RO EN
Košík je prázdný

IRES: Satisfactie moderata privind masurile guvernamentale pe durata pandemiei

Romanii raman ingrijorati de situatia generata de pandemia de COVID - 19 si de consecintele acesteia atat la nivel general, asupra tarii, dar si la nivel personal. Gradul de ingrijorare ramane totusi constant in ultimele doua luni, chiar daca in ultimele saptamani numarul cazurilor a crescut in tara noastra; una dintre explicatii fiind experienta destul de redusa a romanilor cu aceasta boala. Chiar daca jumatate dintre romani stiu ca in localitatea lor exista sau au existat cazuri de COVID - 19, procentul celor care cunosc pe cineva care a contractat virusul ramane destul de scazut (16%), astfel incat putini sunt romanii care iau contact direct cu ce inseamna acest virus si cu consecintele bolii. Totusi, procentul este mult mai mare decat in urma cu aproximativ trei luni, cand doar 1% dintre romani declara, intr-un sondaj realizat in luna mai, ca a cunoscut pe cineva bolnav de COVID - 19.
Sondajul face parte din demersul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES, cea mai mare companie de cercetare sociala cu capital romanesc, de a monitoriza constant impactul pe care pandemia de COVID - 19 o are asupra societatii romanesti, numarul studiilor realizate in acest context si difuzate catre public ajungand la 13.
Trei sferturi dintre romani sunt ingrijorati de situatia generata de pandemia de Covid - 19
# 76% dintre romani spun ca sunt foarte si destul de ingrijorati cu privire la situatia generata de pandemia de COVID - 19 in Romania
In aceasta categorie se incadreaza in proportii mai crescute femeile, varstnicii, persoanele educate, votantii Aliantei USR-PLUS si cei ai PNL. Mai putin ingrijorati sunt sub un sfert dintre participantii la studiu, 1 din 10 fiind deloc ingrijorati. Acestia sunt mai ales barbatii, persoanele cu varste intre 36 si 50 de ani, dar si votantii Pro Romania.
# Trei sferturi dintre romani sunt ingrijorati cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, in timp ce un sfert sunt putin sau deloc ingrijorati.
Femeile, persoanele peste 51 de ani si cei cu educatie scazuta, votantii Aliantei USR-PLUS, cei ai PNL si ai PSD sunt mai ingrijorati pentru cei din familiile lor, in timp ce barbatii, tinerii, persoanele cu educatie medie si votantii Pro Romania sunt mai putin ingrijorati.
# Aproape 7 din 10 romani sunt ingrijorati de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus
Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educatie scazuta si care locuiesc in mediul rural, votantii PSD si cei ai PNL sunt mai ingrijorati decat media, iar barbatii, tinerii si persoanele cu varste de cel mult 50 de ani, cei care locuiesc in orase si care au educatie peste medie, dar si votantii Pro Romania sunt mai putin ingrijorati.
Romanii si proximitatea Covid - 19
# Doar 16% dintre romani cunosc personal pe cineva care a fost infectat cu virusul SARS CoV-2.
Tinerii, persoanele educate, cele care locuiesc in Transilvania si Banat, dar si votantii Aliantei USR-PLUS la alegerile parlamentare sunt categoriile care au cunoscut, in proportii mai ridicate decat altele, persoane bolnave de COVID - 19, pe cand varstnicii, cei cu educatie scazuta si votantii PSD se afla printre cei care spun in proportie mai ridicata ca nu cunosc pe nimeni care sa fi contractat boala.
# Jumatate dintre romani (51%) stiu ca in localitatea lor exista sau au existat cazuri de COVID - 19.
Mai informati in acest sens sunt tinerii, respondentii cu educatie ridicata, cei care locuiesc in mediul urban si in sudul tarii, dar si votantii Aliantei USR-PLUS.
# 1 roman din 20 declara ca s-a testat din proprie initiativa pentru COVID - 19, 6% spun ca s-a testat la solicitarea autoritatilor, iar 7% la solicitarea angajatorului.
S-au testat din proprie initiativa in proportii mai ridicate persoanele cu educatie ridicata si cele care voteaza la alegerile parlamentare cu PNL si Alianta USR-PLUS.
La solicitarea angajatorului s-au testat mai ales tinerii si cei cu varste de cel mult50 de ani, persoanele cu educatie scazuta si care locuiesc in Moldova, dar si respondentii care voteaza PNL.
La solicitarea autoritatilor spun ca s-au testat, in proportii mai ridicate decat alte categorii, tinerii si votantii PNL.
Conformismul declarativ al romanilor este ridicat
# Asa cum a reiesit si in studii anterioare ale IRES, romanii sustin in proportii foarte ridicate ca respecta regula privind purtarea mastilor in spatii publice, 94% dintre participantii la acest sondaj sustin ca au facut acest lucru in ultimele doua saptamani, anterioare realizarii cercetarii.
# Doar 6% spun ca au participat, in ultimele doua saptamani la o adunare publica de orice fel / eveniment in aer liber, 15% spun ca au participat la o petrecere in familie sau cu prietenii si sub 20% spun ca au mers in acest interval la biserica.
# 3 din 10 romani nu au mers la locul de munca.
# 85% spun ca au mers la cumparaturi.
#13% dintre participantii la studiu declara ca merg zilnic la cumparaturi, o treime merg de cateva ori pe saptamana, iar un procent similar o data pe saptamana.
Un sfert dintre romani sunt precauti in ceea ce priveste vacanta de vara
# Aproape un sfert (24%) dintre participantii la sondaj declara ca si-au anulat vacanta din aceasta vara din cauza pandemiei sau au amanat-o pentru perioada cand situatia epidemiologica se va imbunatati.
Sunt mai precauti respondentii maturi si varstnici, cei educati, cei care locuiesc in Transilvania si Banat, dar si votantii PNL.
# Aproape 1 din 10 romani (9%) a fost deja in vacanta, iar 13% urmeaza sa plece in perioada urmatoare.
Au fost sau vor merge in vacanta in aceasta vara in proportii mai ridicate decat alte categorii barbatii, tinerii si cei cu varste de cel mult 50 de ani, persoanele cu educatie ridicata, cei care locuiesc in sudul tarii, dar si cei care voteaza cu Alianta USR-PLUS si cu PNL, la alegerile parlamentare.
Satisfactie moderata privind masurile guvernamentale pe durata pandemiei
# Aproape jumatate dintre romani (48%) sunt multumiti de masurile luate de catre Guvernul Romaniei pentru protejarea populatiei in pandemie, in timp de 1 din 5 romani sunt foarte nemultumiti cu privire la acest aspect.
# Putin peste un sfert (28%) dintre participantii la studiu sustin ca sunt foarte si destul de multumiti de politica economica a Guvernului de la debutul pandemiei, in timp ce 6 din 10 romani spun ca sunt nemultumiti.
Favorabili Guvernului in propotie mai mare sunt in general tinerii, persoanele educate, cele care locuiesc in mediul urban, in Transilvania si Banat, alaturi de votantii PNL si de cei ai Aliantei USR-PLUS.
Cum se informeaza romanii despre evolutia Covid - 19 in Romania?
# Aproape jumatate dintre romani sustin ca se informeaza zilnic cu privire la evolutia epidemiei de COVID - 19 in Romania, iar televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai multi dintre romani.
# 15% dintre romani nu urmaresc deloc statisticile legate de cazurile de COVID - 19 din Romania.
# Principalele surse de informare privind cifrele furnizate de Guvern legate de evolutia COVID - 19 in Romania sunt, dupa televiziune, radio-ul (21%) si canalele online ale autoritatilor (site-uri, social media) (21%), retelele de socializare (17%), mediul online altul decat cel oficial (presa, bloguri, experti etc.) (9%), presa scrisa tiparita (5%).
Televiziunea este mijlocul principal de informare pentru femei, pentru respondentii cu varste de peste 50 de ani, pentru cei cu educatie scazuta, pentru persoanele din Moldova si pentru votantii PSD, PNL si cei ai Pro Romania.
Radio este preferat de intervievatii care sustin ca vor vota cu Alianta USR-PLUS, pentru cei cu educatie medie, pentru barbati si pentru varstnici.
Canalele online ale surselor oficiale de informare sunt urmarite cu precadere de catre tineri si de respondentii de cel mult 50 de ani, de persoanele educate si de cele care voteaza cu Alianta USR-PLUS si PNL.
Alte canale online decat cele oficiale (presa online, bloguri, site-uri ale expertilor) sunt preferate in special de catre tineri, de catre persoanele educate si de catre votantii USR-PLUS. Presa tiparita este sursa principala de informare doar pentru varstnici. Pentru studiul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter