RO EN
Košík je prázdný

LEGISLATIE: Amenzile pentru nerespectarea calitatii in constructii pot fi dublate

Nerespectarea calitatii in constructii ar putea fi sanctionata mult mai dur decat in prezent, iar perioada de prescriptie a faptelor de natura contraventionala ar putea fi extinsa, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Senat si explicat pe larg pe portalul avocatnet.ro. Astfel, pentru fapte precum neangajarea dirigintelui de santier sau construirea fara proiecte ori in baza unor planuri neverificate de specialisti, se vor da amenzi duble. Totodata, vor fi introduse si perioade minime de garantie pentru lucrarile de constructii.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii a primit, recent, votul favorabil al senatorilor, in calitate de prima Camera sesizata si, pentru a fi aplicat, proiectul normativ are nevoie si de aprobarea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.
 
Conform proiectului de lege, amenzile aplicate in prezent pot fi dublate pentru toate persoanele care nu respecta normele referitoare la calitatea in constructii, "in vederea cresterii responsabilitatii factorilor implicati in asigurarea calitatii in constructii", dupa cum se arata in raportul prin care s-a propus adoptarea actului.
 
Potrivit avocatnet.ro, faptele de natura contraventionala amendate in momentul de fata cu sume cuprinse intre 10.000 de lei si 20.000 de lei vor fi sanctionate cu sume cuprinse intre 20.000 de lei si 40.000 de lei. Printre faptele care vor fi sanctionate mai aspru se afla executarea de modificari la constructie ori demolarea acesteia, cu incalcarea prevederilor referitoare la autorizare si executare; realizarea de constructii fara proiecte sau pe baza unor documente neverificate de specialisti atestati; interzicerea sau obstructionarea efectuarii controlului calitatii in constructii, neprezentarea documentelor si a actelor solicitate de persoanele cu atributii de control si/sau de autoritatile competente etc.
 
Referitor la contraventiile pentru care acum se aplica amenzi intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, cuantumurile acestora vor fi dublate, la 10.000 de lei, respectiv 20.000 de lei. Astfel de sanctiuni se vor aplica pentru fapte precum neasigurarea verificarii executiei lucrarilor de constructii prin diriginti de santier autorizati; necompletarea si nepastrarea cartii tehnice a constructiei, conform prevederilor legale; pentru neexecutarea obligatiilor privind urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor si neexecutarea lucrarilor de reparatii si consolidari etc.
 
In fine, cele mai mici amenzi ce pot fi date in prezent, cele cu valori cuprinse intre 1.500 de lei si 5.000 de lei, vor fi cuprinse intre 3.000 de lei si 10.000 de lei. Cateva exemple de fapte pentru care se vor putea da aceste sanctiuni sunt reprezentate de neprecizarea in proiect a categoriei de importanta a constructiei si nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calitatii; prevederea in proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu exista agremente tehnice, la lucrari la care trebuie sa se asigure nivelul de calitate corespunzator cerintelor fundamentale aplicabile; nerespectarea prin proiecte a nivelului de calitate corespunzator cerintelor fundamentale aplicabile etc.
 
Mai mult, conform propunerii de act normativ, dreptul autoritatilor de a da amenzile pentru nerespectarea calitatii in constructii se va prescrie in cinci ani de la data receptiei facute la terminarea lucrarilor de constructii. In prezent, termenul de prescriptie este de trei ani de la data savarsirii faptei.
 
Amenzile prevazute de lege sunt valabile atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, iar de constatarea si aplicarea sanctiunilor se ocupa persoanele cu atributii de control din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).
 
Se vor stabili perioade minime de garantie pentru lucrari
Potrivit avocatnet.ro, printre obligatiile actuale ale executantilor lucrarilor de constructii se afla, potrivit Legii nr. 10/1995, remedierea pe propria cheltuiala a defectelor calitative aparute din vina lor, atat in perioada de executie, cat si in cea de garantie. Totusi, legea nu face referire la o perioada minima de garantie, astfel ca senatorii au introdus in proiectul adoptat si prevederi in acest sens. Mai exact, perioada de garantie va fi prevazuta in acordurile contractuale incheiate intre parti, iar aceasta va avea, in functie de categoria de importanta a constructiei, o durata de cel putin 5 ani, pentru constructiile din categoriile de importanta A si B, de 3 ani, pentru obiectivele incadrate in categoria C, respectiv de un an pentru constructiile din categoria de importanta D.
 
Categoriile de importanta pentru constructii sunt stabilite prin intermediul HG nr. 766/1997, acestea fiind: constructii de importanta exceptionala (categoria A), deosebita (categoria B), normala (categoria C) si constructii de importanta redusa (categoria D).
 
In plus, garantia va fi prelungita automat cu perioada necesara remedierii defectelor calitative constatate pe durata valabilitatii acesteia.
Incepand din 31 august 2015, toate persoanele care vor sa-si construiasca o locuinta in mediul rural trebuie sa angajeze un diriginte de santier. Pana la acel moment, obligatia nu era aplicabila caselor cu cel mult un etaj din mediul rural.
 
Propunerea legislativa nu este aplicabila inca. Pentru a intra in vigoare, aceasta trebuie sa fie adoptata de Camera Deputatilor, promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter