RO EN
Košík je prázdný

INSCOP: Romanii sustin participarea tarii noastre la apararea altui stat din NATO

Majoritatea americanilor sustine trimiterea de trupe americane in Romania si Polonia pentru a ajuta la descurajarea amenintarilor Rusiei, in tim ce cea mai mare parte a romanilor sustine ca, in cazul unui atac, Romania ar trebui sa participe la apararea altui stat membru NATO, potrivit unui sondaj comparativ realizat in contextul geopolitic actual. Think-tank-ul Strategic Thinking Group - Grupul de Gandire Strategica a initiat un proiect de cercetare comparativa prin aplicarea a doua sondaje de opinie in SUA, respectiv in Romania. Scopul proiectului a fost de a masura opiniile populatiei din cele doua tari cu privire la sustinerea de care s-ar bucura implicarea celor doua state si a fortelor lor militare in sprijinirea altor state NATO in ipoteza in care acestea ar fi atacate. Cele doua sondaje de opinie au fost realizate de The Bullfinch Group in SUA, respectiv de INSCOP Research, in Romania.
"Datele comparative arata un sprijin puternic al americanilor si al romanilor pentru implicarea SUA, respectiv a Romaniei in apararea altui stat membru NATO in cazul in care acesta ar fi atacat. Mai mult, sondajul arata un sprijin solid al populatiei SUA pentru trimiterea de trupe americane in Romania si Polonia pentru a descuraja amenintarile recente ale Rusiei. Dincolo de mesajele ferme de sprijin ale autoritatilor americane pentru securitatea Romaniei, dincolo de actiunile concrete care au insotit rapid aceste mesaje (trupe americane si tehnica trimise deja in Romania), faptul ca populatia SUA sprijina puternic politicile si masurile sustinere a statelor membre NATO afectate de amenintarile Rusiei, confera incredere intr-o perioada critica in care sentimentul de securitate in regiune este grav afectat. De asemenea, este remarcabila atitudinea foarte clara a populatiei Romaniei care sustine masiv punerea in aplicare a articolului 5 din tratatul NATO - un atac armat impotriva unuia sau mai multor membri NATO va fi considerat un atac impotriva tuturor membrilor. Concluzia pe care o putem trage este ca agresiunea teribila a Rusiei a provocat atat un front comun al liderilor statelor lumii democratice, cat si, poate cel mai important, o mobilizare formidabila a populatiilor lumii libere", a declarat Remus Stefureac, presedintele Grupul de Gandire Strategica.
La randul sau, Brett Loyd, sociolog, presedinte si CEO al The Bullfinch Group, spune ca "datele culese in SUA arata faptul ca in societatea americana nu exista o opozitie semnificativa fata de apararea de catre SUA a tarilor NATO sau fata de trimiterea de trupe americane in tari aliate, precum Romania sau Polonia, pentru a descuraja amenintarile Rusiei. Dimpotriva, sprijinul populatiei este foarte ridicat, chiar si in conditiile in care in mod traditional, politica externa este un teren necunoscut pentru multi americani, fapt ce explica si ponderea nehotaratilor".
 
70% dintre romani sunt de acord cu implicarea tarii noastre in apararea altui stat NATO
Luand in considerare ca, "potrivit tratatului NATO, un atac armat impotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac impotriva tuturor membrilor", 70% dintre romani sunt de parere ca, in calitate de stat membru NATO, Romania ar trebui sa se implice in apararea altui stat membru NATO daca acesta este atacat. 25% sunt de parere ca Romania nu ar trebui sa se implice, iar 5% din totalul esantionului nu stiu sau nu raspund.
Intrebati daca sunt de acord sau impotriva trimiterii militarilor romani in tari aliate NATO pentru ajuta la descurajarea amenintarile recente ale Rusiei, 60% dintre respondenti se declara de acord, 36% sunt impotriva si 3,9% nu stiu sau nu raspund.
 
27% dintre americani se opun trimiterii trupelor NATO in Romania si Polonia
Luand in considerare ca, "potrivit tratatului NATO, un atac armat impotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac impotriva tuturor membrilor", 57% dintre respondentii americani sunt de parere ca, in calitate de stat membru NATO, SUA ar trebui sa se implice in apararea altui stat membru NATO daca acesta este atacat. 15% sunt de parere ca SUA nu ar trebui sa se implice, iar 28% din totalul esantionului sunt nehotarati.
Doar 27% dintre americani se opun trimiterii de trupe amerincane in Romania si Polonia pentru a ajuta la descurajarea amenintarilor Rusiei. Intrebati daca sunt de acord sau impotriva trimiterii de trupe americane in tari aliate NATO precum Romania sau Polonia pentru ajuta la descurajarea amenintarile recente ale Rusiei, 57% dintre respondenti se declara de acord, 27% sunt impotriva si 16% sunt nehotarati.
***
Sondajul de opinie national din Romania a fost realizat de INSCOP Research in parteneriat cu Verifield, in cadrul unui proiect de cercetare sustinut de Strategic Thinking Group. Datele au fost culese in perioada 21-25 februarie 2022, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat, fiind de 1.050 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.
Sondajul de opinie national din SUA a fost realizat de The Bullfinch Group, in parteneriat cu INSCOP Research, in cadrul unui proiect de cercetare sustinut de think-tank-ul Strategic Thinking Group. Datele au fost culese in perioada 19-23 februarie 2022 prin interviuri telefonice, volumul esantionului fiind de 1.044 de votanti inregistrati. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, in amebele sondaje.
Pentru reprezentarea grafica a sondajelor, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter