RO EN
Košík je prázdný

INSCOP: Calitatea oamenilor este decisiva pentru imbunatatirea serviciilor publice

Potrivit sondajului de opinie intitulat ”Agenda Romania 2050. O conversatie despre viitorul Romaniei - Editia I”, majoritatea populatiei (53,7%) este de parere ca cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii educatiei este imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea acestor servicii publice, in timp pentru imbunatatirea serviciilor de sanatate solutiile populatiei sunt impartite intre imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea acestor servicii publice si alocarea de mai multe resurse financiare.
Sondajul de opinie ”Agenda Romania 2050. O conversatie despre viitorul Romaniei - Editia I” a fost realizat de INSCOP Research in la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) in cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat si avand drept parteneri academici Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi.
Remus Ioan Stefureac, presedinte Strategic Thinking Group: ”Proiectul Agenda Romania 2050 isi propune demararea unei conversatii nationale despre politici publice esentiale pentru viitorul Romaniei pe termen lung avand ca punct de plecare opiniile romanilor culese printr-o serie de sondaje de opinie nationale. Pornind de la ceea ce cred romanii, dorim sa incurajam o conversatie ampla a expertilor (din mediul academic, din sectorul public si privat) pe fiecare dintre temele proiectului. Proiectul isi propune realizarea mai multor studii sociologice pe sase zone majore de interes pentru viitorul Romaniei, fiecare impartita in teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viiorului, mediul si resursele viitorului, economia si afacerile viitorului, tehnologiile si meseriile viitorului si locul Romaniei in lumea viitorului.”
 
Analiza extinsa si interpretarea datelor
EDUCATIE: Solutii privind imbunatatirea serviciilor publice
Intrebati care cred ca este cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii serviciilor publice de educatie, 53,7% dintre romani mentioneaza imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea acestor servicii publice, 21,9% bani mai multi alocati pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice, 16,4% reglementari mai bune si aplicate corespunzator. 1,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Analiza socio-demografica: Cred ca imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea serviciilor publice de educatie este cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii cu precadere: persoanele cu varsta intre 45 si 59 de ani, cele cu educatie medie sau superioara, gulerele albe sau albastre. Alocarea mai multor bani pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice este vazuta drept cea mai buna solutie in special de catre persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educatie mai scazut, cei inactivi pasivi, locuitorii din urban. Sunt de parere ca reglementari mai bune si aplicate corespunzator reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii educatiei mai ales: persoanele sub 30 de ani, persoanele cu educatie superioara, gulerele gri sau albe si locuitorii din Bucuresti.
 
SANATATE: Solutii privind imbunatatirea serviciilor publice
38,1% dintre romani considera ca imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea de servicii publice de sanatate este cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii publice. 32,7% sunt de parere ca cea mai buna solutie ar fi bani mai multi alocati pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice, iar 18,2% reglementari mai bune si aplicate corespunzator. 1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Analiza socio-demografica: Imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea serviciilor publice de sanatate este vazuta drept cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii serviciilor in special de catre: femei si persoanele peste 30 de ani. Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu un nivel de educatie medie sau superioara, cei inactivi pasivi sau gulere gri cred intr-o proportie mai mare decat restul populatiei ca alocarea mai multor bani pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice reprezinta cea mai buna solutie. Sunt de parere ca reglementari mai bune si aplicate corespunzator reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii serviciilor publice de sanatate mai ales: persoanele cu varsta intre 30 si 44 de ani, cei cu educatie superioara, gulerele albe, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori).
 
SIGURANTA SI ORDINE PUBLICA: Solutii privind imbunatatirea serviciilor publice
In opinia a 49,8% dintre respondenti, imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea serviciilor de siguranta si ordine publica reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii publice. 25,9% sunt de parere ca cea mai buna solutie ar fi reglementari mai bune si aplicate corespunzator, iar 15,7% bani mai multi alocati pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice. Ponderea non-raspunsurilor este de 1,8% din total esantion.
Analiza socio-demografica: Persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educatie medie sau superioara, cei inactivi pasivi cred intr-o proportie mai mare decat restul populatiei ca imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea serviciilor de siguranta si ordine publica reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii publice. Alocarea mai multor bani pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice este vazuta drept cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de siguranta si ordine publica in special de catre persoanele cu un nivel de educatie mai scazut, cei inactivi potential activi. Sunt de parere ca reglementari mai bune si aplicate corespunzator reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de siguranta si ordine publica mai ales: femeile, persoanele cu un nivel de educatie mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori).
 
INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT: Solutii privind imbunatatirea serviciilor
Intrebati care cred ca este cea mai buna solutie pentru imbunatatirea infrastructurii de transport, 43,4% dintre respondenti indica bani mai multi alocati pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice, 29,8% imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea acestor servicii publice, 22,5% reglementari mai bune si aplicate corespunzator. 0,9 % nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
 
Analiza socio-demografica: Sunt de parere ca alocarea mai multor bani reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii infrastructurii de transport in special persoanele peste 60 de ani, cei cu un nivel de educatie medie sau superioara. Persoanele peste 45 de ani, cei cu un nivel de educatie primara sau medie, cei inactivi pasivi, cred intr-o proportie mai mare decat restul populatiei ca imbunatatirea calitatii oamenilor implicati reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii infrastructurii de transport. Tind sa creada ca reglementari mai bune si aplicate corespunzator reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii infrastructurii de transport mai ales: persoanele intre 30 si 59 de ani, cei cu un nivel de educatie mai ridicat, cei activi pe piata muncii, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori).
 
SERVICII SOCIALE PENTRU POPULATIA VULNERANILA: Solutii privind imbunatatirea serviciilor publice
34% dintre respondenti considera ca imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea de servicii sociale pentru populatia vulnerabila este cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii publice. 30,2% sunt de parere ca cea mai buna solutie ar fi bani mai multi alocati pentru furnizarea acestor bunuri si servicii publice, iar 27,7% reglementari mai bune si aplicate corespunzator. Ponderea non-raspunsurilor este de 2,8% din total esantion.
 
Analiza socio-demografica: Persoanele mai in varsta, cei cu un nivel de educatie mai scazut, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural cred intr-o proportie mai mare decat restul populatiei ca imbunatatirea calitatii oamenilor implicati in furnizarea de servicii sociale pentru populatia vulnerabila reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii publice. Alocarea mai multor bani este vazuta drept cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii serviciilor sociale pentru populatia vulnerabila in special de catre tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potential activi. Sunt de parere ca reglementari mai bune si aplicate corespunzator reprezinta cea mai buna solutie pentru imbunatatirea calitatii serviciilor sociale pentru populatia vulnerabila mai ales: persoanele cu varsta intre 30 si 59 de ani, cei cu un nivel de educatie mai ridicat, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucuresti.
 
DATE METODOLOGICE
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.
Datele au fost culese in perioada 23 mai - 14 iunie 2022, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.
Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de incredere de 95%.
Partenerii academici ai proiectului sunt: Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi.
 
In cadrul primului studiu sociologic national realizat in iunie 2022, temele cercetate au fost:
- Perceptia prezentului in comparatie cu trecutul (1989) si viitorul (2050)
- Reforma administrativ-teritoriala
- Perceptia asupra viitorului tranzitiei energetice la surse de energie nepoluante
- Perceptia cu privire la protejarea mediului, reciclare, economia circulara a viitorului
- Perceptia cu privire la starea de sanatate a populatiei
- Perceptia asupra stiintei si tehnologiei. Meseriile viitorului
- Securitatea nationala a viitorului
- Perceptia cu privire la bunurile si serviciile publice esentiale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter