aproximativ 10% din consumul anual al tarii noastre. Prin realizarea investitiei in perimetrul Neptune Deep, Romania va deveni independenta de importurile de gaze naturale, fiind deopotriva un factor de stabilitate in regiune. Energia nucleara si, intr-o oarecare masura, carbunele, prin productia lor in banda reprezinta un element suplimentar de echilibrare a retelei. In viitorul apropiat, Romania este interesata de finalizarea interconectarilor aferente Coridorului Vertical si Coridorului Transbalcanic de gaze pentru a fluidiza aprovizionarea din surse noi de furnizare in regiune. De asemenea, operationalizarea Platformei energetice UE pentru achizitia in comun a gazelor naturale este o cerinta necesara pentru a asigura distribuirea unor fluxuri suplimentare de gaze din state terte, la preturi stabile.
Preturile crescute la energie reprezinta in continuare un subiect care se afla in atentia Comisiei Europene si a Ministrilor Energiei. Analiza diferitelor posibilitati de optimizare a design-ului actual al pietei de energie este de interes pentru Romania in vederea asigurarii unui pret accesibil pentru consumatori. In acest sens, Romania sustine in continuare explorarea posibilitatii de decuplare a pretului la energie electrica de pretul la gaze naturale, arhitectura care ar permite limitarea efectului de contagiune a cresterii pretului la gaze naturale asupra pretului la energie. Comisia Europeana a indicat ca va realiza un studiu de impact cu privire la diferite masuri de optimizarea a designului pietei de energie electrica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter