RO EN
Košík je prázdný

INS: Constructiile au contribuit cu 6,7% la formarea PIB

Cresterea peste asteptari a Produsului Intern Brut – PIB al Romaniei, in trimestrul al treilea si in intervalul ianuarie-septembrie 2013, se datoreaza preponderent industriei, al carei volum de activitate s-a majorat cu 5,1% in primele noua luni a.c., astfel incat ponderea acestei ramuri economice la formarea PIB a ajuns la 30%, iar contributia la cresterea PIB a fost de +1,4%, dupa cum au confirmat expertii Institutului National de Statistica (INS). La randul sau, piata de constructii a consemnat in aceeasi perioada o evolutie diferita, ce a surclasat, insa, estimarile multor manageri ai firmelor din bransa, in sensul ca nu a fost raportata nicio reducere a volumului de activitate. De aceea, sectorul de constructii a iesit din recesiune, cu o contributie de 6,7% la formarea PIB si un aport nul la cresterea PIB, ceea ce reprezinta o situatie de bun augur, deoarece din 2009 pana in prezent cel de-al doilea indicator a fost negativ. In consecinta, conform institutului de statistica, PIB estimat pentru trimestrul al treilea din 2013 si evaluat ca serie ajustata sezonier a fost de 158.114,7 milioane de lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 1,6% fata de trimestrul al doilea al aceluiasi an si cu 4,1% comparativ cu trimestrul al treilea din 2012. Trebuie precizat faptul ca, in acest moment, datele evaluate reprezinta prima varianta a celor provizorii, dupa anuntarea estimarilor semnal ("flash") in conformitate cu exigentele Uniunii Europene, iar versiunea a doua a fost programata pentru aparitie in luna ianuarie 2014. In acelasi timp, tot ca serie ajustata sezonier, PIB estimat pentru primele noua luni din 2013 s-a situat la 467.101 milioane de lei preturi curente, reprezentand o majorare in termeni reali de 2,7% in raport cu perioada corespunzatoare din 2012.
 
Rezultate satisfacatoare ce plaseaza constructiile pe o pozitie mediana
In ceea ce priveste structura PIB pe categorii de resurse si utilizari (ca serie bruta), in primele trei trimestre din 2013 realizarile sectorului de constructii au fost de 29.727,5 milioane de lei preturi curente (ceva mai solide comparativ cu aceeasi perioada din 2012), ceea ce pozitioneaza bransa pe o pozitie mediana ca importanta economica, inaintea agriculturii, informatiilor/comunicatiilor, activitatilor profesionale etc., insa dupa industrie (unde realizarile au fost de 133.112 milioane de lei preturi curente), comert, tranzactii imobiliare, administratie publica si altele. Valoarea anuntata pentru constructii reprezinta 100,3% ca indici de volum al activitatii, comparativ cu ianuarie-septembrie 2012, ceea ce indica o usoara ascensiune stabilizare, iar ca indice de pret s-a constatat o diminuare de 3,6% fata de primele trei trimestre din precedentele 12 luni. Situatia este, insa, satisfacatoare in comparatie cu indicii de volum ai altor ramuri economice, descrisi in comunicatul INS – si aceasta pentru ca piata nationala de constructii a iesit, in prezent, din recesiunea tehnica in care reintrase incepand cu trimestrul al patrulea din 2012. „In primele trei trimestre, cresterea PIB a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute (VAB) rezultate din sectorul industrial, pe locul secund plasandu-se agricultura, cu o contributie de +1% la cresterea PIB si, in consecinta, cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,8%), chiar daca in acest domeniu majorarea volumului de activitate a fost de 17,9%. Pe pozitia a treia se situeaza tranzactiile imobiliare, cu un aport de +0,2% la cresterea PIB, respectiv cu o pondere de 7,8% la formarea PIB, domeniu al carui volum de activitate a sporit cu 2,2%. Cea mai importanta reducere a volumului de activitate, situata la 0,7%, s-a consemnat in sistemul public (administratie publica si aparare, asigurari sociale, invatamant etc.). Aceasta situatie a avut un impact negativ asupra PIB, contributia ramurii respective la cresterea PIB fiind de -0,1%", concluzioneaza oficialii INS. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter