RO EN
Košík je prázdný

INS: Cresterea PIB din trimestrul intai a depasit asteptarile analistilor

Potrivit informatiilor publicate la data de 13 mai a.c. de expertii Institutului National de Statistica (INS), primele estimari "semnal" (flash) cu privire la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei in primul trimestru din 2015 indica o crestere de 1,6% a PIB (in termeni reali) fata de cele trei luni anterioare, datele fiind in continuare ajustate in functie de factorul sezonier si agregate conform corectiei numarului de zile lucratoare.
"In comparatie cu acelasi trimestru din anul 2014, PIB (evaluat ca serie bruta) s-a majorat cu 4,3%, respectiv cu 4,2% pe seria ajustata sezonier. In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC 2010) si a seriei ajustate sezonier, PIB a urcat in trimestrul al patrulea din 2014 cu 1% fata de precedentele trei luni (comparativ cu +0,7% in comunicatul anterior), pentru iulie-septembrie 2014 s-au efectuat revizuiri secventiale de la +2,1% la +2,2%, pentru trimestrul al doilea nu au fost semnalate modificari (-0,6% fata de ianuarie-martie 2014), iar in primul trimestru al anului trecut s-a inregistrat, dimpotriva, o crestere cu 0,1% raportata la trimestrul al patrulea din 2013 (in raport cu +0,3% cat a fost calculata initial). Astfel, seria completa si consecutiva de date trimestriale, calculate in termeni reali si pe seria ajustata sezonier (+0,1%, -0,6%, +2,2% si +1%), denota ca in 2014 economia romaneasca nu a fost in recesiune statistica, iar cresterea secventiala continua din semestrul al doilea din 2014, respectiv din trimestrul intai a.c. indeparteaza pericolul reintrarii in stare de criza economica. Totodata, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, in fiecare trimestru din 2014, respectiv in ianuarie-martie 2015 s-au consemnat avansuri de +4%, +1,8%, +2,9%, +2,7% si +4,2%. Momentan, pentru a clarifica anumite modificari, trebuie precizat si ca revizuirea seriei brute prin includerea estimarii PIB pentru trimestrul intai din 2015 in seria trimestriala a determinat recalcularea seriei ajustate sezonier, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul al patrulea din 2014, publicata anterior, in aprilie 2015. Precizam faptul ca varianta provizorie (1) referitoare la evolutia PIB in primul trimestru al anului in curs va fi disponibila in luna iunie a.c., estimarile «semnal» fiind publicate trimestrial, inca din anul 2009, in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene. Pentru aceasta categorie de estimari se face un compromis intre operativitate si acuratete. Astfel, estimarile «semnal» sunt, in general, mai putin precise decat cele provizorii, dar se urmareste ca pierderea in precizie sa fie redusa la un nivel cat mai scazut. In plus, estimarile “semnal” ale Produsului Intern Brut trimestrial in conturile nationale romanesti se realizeaza prin aplicarea metodei directe, avand in vedere existenta surselor de date infra-anuale, in special a anchetelor statistice ce ofera informatii care permit estimarea Produsului Intern Brut Trimestrial (PIBT) la pretul pietei prin metoda de productie", se subliniaza intr-un comunicat al INS.
Majorarea secventiala si anuala plaseaza Romania pe prima pozitie in UE
Coroborate cu datele statistice de tip „semnal” ale Eurostat, actualele informatii furnizate de INS arata ca, din punct de vedere secvential, in trimestrul intai din 2015, Romania a inregistrat, alaturi de Cipru, cea mai substantiala crestere a PIB in randul statelor membre ale UE. Potrivit biroului Eurostat, in clasamentul celor mai importante cresteri secventiale din primul trimestru al lui 2015, Romania (cu +1,6%) se afla la paritate, din punct de vedere procentual, doar cu statul Cipru, nefiind depasita de niciun alt membru al UE, deoarece acestia au raportat fluctuatii secventiale cuprinse intre -0,1%, in cazul Finlandei si +0,9%, pentru Bulgaria si Spania . Mai mult, fata de acelasi trimestru din 2014, economia tarii noastre a inregistrat un avans considerabil in raport cu toate celelalte state din Uniunea Europeana. Astfel, pe primul loc in top se plaseaza tara noastra, cu +4,2%, urmata de Slovacia (+2,9%), Spania (+2,6%), Olanda si Marea Britanie (+2,4% fiecare). La randul sau, Germania, cea mai puternica economie din Uniunea Europeana, a consemnat in trimestrul intai din 2015 o crestere a PIB de +0,3%, comparativ cu trimestrul precedent si de 1%, fata de acelasi trimestru din 2014. Franta a inregistrat, de asemenea, un avans de +0,6% fata de trimestrul al patrulea din 2014 si de +0,7% in raport cu trimestrul intai al anului trecut. Economia Uniunii Europene a avansat in perioada analizata cu +0,4% pentru seria secventiala si cu +1,4% fata de acelasi trimestru din 2014. In randul statelor membre, consultand seriile secventiale de date, Italia (la limita, cu -0,2%, -0,1%, 0% si 0,3%), Finlanda (+0,2%, +0,1%, -0,2% si -0,1%) – nou (re)intrata in criza, respectiv Cipru (-0,2%, -0,8%, -0,4% si +1,6%), alaturi de Grecia (+0,3%, +0,7%, -0,4% si -0,2%), reprezinta singurele tari membre ce se afla in recesiune statistica, mai putin grava in primul caz, unde exista premise de redresare. Dupa anumite probleme intampinate in primul trimestru din 2014, economia SUA s-a plasat pe un trend ascendent, seria secventiala indicand cote de +1,1%, +1,2%, +0,5% si +0,1%, iar cea anuala reflectand salturi consecutive de +2,6%, +2,7%, +2,4% si +3%.
***
Comentand, inaintea sedintei de guvern programate pentru miercuri, 13 mai 2015, datele publicate de INS, premierul Victor Ponta a afirmat: „Ziua incepe excelent! Conform INS, pe trimestrul intai din 2015, PIB este mai mare cu 4,2% decat in trimestrul intai din 2014, ceea ce indica o creștere economica peste așteptari! Bravo, Romania!”. De asemenea, premierul a adaugat ca „vestea de astazi - crestere de 4,2% de la trimestrul intai din 2014 la trimestrul intai din 2015 - recunosc ca e mult mai buna decat ma asteptam. Eram mai optimist, dar nu credeam ca reusim. Este, totusi, cea mai mare crestere pe care o avem dupa perioada de criza de dupa 2008. Vreau sa rog toti colegii care aveti sarcini economice sa profitam de acest moment - deja este vorba de trei ani de crestere economica, dar 4,2% nu cred ca am avut vreodata - sa accentuam masurile de dezvoltare economica, de stimulare, de creare de locuri de munca si, din acest punct de vedere, sa fim pregatiti pentru discutiile pe care saptamana viitoare le avem cu Comisia Europeana si FMI. Pana acum, am avut noi de fiecare data dreptate; sa ramana asa si in continuare. Si anume: scaderile de taxe si masurile de crestere economica s-au dovedit a fi corecte”. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter