RO EN
Košík je prázdný

GUVERNUL va prezenta miercuri un nou program amplu de relansare economica

Guvernul va prezenta miercuri, alaturi de presedintele Romaniei, un nou program economic de relansare economica, ce va include credite de garantare pentru companiile mari si investitii publice masive. Implementarea acestuia ar putea incepe din august, potrivit prim-ministrului Ludovic Orban.
"Dupa prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca in maximum o luna de zile sa adoptam toate actele normative necesare pentru implementarea masurilor din program", a declarat premierul, in cadrul unei adunari a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
In ceea ce priveste infrastructura de transport, Ludovic Orban a spus ca Executivul pe care il conduce a adoptat o ordonanta de urgenta care sa clarifice, din punct de vedere al perioadelor, termenele limita pentru fiecare procedura de licitatie.
"Verificarea documentatiei ex ante este de maxim 15 zile. Daca in 15 zile nu ti se acorda de la ANAF acordul pe verificarea ex ante, e pedepsit cine s-a ocupat de treaba respectiva. (...) Pentru proceduri de licitatie mai putin complexe, am stabilit un termen scurt, de 15 zile; pentru licitatii mai complexe, am stabilit un termen de evaluare de 60 de zile. De asemenea, am incercat sa instituim termene si in ceea ce priveste judecarea in cadrul CNSC si in cadrul instantelor, astfel incat complete specializate in cadrul Curtii de Apel sa judece pentru intr-un termen... Va spun, sunt licitatii care au durat cinci ani de zile", a explicat Ludovic Orban.
El a mai precizat ca Romania a pierdut, anul trecut, 300 de milioane de euro din Connecting Europe Facility pentru ca nu s-au incheiat doua licitatii care incepusera cu patru ani inainte, pe tronsoanele de cale ferata Brasov - Apata si Cata - Sighisoara.
"Am introdus aceste reglementari tocmai pentru a simplifica si reduce la maximum posibil termenele si pentru a-i responsabiliza pe toti cei implicati. Bineinteles ca ne-au declarat-o neconstitutionala, ca a fost atacata de ICCJ. Sigur, o sa revenim asupra ei, o sa adoptam tot ceea ce nu a fost declarat neconstitutional, tocmai pentru a impinge lucrurile inainte in materie de absorbtie a fondurilor europene. Am asistat la primul contract semnat de domnul ministru Bolos, cu semnatura electronica - si nu e butaforie, pur si simplu s-a introdus si se va stabili semnatura electronica si toate procedurile de derulare a proiectelor, atat in faza de adoptare, cat si in faza de decontare, se vor derula online. Aceasta este decizia si implementarea noastra. Nu exista pentru mine zi in care sa nu incerc sa imping inainte proiecte si sa incercam sa deblocam diferite proiecte care, credeti-ma, au fost lasate intr-o stare absolut revoltatoare si penibila; miliarde si miliarde de euro pe care, in mod normal, ar fi trebuit sa-i absorbim in urma cu doi, trei, patru ani de zile, stam acum si pe ultima suta de metri incercam sa gasim solutii ca sa putem sa utilizam acesti bani fie pentru infrastructura, fie pentru companii", a subliniat prim-ministrul.
Oficialul a mai spus ca un alt obiectiv foarte important pentru actuala guvernare il reprezinta digitalizarea ANAF. "ANAF nu are compartiment de digitalizare, nu are compartiment informatic. De digitalizarea ANAF se ocupa compartimentul din Ministerul Finantelor care, intai, probabil ca trebuie sa digitalizeze Ministerul Finantelor. Sigur ca nu o sa asteptam infiintarea unui compartiment. Aici avem cateva obiective foarte clare in ceea ce priveste digitalizarea ANAF. Am facut pasi in aceasta directie, este adevarat, mici. Pe de alta parte pasii mari nu poti sa-i faci in sase luni, dintre care patru luni de criza. Aici au fost finantari de la Banca Mondiala pentru digitalizarea ANAF. Banii nu au fost folositi. (...) Evident ca acesta este obiectivul nostru fundamental, digitalizarea ANAF. Am urmarit modele din alte tari, sunt deja modele pe care putem sa le urmam, atat din Europa Centrala si de Est, cat si din Vest. De exemplu digitalizarea privitoare la facturi care a fost introdusa in Italia, a avut un rezultat absolut spectaculos, iar noi ca tara ne asemanam cu Italia, de altfel si avem vreo douazeci si ceva de mii de firme care sunt din Italia. Deci, se pot face astfel de lucruri, vedem modele", a mai spus Ludovic Orban la reuniunea CDR.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter