RO EN
Košík je prázdný

INSCOP: Romanii cred ca situatia tarii este mai rea decat in urma cu peste 30 de ani

Potrivit sondajului de opinie intitulat „Agenda Romania 2050. O conversatie despre viitorul Romaniei - Editia I”, majoritatea romanilor crede ca situatia tarii este mai rea acum decat in urma cu peste 30 de ani, insa majoritatea tinerilor de 18-29 de ani crede ca situatia tarii este mai buna acum; pe de alta parte, un procent de peste 43% dintre romani este de parere ca situatia generala a Romaniei va fi mai buna peste aproape 30 de ani, in 2050 (57% dintre tinerii de 18-29 de ani cred ca situatia tarii va fi mai buna in 2050).
 
Directie Romania
Aproximativ 70% dintre romani considera ca lucrurile in Romania se indreapta intr-o directie gresita si doar 24,3% sunt de parere ca lucrurile merg intr-o directie buna. 5,9% dintre respondenti nu stiu sau nu raspund.
Analiza socio-demografica: Sunt in medie mai optimisti decat restul populatiei in ceea ce priveste directia tarii persoanele care declara ca veniturile lunare le permit sa aiba tot ce le trebuie fara sa se restranga de la nimic. Persoanele cu varsta intre 45 si 59 de ani, gulerele albastre, respectiv angajatii la privat sunt in medie mai pesimisti decat restul populatiei in ceea ce priveste directia tarii.
 
Comparatia prezentului cu trecutul
Intrebati ce cred despre situatia generala din Romania, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 54% dintre respondenti spun ca este mai rea, 35,6% ca este mai buna, 8,5% ca este la fel, iar 1,9% nu raspund.
Analiza socio-demografica: Cred intr-un procent semnificativ mai ridicat decat media ca situatia in Romania este mai buna decat in 1989 urmatoarele categorii: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie superioara, gulerele albe si persoanele care declara ca veniturile lunare le permit sa aiba tot ce le trebuie fara sa se restranga de la nimic. Persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar si persoanele cu educatie primara cred intr-un procent semnificativ mai ridicat decat media ca situatia din Romania este mai rea decat in 1989.
 
Comparatia prezentului cu trecutul
Peste 43% dintre romani cred ca peste 30 de ani, in 2050, situatia tarii va fi mai buna decat acum, 14,3% ca va fi la fel, iar 34,5% ca va fi mai proasta decat cea din prezent. Ponderea non-raspunsurilor este de 7,7%.
Analiza socio-demografica: Sunt in medie mai optimisti decat restul populatiei in ceea ce priveste situatia tarii in 2050 urmatoarele categorii: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie superioara, gulerele albe si persoanele care declara ca veniturile lunare le ajung ca sa isi cumpere si unele bunuri mai scumpe. Persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar si persoanele cu educatie primara cred intr-un procent semnificativ mai ridicat decat media ca situatia generala din Romania va fi mai proasta in 2050 decat acum.
 
Reforma administrativ teritoriala
Circa 61% dintre romani cred ca o reforma administrativ-teritoriala ar imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania, in timp ce 31,9% sunt de parerea contrarie, iar 7,4% nu stiu sau nu pot aprecia.
Analiza socio-demografica: Nu sunt variatii semnificative pe categorii socio-demografice in ceea ce ii priveste pe cei care considera ca o reforma administrativ-teritoriala ar imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania. Locuitorii Capitalei si ai regiunii Bucuresti Ilfov sunt cele mai sceptice categorii socio-demografice fata de ideea ca o reforma administrativ-teritoriala ar imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania.
In conditiile in care reforma administrativ-teritoriala ar putea cuprinde posibilitatea unificarii/comasarii unor localitati, 60,8% dintre respondenti considera ca reforma administrativ teritoriala ar putea imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania. 35,3% sunt de parerea contrarie, iar 3,9% nu stiu sau nu pot aprecia.
Analiza socio-demografica: Gulerele gri si locuitorii din regiunea Centru sunt categoriile socio-demografice in randul carora se inregistreaza cele mai ridicate procente de acord cu ideea ca administrativ teritoriala ar putea imbunatati calitatea serviciilor publice din Romania in conditiile in care ar putea cuprinde posibilitatea unificarii/comasarii unor localitati. Locuitorii Capitalei si cei din urbanul mic sunt cele mai sceptice categorii socio-demografice fata de acesta idee.
 
Reforma administrativ teritoriala - regiuni/judete
Aproximativ 60% dintre respondenti declara ca ar avea o parere buna despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete, 34,4% ca ar avea o parere proasta, iar 5,8% nu stiu sau nu raspund.
Analiza socio-demografica: Tinerii sub 30 de ani tind sa aiba o parere buna despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete intr-o masura mai mare decat restul populatiei. In randul inactivilor pasivi si ai celor care nu au cont pe retele sociale se inregistreaza cele mai ridicate procente de respondenti care declara ca ar avea o parere proasta despre posibilitatea infiintarii unor regiuni care sa reuneasca mai multe judete.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter